Florin Cîțu: "Vom avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor"

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 14:31
960 citiri
Florin Cîțu: "Vom avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor"

Premierul Florin Cîţu a anunţat, împreună cu consilierul de stat Mădălina Turza, că România va avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor şi decriptarea materialelor online cu caracter abuziv, după ce a fost finalizat un program dedicat sănătăţii emoţionale şi siguranţei copiilor, în contextul pandemiei de COVID-19 - "Din grijă pentru copii".

Durata programului este de doi ani şi acesta va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Seful Executivului a declarat marţi, 14 septembrie, că măsurile din acest program sunt rezultatul întâlnirilor avute de experţii din instituţii publice şi reprezentanţii societăţii civile.

"Este un proiect la care eu, personal, ţin foarte mult şi mă bucur că am reuşit să-l avem într-un timp atât de scurt. Cele mai bune soluţii vin de la specialişti. Măsurile din acest program sunt rezultatul a zeci de întâlniri şi şedinţe ale grupurilor tehnice de lucru care au adus la masă experţii din instituţiile publice şi societatea civilă, precum şi reprezentanţii părinţilor şi ai copiilor. Tocmai de aceea am încredere că proiectul este unul foarte bun şi o să fie un succes, a fost unul din cele mai ample procese de construcţie participativă coordonat de la nivelul Guvernului, iar ceea ce mi se pare cu adevărat important este că au fost implicaţi în mod activ însuşi beneficiarii măsurilor propuse, copiii”, a afirmat Florin Cîţu.

Acesta a explicat că în cadrul programului vor fi şi măsuri pentru creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor.

"Nu venim doar cu măsuri ce ţin de creşterea rezilienţei copiilor, ci şi de creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor. Vom avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor şi decriptarea materialelor online cu caracter abuziv. Cred că această dimensiune a proiectului este foarte importantă, în condiţiile în care tot mai mulţi copii sunt familiarizaţi cu mediul online, copiii trebuie protejaţi mereu, oriunde”, a transmis premierul.

Potrivit datelor oferite de Guvern, 48% dintre copii şi părinţi s-au confruntat cu stări de anxietate, la care s-au adăugat adesea situaţii de agresivitate, tulburări emoţionale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz sau neglijare, dependenţă de ecrane, fobii, (cyber) bullying, tentative de suicid sau consum de substanţe pe parcursul pandemiei de COVID-19.

România ia măsuri cu privire la sănătatea psiho-emoţională a copiilor

"Pe parcursul anului 2020 au fost sesizate infracţiuni cu 8.122 de victime copii, iar în primele 7 luni din 2021 au fost sesizate fapte penale cu 5111 victime copii. Un raport al Europol (2020) arată că Europa de Est a devenit în timpul pandemiei o sursă a producerii materialului de abuz şi/sau exploatare a copiilor în online, la nivel global din cauza restricţiilor de circulaţie şi a prezenţei excesive pe internet”, a transmis Guvernul.

Executivul a mai menţionat că România este printre primele ţări europene care ia măsuri în această direcţie.

"România devine astfel una dintre primele ţări europene care pune pe agenda publică de priorităţi dimensiunea sănătăţii psiho-emoţionale a copiilor, dar şi siguranţa acestora, în contextul noilor tipuri de ameninţări la care sunt expuşi. Programul aduce o abordare inovatoare în legislaţia naţională, din perspectiva faptului că măsurile sale adresează transversal două probleme majore cu privire la copii, în contextul pandemiei de COVID-19, respectiv suportul psiho-emoţional şi siguranţa acestora: 70.000 de ore de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de Pandemia de COVID-19, introducerea de către Ministerul Educaţiei în curriculum şcolar a tematicilor de educaţie psiho-emoţională, managementul emoţiilor, siguranţa online", a arătat aceeaşi sursă.

Programul va mai conţine şi implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi

Programul îşi mai propune, printre altele, realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracţiunilor în fiecare judeţ, dezvoltarea un sistem informatic integrat de analiză şi sortare intuitivă a imaginilor şi clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanţial componenta de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online, implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi, crearea unui număr unic la nivel naţional pentru urgenţe legate de copii.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, anunţă duminică, 26 septembrie, pe Facebook că nu a discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor, reiterând...
Sursa: Ziare.com
Comentarii