Ancheta retetelor false: 33 de persoane, trimise in judecata

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 18:04
2212 citiri
Ancheta retetelor false: 33 de persoane, trimise in judecata

Procurorii au trimis in judecata, joi, 33 de persoane, din care 20 de farmacisti, pentru eliberare de retete false cu valoare compensata pe numele unor falsi pacienti, astfel fiind pagubita Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu aproximativ doua milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de joi al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, au fost trimisi in judecata 33 de inculpati, din care 20 de farmacisti si 9 medici, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, luare si dare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, mai multi medici si farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de lei.

Cum erau falsificate retetele

Astfel, anchetatorii au stabilit ca farmacistul, care de regula era dirigintele de farmacie sau coordonatorul de zona, stabilea o legatura cu un medic specialist sau de familie, ulterior medicul prescriind in mod constant numeroase retete false cu valoarea compensata. Retetele erau eliberate pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati si care nu solicitasera vreun tratament.

"Prin completarea rubricilor retetelor mentionate medicul facea mentiuni nereale cu privire la prescrierea efectiva a tratamentului", precizeaza sursa citata.

Medicul inmana retete false farmacistului, care le introducea in programul de gestiune al farmaciei si le inainta spre decontare catre Casa de Asigurari de Sanatate. Farmacistul verifica "formal" retetele, completa rubrica "am primit", uneori prin falsificarea scrisului si semnaturii beneficiarului retetei, iar alteori farmacistul se trecea, in mod fals, drept imputernicit al pacientului.

Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea de la Casa de Asigurari de Sanatate valoarea decontata a medicamentelor fara ca acestea sa iasa fizic din stoc. Sumele de bani decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, provenite din comiterea infractiunilor de inselaciune, erau "spalate" prin introducerea intr-un circuit comercial licit.

Ce profituri aveau farmacistii

Anchetatorii au stabilit ca farmacistii implicati obtineau un profit personal deoarece, sporind in mod artificial vanzarile, obtineau prime in plus fata de salariu, iar medicii primeau sume de bani sau bunuri, in valoare de trei la suta (uneori pana la cinci la suta) din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Totodata, procurorii au stabilit ca un alt mod de operare consta in faptul ca, medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor dar conditiona cumpararea medicamentelor de la o anumita farmacie, sau obliga pacientul sa revina dupa medicamente, fara a-i inmana reteta.

In baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic: fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului, ae mai arata in comunicatul Parchetului.

Si in acest caz, medicii primeau, de regula la sfarsitul fiecarei luni, sume de bani, sau bunuri in valoare de trei la suta sau cinci la suta din valoarea totala a retetelor eliberate.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#farmacisti trimisi judecata retete false, #farmacisti retete false, #medici trimisi judecata, #medici retete false , #spital