Revolta la Spitalul Judetean Timisoara

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 17:28
2602 citiri
Revolta la Spitalul Judetean Timisoara

De ceva timp, in Spitalul Judetean Timisoara pluteste o stare de nemultumire, care in orice moment e gata sa explodeze. Cadrele medicale si personalul auxiliar au ajuns la capatul rabdarii.

Starea jalnica in care se afla institutia, problemele grave cu care se confrunta spitalul, dar si teama ca cei care trudesc acolo pentru a salva vieti vor fi dati afara, ii determina pe oamenii sa inceteze activitatea si sa iasa in strada. La toate acestea a mai pus capac si ordinul Ministerului Sanatatii prin care peste un sfert din angajati ai unitatiilor sanitare ar trebui pusi pe liber.

Angajatii spitalului considera ca fiecare om este indisponibil. Spitalul are peste 1.000 de paturi, iar personalul existent, din pricina ca e putin la numar, abia face fata. "Sa se renunte la personalul contractual, care ia bani multi si nu face nimic", sunt de parere oamenii.

E vorba de purtatorul de cuvant care, pe langa salariu, mai incaseaza 2.500 lei, de vreo alte trei-patru achizitii, si, nu in ultimul rand, de un avocat platit lunar cu 4.000 de lei, de juristi etc. "Pe vremea lui Ceausescu era un jurist la o intreprindere cu 5.000 de oameni, iar la Spitalul Judetean Timisoara, cu un personal de 2.000 de angajati, sunt trei juristi si un avocat", spune un medic.

Ceea ce ii determina pe oameni sa o ia razna e si saracia crunta din spital. Nu sunt medicamente, nu sunt materiale sanitare, nu e lenjerie de pat etc. Pana nu demult bolnavii mancau din cutii de margarina Rama, deoarece spitalul nu avea vesela. Cutiile au fost inlocuite cu farfurii, prin mila fata de bolnavi a unor persoane cu bani care, din intamplare, destinul i-a adus pe patul de spital si au vazut in ce conditii supravietuiesc cei de acolo. Ba mai mult, igiena este pusa in pericol din cauza numarului insuficient de femei de serviciu (infirmiere,ingrijitori de curatenie si brancardieri la 30 de sectii si sapte compartimente de bolnavi cronici, plus birourile administrative).

Ministerul Sanatati nu a deblocat suficiente posturi. Spitalul a cerut 21 de posturi de medici, 80 de posturi de asistente si 43 de posturi de personal auxiliar. S-a primit 11 posturi de medici, patru personal auxiliar si 12 asistente.

Lipsesc femei de serviciu la Blocul operator si la sectiile grele: Terapie intensiva, Neurologie, Obstretica-Ginecologie, Pediatrie, Urologie, Neonatologie.

"In momentul de fata, spune asist. univ. dr. Gheorghe Noditi, managerul Spitalului Judetean, avem 25 de persoane din personalul TESA pe lista de disponibilizari. Am scris la minister sa ne lase cu toti angajatii pentru ca nu putem functiona. Nu putem functiona cu un personal TESA care sa nu poata acoperi absolut tot ce trebuie din punct de vedere administrativ si financiar. Si la muncitori trebuie sa facem reduceri, care sunt foarte putini. Poate vom primi un raspuns favorabil... Dar ma indoiesc".

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...