Nicolae Titulescu, marele diplomat din trecut, care ne lipseste in prezent

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 07:44
10799 citiri
Nicolae Titulescu, marele diplomat din trecut, care ne lipseste in prezent
Foto: thepyramidpower.com

In aceste zile, cand Europa cam stramba din nas privind chioras spre tara noastra, este normal sa ne duca gandul la Nicolae Titulescu, omul care i-a impus Europei drepturile Romaniei, a prevestit cel de al doilea Razboi Mondial si a militat sa-l impiedice, fara sa fie nici inteles, nici ajutat.

Descendent dintr-o familie de mosieri, fiu de avocat, Nicolae Titulescu s-a nascut la Craiova, unde a terminat clasele primare si liceul. Dupa abslvirea facultatii de drept la Paris, unde si-a luat si doctoratul, s-a intors in tara. In 1905 ajunge profesor la facultatea de drept din Iasi, iar in l907 la cea din Bucuresti.

De doua ori presedinte la "Liga Natiunilor" din Geneva

Vorbea fluent mai multe limbi straine si, inca de timpuriu, s-a impus prin elocinta, eleganta discursului, usurinta de a-si expune parerile si mai ales pentru sinceritatea si determinarea de a-si urmari principiile si de a le transpune in actiuni.

In 1912, este ales deputat, iar, la izbucnirea primului razboi mondial, militeaza pentru iesirea Romaniei din neutralitate si intregirea hotarelor tarii cu sabia, daca nu se poate altfel.

In 1918, dupa ce sabia si-a spus cuvantul, infiinteaza, impreuna cu alti fruntasi ai vietii politice romanesti, Comitetul National Roman din Paris, menit sa sustina recunoasterea internationala a drepturilor Romaniei, in noul context european.

Devenit diplomat, a urcat rapid scara unei cariere stralucite. In perioada 1928-1936, a fost de mai multe ori ministru de externe al Romaniei, iar, incepand cu anul 1921, a functionat ca delegat al Romaniei la "Liga Natiunilor" (predecesoare a ONU de astazi), fiind ales de doua ori presedinte al organizatiei.

Inamicul starilor conflictuale mocnite

De pe aceasta pozitie, a reusit sa se impuna intregii Europe in ce priveste pastrarea frontierelor asa cum au fost stabilite prin tratatul de pace, abandonarea oricarei idei de revizionism si egalitatea in drepturi a tuturor statelor, mari si mici.

A fost unul din putinii politicieni ai vremii, care si-a dat seama de pericolul pe care il reprezinta pentru Romania o stare conflictuala mocnita, mentinuta cu cea mai puternica vecina a sa: Rusia Sovietica.

Ca urmare, a stabilit bune relatii cu ministrul rus de externe Litvinov, obtinand participarea Romaniei la semnarea unor acorduri privind respectarea principiului bunei vecinatati, precum si conventia de definire a agresorului.

Pe de alta parte, tot Titulescu a fost sustinatorul moral al incheierii celor doua aliante regionale, din care Romania a facut parte: "Mica Antanta" (Cehoslovacia, Iugoslavia, Romania) si "Intelegerea Balcanica" (Iugoslavia, Romania, Grecia si Turcia).

Un mare orator

Ca presedinte al Ligii Natiunilor, dar si ca diplomat roman, s-a remarcat prin fermitatea discursului diplomatic si modul cum s-a impus, chiar in fata marilor puteri. Iata cateva exemple de discurs, din anul 1935:

"Regret a nu fi de acord nici cu delegatul Frantei, nici cu delegatul Marii Britanii. Aceasta nu mi se intampla des. Dar cand mi se intampla, nu voi lipsi de a persista in opinia mea, cu aceeasi tenacitate pe care mi-o cunoasteti cu totii".

"Se spune ca la Geneva ar fi state care isi fac situatia cu pumnul si ca ar fi altele care nu obtin doleantele lor, cu toate gesturile de devotiune repetate neincetat, de 15 ani. Or, domnilor, nu exista religie care sa nu fi creat pe langa paradis si un infern".

"Daca esti totdeauna sigur ca te urci in rai, poti fi la fel de sigur ca o atare religie nu va fi niciodata respectata".

"Romanii accepta toate suferintele, dar tot eu va spun ca ei nu vor accepta niciodata nedreptatea".

Primul pe lista neagra

Nicolae Titulescu s-a dovedit a fi unul din primii diplomati europeni capabili sa prevada ascensiunea fascismului rostind urmatoarele intr-unul din ultimele sale discursuri:

"Briand (fost prim ministru al Frantei n.a.) a incercat o politica de intelegere cu Germania la Cannes in 1922. A fost impiedicat de cei care spuneau: e prea devreme. Experienta a dovedit ca tot ce s-a facut in urma a fost prea tarziu".

In cartea sa "Douazeci de ani de tensiuni diplomatice", aparuta la Paris in 1958, jurnalista franceza Genevieve Tabouis dezvaluie ca, in momentul cand Hitler si-a dat seama ce obstacol major il reprezinta Nicolae Titulescu pentru planurile sale, a hotarat sa-l inlature.

Jurnalista pretinde ca a vazut cu ochii ei o lista intocmita de Hitler, cuprinzand fruntasi europeni care trebuie ucisi. Primul pe lista era Titulescu.

Daca moartea prematura a diplomatului a fost opera unor manevre ale serviciilor de resort germane, sau numai consecinta unei boli naturale, este greu de spus.

Un simplu particular inca mai avertizeaza iminenta dezastrului

Cert este ca, influentat de presiuni externe, dar si de unele forte politice din interiorul tarii, regele Carol al II-lea il indeparteaza pe Nicolae Titulescu din toate functiile detinute si il determina sa paraseasca tara.

Stabilit in Elvetia, iar apoi in Franta, Titulescu continua sa se manifeste in public, avertizand Europa despre iminenta unui razboi devastator, care nu-i va cruta nici pe cei puternici, nici pe cei mici. Articolele si conferintele acestui simplu particular nu au avut decat, cel mult, un efect psihologic asupra cititorilor si auditorilor sai.

La putin dupa izbucnirea celui de al doilea Razboi Mondial, Nicolae Titulescu se stinge la Cannes, in ziua de 17 martie 1941.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#biografie Nicolae Titulescu, #diplomatie Nicolae Titulescu , #romani