Absolventii de Medicina, mobilizati sa lucreze in spitale cu pacientii COVID: "Tintim in prima faza recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari"

Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 21:49
3179 citiri
Absolventii de Medicina, mobilizati sa lucreze in spitale cu pacientii COVID: "Tintim in prima faza recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari"
Seful DSU, Raed Arafat FOTO Facebook

Seful DSU, Raed Arafat a anuntat in seara zilei de joi, 12 noiembrie, ca Guvernul Romaniei a discutat, in prima lectura, o ordonanta care sa permita absolventilor de Medicina inscrisi la Rezidentiat sa poata lucra in spitale cu pacienti cu coronavirus, sub supraveghere.

De asemenea, Arafat a anuntat ca se are in vedere si cooptarea a 3.000 de voluntari. "Ordonanta care a fost in prima lectura prevede acordarea dreptului de libera practica temporar medicilor absolventi ai facultatilor de Medicina, medicilor rezidenti, indiferent de anul de pregatire in rezidentiat pe durata situatiei cu care ne confruntam, a pandemiei cu SARS-CoV-2, astfel incat ei sa poata sa lucreze sub supraveghere in spitale si sa asigure in sectiile in care sunt ingrijiti pacientii care sufera de COVID-19", a anuntat, joi seara, la finalul sedintei de Guvern, Raed Arafat.

Acesta a vorbit si despre un program de voluntariat. "Totodata, in colaborare cu Consiliul Rectorilor si cu rectorii universitatilor care pregatesc studenti in medicina si studentii din Asistenta Medicala Generala, asistenti cu studii superioare, astfel incat sa se organizeze un program de voluntariat, unde studentii pot participa la procesul de ingrijire a bolnavilor pe baza de recrutare ca voluntari. Vor fi repartizati si vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situatii de urgenta din judetele unde vor fi repartizati si vor lucra in judetele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitara.

La fiecare luna se asteapta o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecarei luni studentul va primi un premiu in cuantum de 2.500 de lei, plus cei care vor fi in alte localitati decat centrele universitare unde studiaza sau localitatile de domiciliu sau resedinta vor primi o diurna, plus cazarea si masa gratuite din partea autoritatilor sau a unitatii sanitare unde vor activa", a precizat Raed Arafat.

Acesta a apreciat ca aceste masuri sunt extrem de importante, pentru ca pot creste capacitatea sistemului.

Arafat a precizat ca studentii vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alaturi de asistenti, alaturi de medici. "Tintim in prima faza dintr-o pepiniera de 20.000 de posibili voluntari recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari", a mai explicat Raed Arafat.

Acesta a mentionat si ca o alta prevedere a OUG se refera la personalul Ministerului Apararii care ca participa si va sprijini realizarea campaniei de vaccinare anti COVID-19 cand aceasta va incepe.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#OUG, #studenti, #absolventi, #medicina, #voluntariat, #spital, #pacienti , #stiri sociale