Presa din Romania, acuzata de CoE de vanatoare de vrajitoare impotriva rromilor

Joi, 07 Iulie 2011, ora 16:22
3053 citiri
Presa din Romania, acuzata de CoE de vanatoare de vrajitoare impotriva rromilor
Foto:Realitatea TV

Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, a acuzat presa din Romania si din mai multe state europene de un discurs plin de stereotipuri anti-rromi si de folosirea frecventa a unui "discurs de ura" care alimenteaza adversitatea fata de membrii acestei etnii.

"Monitorizarea sistematica a media din Romania arata ca aceasta instiga adesea la o "vanatoare de vrajitoare" impotriva etniei Rrome", scrie Hammarberg pe site-ul Consiliului Europei.

Comisarul mai spune ca mass-media europeana contribuie, prin "senzationalism ieftin", la xenofobia fata de rromi si nu-si indeplineste responsabilitatea. Hammarberg mai face un apel la presa europeana sa pomoveze jurnalismul etic atunci cand vine vorba de rromi.

"Stereotipurile anti-tiganesti continua sa fie raspandite si perpetuate de cateva parti ale mediei din Europa. Media are un rol important de jucat in a contracara prejudecatile - dar un numar de ziare si televiziuni nu s-au ridicat la nivelul responsabilitatii cand vine vorba de etnia Roma si de nomazi. Ei au contribuit la xenofobie prin stiri nedrepte si senzationalism ieftin. E timpul sa promovam jurnalismul etic si coduri de conduita pentru a termina portretizarea intru totul negativa a etniei Roma in media", mai spune Hammarberg.

In acelasi articol, comisarul da un link catre un articol de pe site-ul paneuropean Eurozine, scris de Valeriu Nicolae, in care e prezentata o analiza a comportamentelor radical anti-rrome din presa romaneasca, caracterizate ca "discursuri de ura" si considerate cele mai intense din toata Europa.

Printre exemple, e prezentat un numar al "Academiei Catavencu" din 2009, in care jurnalistii de acolo ii prezinta "fara rusine" pe rromi ca fiind nespalati, hoti si asemanatori animalelor.

Realitatea TV e pomenita si ea in articol, considerandu-se ca prezinta in continuu imagini stereotipice profund negative despre rromi si amintind ca pe site exista peste 1.000 de comentarii care cer anihilarea membrilor acestei etnii.

De asemenea, "Adevarul" e citat cu articolul "Harta hotilor romani tigani de la metroul din Madrid", in care se aminteste ca ziarul citeaza gresit un articol spaniol - care se refera la hotii romani, fara nicio referire la etnia rroma - si spune ca hotii erau rromi.

Alte tari europene, ca Bulgaria, Ungaria sau Italia sunt mentionate de asemenea in declaratia comisarului Hammarberg, dar Romania, tara cu cei mai multi rromi si in care presa e considerata cea mai radicala la adresa acestei etnii, e adusa prima in discutie.

Consiliul Europei e o organizatie internationala infiintata in 1949, din care Romania face parte, si care nu trebuie confundata cu Consiliul European, care e organul ce ghideaza cele mai importante politici ale Uniunii Europene.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#Consiliul Europei presa rromi, #CoE acuze presa Romania, #CoE presa Romania rromi , #rromi