Ziare.com

Rata somajului a urcat la 7,5% in septembrie

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 10:46

   

Rata somajului a urcat la 7,5% in septembrie
Rata somajului calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata in luna septembrie la 7,5%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale (pp) fata de luna anterioara si cu 0,3 pp peste nivelul lunii septembrie 2010.

Numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie este de 727.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (cand au fost 709.000 someri), cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (720.000), potrivit datelor transmise, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 7,1% in cazul celor de sex feminin).

Totodata, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului BIM a fost estimata la 6,2% pentru luna septembrie (6,4% in cazul barbatilor si 5,8% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,0% din numarul total al somerilor BIM estimat pentru luna septembrie.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.

Sursa: rNews

Articol citit de 1205 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O fluctuatie cat se poate de normala.

Avand in vedere ca aprox. 2-3 procente din rata somajului este data de sectorul de constructii, intotdeauna exista aceasta fluctuatie. Peste tot in Europa si in lume.
Constructiile iau intotdeauna avant incepand cu lunile Martie - Aprilie, si apoi apare un regres odata cu apropierea iernii.
Foarte multe firme mici de constructii, bazate pe anumite tipuri de lucrari, isi reduc f. mult activitatea pe timp de iarna. Unele inchid chiar de tot.
Asa ca aceasta fluctuatie este cat se poate de normala.
Se poate spune ca , de data asta, o crestere a somajului de doar 0,2% este una foarte scazuta!

Dar bineinteles ca in titlu trebuie sa apara "apocalipsa"
Cititorul vede "7.5%" si face WOW..ce mult!
Daca titlul ar fi exprimat cresterea, adica sa spuna ca somajul a crescut cu 0,2%, titlul n-ar fi avut nici pe departe impactul scontat, n-ar fi reusit sa semene panica, asa cum isi doresc acesti propagandisti ai USL.

Este exact ca in cazul Leului fata de euro.
Cand leul se apreciaza cu 5 bani, titlurile de pe Ziare.com, suna cam asa:
"Leul s-a apreciat usor..."
sau
"Leul a crescut insignifiant.."
Insa cand leul se depreciaza cu doar 0,3 bani, titlurile vestesc o adevarata "apocalipsa":
"Leul a pierdut enorm..."
"Leul a cazut in prapastie..."

Spre ghinionul USLamistilor, toata lumea a inceput sa (re)cunoasca stilul acestor pseudojurnalisti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor