Apocalipsa pe care o va aduce 2012 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 23:59
11188 citiri
Apocalipsa pe care o va aduce 2012 (Opinii)

A fost calendarul. Apoi a fost filmul care a ilustrat marea apocalipsa. Au fost revoltele din lumea araba. Au fost crizele care au zguduit continent dupa continent.

S-a spus ca 2012 va "desavarsi" tot ce nu a reusit sa termine 2011. Apocalipsa financiara si o noua ordine politica. Fasciantia omului din toate timpurile pentru sfarsitul lumii, sub orice forma s-ar manifesta el, este aproape seducatoare, insa ramane doar un joc al mintii. In realitate, nu ne asteapta nicio apocalipsa. Nici economica, nici sociala si cu atat mai putin politica.

Desigur, se vor corecta poate cateva excese, se vor indrepta poate alte cateva nereguli, se vor mai prabusi doua trei regimuri totalitare. Dar asa cum niciodata nu vom avea o lume perfecta, fara nedreptati, asa cum saracie, foamete, crime si razboaie vor insoti omul de-a lungul petrecerii sale prin istorie, la fel si 2012 va fi doar un alt an obisnuit din viata noastra.

Pietele se vor regla de la sine intr-un final, iar daca nu, se vor reface dupa ce se vor fi prabusit cu totul; noi regimuri vor urma marilor dictatori sau, dimpotriva, alti dictatori vor pune capat unor democratii mai mult sau mai putin stabile.

Nu imi fac nicio iluzie ca 2012 ne va scapa de ceva anume, asa cum stiu ca nicio apocalipsa mayasa nu va spulbera lunga si inca durabila ordine a Pamantului. Dincolo de tragediile planetare, de marile probleme financiare ale pietei globale, de micile drame ale fiecare dintre noi, viata va curge la fel si, intr-un bun final, marea apocalipsa propovaduita de toate calendarele, de toti profetii si toate crizele, se va stinge intr-un inca un an aproape la fel ca toti ceilalti.

Oricat de zguduitor a fost 2011, oricate schimbari va aduce in vietile noastre 2012, nimic essential nu se va schimba in modul nostru de a ne raporta unul la celalalt sau la mediul inconjurator.

Marile rupturi se petrec in ani si ani, perioade masurabile pe o cu totul alta scara decat cea a vietii unui om. Chiar si marile revolutii isi arata efectele abia in zeci si zeci de ani. Astfel ca, in fata unor astfel de prevestiri, fata in fata cu toate apocalipsele prezise in 2012, vietile noastre nu vor fi zguduite din temelii nici in bine, nici in rau.

O astfel de perspectiva, poate descurajanta pentru sperantele unora, poate mult prea conservatoare pentru gusturile eshatologice ale altora, o contrabalansare a marilor asteptari care sa ne transforme vietile total este oricand binevenita.

Este bine ca in momentul in care barca se inclina intr-o parte, sa ne indreptam macar unii dintre noi in cealalta parte. Cel putin pentru protetejarea marilor visuri si iluzii pe care le avem cu totii adanc infipte in inconstientul nostru.

Fiecare spera ca anul nou ce tocmai a inceput sa-i aduca o shimbare totala, daca se poate, dar e infinit mai bine sa pornim din start cu ganduri linistite. Stiu, cu atat mai mult in Romania, anul 2012 este asteptat sa aduca mari schimbari si radical transformari. O "eliberare" definitiva este propovaduita si, in acelasi timp, visata. Ea nu va veni, indifferent de ce schimbari vom face. Pentru ca marile si profundele schimbari nu au loc niciodata decat in plan personal.

Abia de acolo incep si marile revolutii si schimbari ale unei natiuni. De la modificarea modului de viata al fiecaruia dintre noi in parte incepe si schimbarea lumii pe care o traim cu totii.

Daca ar fi adevarat ca ne dorim cu totii o alta viata, una mai buna si altfel decat cea pe care o avem in prezent, daca vrem sa ne implinim marile asteptari, atunci trebuie sa invocam o schimbare totala din interiorul nostru.

In acest plan nu exista apocalipse, desi putem incerca mici revolutii. Rezultatul va fi insa va fi pe masura magnitudinii acestor schimbari personale.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#apocalipsa 2012, #schimbari popor roman, #schimbare romani , #romani