In orice film american care se respecta si care are personaje cu multi bani si la fel de multe probleme, apare, aproape invariabil, notiunea de contract prenuptial.
Inainte de casatorie, el si ea semneaza un act prin care isi impart averea in cazul unui divort. Astfel, cel mai bogat se simte protejat. De obicei, urmeaza o crima. Dar nu despre asta vorbim acum.
Odata cu intrarea in vigoare a Codului Civil, contractul prenuptial a intrat si in legislatia romaneasca, ce-i drept cu alt nume si in alta forma.
In timpul ceremoniei de la Starea Civila, cuplurile de romani sunt intrebate ce fel de regim matrimonial isi aleg: regimul comunitar de bunuri sau regimul separatiei de bunuri. In primul caz, totul se intampla asa cum toata lumea este obisnuita. In cazul unui divort, bunurile se impart 50-50%.
In cazul regimului separatiei de bunuri, sau regimului comunitatii conventionale, cuplurile incheie o conventie matrimoniala la notar.
Otilia Sava, partener al casei de avocatura "Ionescu si Sava", a explicat, pentru Ziare.com, ca aceasta conventie matrimoniala poate fi incheiata si inainte, dar si dupa casatorie, acesta fiind unul dintre aspectele ce o deosebesc de contractul prenuptial de peste Ocean.
"Ne putem schimba regimul matrimonial de cate ori dorim, cu conditia sa fi trecut un an de la data incheierii casatoriei. Putem semna la notar o conventie matrimoniala pentru alegerea regimului comunitatii conventionale, ceea ce inseamna ca putem scoate din comunitatea de bunuri anumite imobile (de exemplu) sau sa bagam in cadrul comunitatii anumite bunuri proprii", ne-a declarat avocatul.
Mentalitatea romanilor nu este insa pregatita pentru o astfel de separatie de bunuri. Conventia matrimoniala s-ar aplica familiilor bogate, in cazul romanilor "de rand", care au sa-si imparta eventual creditele la banci, notiunea fiind necunoscuta si de neacceptat.
"Singurul dezavantaj al conventiei matrimoniale este ca nu va fi aplicata pe cat de des ar fi necesar, avand in vedere ca mentalul nostru autohton respinge ideea de separare de patrimonii", este de parere Otilia Sava.
Nu este insa de neglijat un alt aspect al acestei conventii: prin aplicarea ei, in cazul unui divort, nu mai este necesara plata taxelor pentru partaj si nici prezentarea la judecatorie.
"O conventie matrimoniala, care prevede clar ce bunuri apartin sotilor, scuteste partile de amestecul instantei in partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei", ne-a mai spus avocatul.
Printre binefacerile schimbarilor legislatiei din ultimii ani se numara si posibilitatea ca romanii sa poata divorta amiabil.
Incepand cu 25 decembrie 2010 se poate divorta rapid si la notar sau la oficiile de stare civila, dar numai in conditiile in care ambii soti sunt de acord cu impartirea bunurilor si nu exista copii minori.
Cu alte cuvinte, divortul amiabil la notar este folosit numai atunci cand cei doi soti nu au practic nimic de impartit.
Pe de alta parte, conventia matrimoniala n-ar trebui sa fie privita ca o alternativa la divort, pentru simplul motiv ca impartirea bunurilor in timpul casniciei nu are nici o legatura cu separatia cuplului.
In caz de... Vezi tot