Senatorul Vlad Alexandrescu ii obliga pe premierul Orban si ministrul Tataru sa explice criza de Euthyrox din farmacii

Luni, 04 Mai 2020, ora 12:56
7885 citiri
Senatorul Vlad Alexandrescu ii obliga pe premierul Orban si ministrul Tataru sa explice criza de Euthyrox din farmacii

Senatorul Vlad Alexandrescu (USR) a cerut oficial, luni, explicatii din partea premierului Ludovic Orban si a ministrului Sanatatii cu privire la lipsa indelungata din farmacii a medicamentului Euthyrox, subliniind ca aproape 1 milion de romani sunt "condamnati, iata, la suferinta si frica, poate la moarte, de un management iresponsabil".

Criza de Euthyrox a fost recunoscuta public de premierul Ludovic Orban, cu saptamani in urma, iar pacientii si asociatiile care ii reprezinta le-au transmis guvernantilor in mai multe randuri mesaje referitoare la consecintele nefaste pe care intreruperea tratamentului le poate avea asupra bolnavilor.

"Suntem pacienti fara tiroida, cu cancer, nu avem cum sa traim fara substitutia de hormoni, practic ne iau dreptul la viata", semnala o pacienta care anunta ca se va depune chiar si o plangere penala pe acest subiect.

Afla mai multe despre Marele mister din Sanatate: De ce lipseste Euthyrox-ul din farmacii, daca s-a dat drumul la export? Ce solutie unica au pacientii.

In interpelarea adresata luni de senatorul USR Vlad Alexandrescu premierului Ludovic Orban, conform procedurilor parlamentare in vigoare, se atrage atentia asupra faptului ca "dependentii de Euthyrox sunt lasati fara medicamentul de care depinde viata lor".

"Ce tara europeana isi condamna bolnavii la moarte? Aproximativ 5% din populatia tarii sufera de insuficienta tiroidiana, adica un milion de oameni. In 2016, in Romania, au fost diagnosticate 83.413 noi cazuri de boli tiroidiene, de trei ori mai multe decat in 2010. Potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica, numarul pacientilor cu afectiuni tiroidiene din Romania s-a triplat. Acestia sunt efectiv dependenti de levothyroxinum, substanta activa din Euthyrox.

Lasati fara medicament, timp de o luna, acesti oameni pot muri. Ministerul Sanatatii spune ca acest medicament nu lipseste ba chiar ca inca din 8 aprilie depozitele au fost aprovizionate si de acolo Euthyrox a fost distribuit in farmacii, dar in farmacii nu e de gasit", se mai arata in documentul citat.

Citeste textul integral:

Senatorul USR spune ca s-a deplasat personal in farmacii si a constatat ca exista o criza.

"Farmaciile sustin ca primesc cantitati mult mai mici decat in mod obisnuit, desi depozitele de medicamente le raspund ca medicamentul se afla in stoc", mai spune Vlad Alexandrescu, precizand ca in tarile invecinate "Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Moldova - nu a fost niciun moment criza de Euthyrox".

"Intrebarea mea este: cine nu isi face treaba? Unde sunt stocurile de Euthyrox importate? Unde au disparut? Au fost exportate cumva de firme-capusa pentru un profit mai mare? Saptamana trecuta, Ministrul Sanatatii a emis un ordin de ministru care include Euthyrox pe lista medicamentelor care pot fi exportate. Nu inteleg de ce in Europa nu sunt probleme, dar la noi sunt", mai arata senatorul USR.

In interpelare, Vlad Alexandrescu ii cere premierului Orban sa raspunda la cateva intrebari:

  • 1. Ce fac Guvernul, Ministerul Sanatatii si institutiile din subordine pentru a depasi criza Euthyrox?
  • 2. Exporta Romania Euthyrox (potrivit Ordinului de ministru emis recent) in timp ce bolnavii au nevoie de acest medicament ce nu se gaseste in farmacii?
  • 3. Care este rolul Agentiei Nationale a Medicamentul (ANM) in aceasta criza si cum se poate garanta bolnavilor, dependentilor de Euthyrox ca au dreptul la viata prin asigurarea medicamentului?
  • 4. Colegiul Farmacistilor a cerut ca stocurile de Euthyrox sa fie marite?
  • 5. Cine sunt importatorii autorizati?

Documentul a fost adresat luni, sub forma de intrebare, si ministrului Sanatatii, potrivit cadrului legal care reglementeaza relatiile dintre Parlament si Guvern.

Citeste textul integral:

Conform art.173 si 175 din Regulamentul Senatului, Guvernul si fiecare dintre membrii sai sunt obligati sa raspunda la interpelari si intrebari in cel mult doua saptamani, insa "pentru motive temeinice, Senatul poate acorda un termen de cel mult 3 saptamani".

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...