Revolta la Spitalul Judetean Timisoara

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 17:28
3012 citiri
Revolta la Spitalul Judetean Timisoara
Foto: tion.ro

De ceva timp, in Spitalul Judetean Timisoara pluteste o stare de nemultumire, care in orice moment e gata sa explodeze. Cadrele medicale si personalul auxiliar au ajuns la capatul rabdarii.

Starea jalnica in care se afla institutia, problemele grave cu care se confrunta spitalul, dar si teama ca cei care trudesc acolo pentru a salva vieti vor fi dati afara, ii determina pe oamenii sa inceteze activitatea si sa iasa in strada. La toate acestea a mai pus capac si ordinul Ministerului Sanatatii prin care peste un sfert din angajati ai unitatiilor sanitare ar trebui pusi pe liber.

Angajatii spitalului considera ca fiecare om este indisponibil. Spitalul are peste 1.000 de paturi, iar personalul existent, din pricina ca e putin la numar, abia face fata. "Sa se renunte la personalul contractual, care ia bani multi si nu face nimic", sunt de parere oamenii.

E vorba de purtatorul de cuvant care, pe langa salariu, mai incaseaza 2.500 lei, de vreo alte trei-patru achizitii, si, nu in ultimul rand, de un avocat platit lunar cu 4.000 de lei, de juristi etc. "Pe vremea lui Ceausescu era un jurist la o intreprindere cu 5.000 de oameni, iar la Spitalul Judetean Timisoara, cu un personal de 2.000 de angajati, sunt trei juristi si un avocat", spune un medic.

Ceea ce ii determina pe oameni sa o ia razna e si saracia crunta din spital. Nu sunt medicamente, nu sunt materiale sanitare, nu e lenjerie de pat etc. Pana nu demult bolnavii mancau din cutii de margarina Rama, deoarece spitalul nu avea vesela. Cutiile au fost inlocuite cu farfurii, prin mila fata de bolnavi a unor persoane cu bani care, din intamplare, destinul i-a adus pe patul de spital si au vazut in ce conditii supravietuiesc cei de acolo. Ba mai mult, igiena este pusa in pericol din cauza numarului insuficient de femei de serviciu (infirmiere,ingrijitori de curatenie si brancardieri la 30 de sectii si sapte compartimente de bolnavi cronici, plus birourile administrative).

Ministerul Sanatati nu a deblocat suficiente posturi. Spitalul a cerut 21 de posturi de medici, 80 de posturi de asistente si 43 de posturi de personal auxiliar. S-a primit 11 posturi de medici, patru personal auxiliar si 12 asistente.

Lipsesc femei de serviciu la Blocul operator si la sectiile grele: Terapie intensiva, Neurologie, Obstretica-Ginecologie, Pediatrie, Urologie, Neonatologie.

"In momentul de fata, spune asist. univ. dr. Gheorghe Noditi, managerul Spitalului Judetean, avem 25 de persoane din personalul TESA pe lista de disponibilizari. Am scris la minister sa ne lase cu toti angajatii pentru ca nu putem functiona. Nu putem functiona cu un personal TESA care sa nu poata acoperi absolut tot ce trebuie din punct de vedere administrativ si financiar. Si la muncitori trebuie sa facem reduceri, care sunt foarte putini. Poate vom primi un raspuns favorabil... Dar ma indoiesc".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#spital bolnavi, #ministerul sanatatii, #sanatate sindicat , #spital