Traficul de carne vie, efectul ignorat al razboiului din Irak

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 20:02
4830 citiri
Traficul de carne vie, efectul ignorat al razboiului din Irak

Un numar de 4.000 de femei irakiene au disparut din orice evidenta, in perioada 2003-2007, ajungand pe mana retelelor de crima organizata, conform unui studiu intocmit de fundatia britanica SCEME. Mai exact, au fost rapite si obligate sa se prostitueze.

50.000 de femei irakiene se prostitueaza in Siria

Majoritatea femeilor, din care 18% nu aveau implinita varsta de 18 ani, au fost racolate chiar de pe teritoriul irakian. Traficantii au vizat persoane singure, ca fiind cele mai vulnerabile, informeaza portalul rue89.

Singuratatea lor provine adesea in urma conflictelor in familie, a abuzurilor si, in mare parte, a casatoriilor fortate.

Studiul a stabilit ca multe din ele au fost vandute traficantilor chiar de propriii lor parinti, aliniati la obiceiuri primitive si lipsiti de alte surse materiale.

Dupa ce uneori le cumparau de la parinti, alteori le rapeau din mijloacele de transport in comun, din taxiuri (se pare ca multi soferi erau complici) sau chiar de pe strada, traficantii sechestrau prada in locuri discrete, pana reuseau sa tranzactioneze pretul.

Metoda de a le "cuminti" era infometarea, pentru ca fetele, cand li se oferea mancarea, sa-si accepte "de buna voie" soarta ce le asteapta. Le astepta prostitutia, in tarile din vecinatate.

Extinzand cercetarea pe intreaga perioada pana in prezent, studiul trage concluzia ca, din cei 1,5 milioane irakieni nevoiti sa paraseasca tara datorita evenimentelor, cel putin 50.000 de femei au ajuns sa se prostitueze.

Cum cad femeile in capcana

Statutul lor, neclar in afara granitelor, nu le da nici astazi acces la ocuparea fortei de munca, iar sansele de a obtine o viza sau un act de identitate, fara o justificare plauzibila privind modul cum au ajuns in afara granitelor, sunt inexistente.

Ele nu pot nici macar sa se prostitueze pe cont propriu, fara sa fie surprinse de autoritati si supuse judecatii aspre a mediului social cu pretentii puritane, a legilor si chiar a canoanelor neinduratoare ale sacerdotilor.

N-au alta sansa, decat sa se arunce singure in bratele traficantilor de carne vie, ceea ce ajung sa si faca.

In ultima vreme, se face simtita o practica ciudata de exploatare sexuala, pusa la dispozitia turistilor. A capatat faima, ascunsa in spatele sintagmei "casatorie de vara", dar, de fapt este o casatorie de weekend.

Tanara este "tocmita" vineri cu parintii, este casatorita in aceeasi zi cu un turist si este divortata duminica. Aceasta forma deghizata de turism sexual ia avant in ultima vreme, in toata zona Golfului, iar aspectul aparent legal atrage amatori.

Tanara mireasa, insa, nu beneficiaza de niciun drept matrimonial de pe urma casatoriei sale, cum ar fi pensia alimentara, in eventualitatea nasterii unui copil.

Cand proxenetii sunt ultima salvare

Ca sa exemplifice situatia jalnica a femeilor irakiene, care si-au pierdut busola vietii, CNN relateaza cazul adolescentei Zeila, in varsta de 15 ani, aflata in prezent in detentie pe teritoriul irakian.

Zeila a fost vanduta de tatal ei traficantilor din Siria, de unde, dupa o oarecare "folosire", a fost revanduta - ca sa zic asa, second hand - unor traficanti din Emiratele Arabe Unite.

A reusit sa scape din mana acestora, dar, in libertate, s-a pomenit intr-o situatie mai grava decat atunci cand era captiva, neposedand acte. Nu numai ca nu se putea intoarce in Irak, dar nici macar pe teritoriul Siriei, acolo unde se afla, nu-si putea explica prezenta.

Singura salvare gasita a fost sa apeleze la o retea de proxeneti, care, in schimbul unor favoruri sexuale, s-au oferit sa-i procure un act de identitate, cu care tanara s-a intors in tara ei, Irakul.

In Irak, au disparut femei si mai dispar inca

A cazut insa din lac in put, nestiind, in naivitatea ei, ca proxenetii nu-i pot face alte acte decat numai false. La granita, falsul a fost usor descoperit. Cum in Irak asa ceva se pedepseste sever de codul penal, tanara isi asteapta acum in inchisoare verdictul crunt si inevitabil.

Acesta este un caz tipic, el se repeta de nenumarate ori, iar fundatiile de profil, ca Organisation of Women's Freedom in Iraq (OWFI), sau SCEME, din Marea Britanie pun in fata opiniei publice mondiale cazurile singulare descoperite, fara sa poata trata fenomenul in ansamblu.

Fenomenul se refera la mii de femei disparute in timpul razboiului si alte zeci de mii plecate ulterior, plus unele care inca mai dispar, fara sa le apere autoritatile, fara sa le revendice macar familia.

Portalul rue89 face apel la comunitatea internationala, poate singura in stare, sa deschida macar o ancheta pe aceasta tema, care pentru autoritati s-ar parea ca nici nu exista.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#prostitutie Irak, #femei disparute Irak, #femei furate prostitutie Irak , #prostitutie