Cum și-au tratat românii dantura în pandemie: "Cei mai mulți au venit să își rezolve durerea" INTERVIU

Duminica, 12 Septembrie 2021, ora 03:07
2900 citiri
Cum și-au tratat românii dantura în pandemie: "Cei mai mulți au venit să își rezolve durerea" INTERVIU
Medicul dentist Alexandra Săvulescu FOTO clinicaioana.ro

Românii au mers la dentist în pandemie mai mult pentru a-și trata durerile. Dată fiind situația economică incertă, mulți au preferat să renunțe la a-și mai face lucrări de reabilitare orală complexe și au trecut pragul cabinetului atunci când au avut urgențe.

Problema este că numărul cariilor la copii este în continuă creștere. "O carie netratată la un dinte temporar evoluează foarte repede. În 2 luni ajunge la durere", explică medicul stomatolog Alexandra Săvulescu într-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: Au venit pacienții la stomatolog în pandemie?

Dr. Alexandra Săvulescu: Pacienții au venit la medicul stomatolog în pandemie, poate chiar mai des cât veneau înainte. Le era teamă să nu se închidă din nou cabinetele stomatologice, așa cum s-a întâmplat anul trecut, și atunci au venit să își rezolve problemele dentare. Nu am observat modificări legate de vizitele pacienților în 2021 față de 2020, numărul a fost constant.

Care au fost principalele probleme pentru care au trecut pragul cabinetelor?

Cei mai mulți pacienți s-au prezentat în cabinet cu durere.

În ce măsură, date fiind disponibilizările pe fondul pandemiei, au făcut lucrări complexe, precum implanturi dentare sau aparate?

Dată fiind situația economică incertă, am observat o scădere a numărului de lucrări dentare complexe. Cei mai mulți au venit să își rezolve durerea, cariile și au încercat să temporizeze statusul dentar. Dar au fost și pacienți care au beneficiat de o reabilitare orală complexă.

Care a fost situația în cazul copiilor? Au avut mai multe probleme decât în mod obișnuit?

În ultima perioadă am observat foarte multe carii la copii. O carie netratată la un dinte temporar evoluează foarte repede. În 2 luni ajunge la durere. Copilul trebuie adus în cabinetul stomatologic odată cu apariția primului dinte temporar și, apoi, la fiecare 6 luni pentru a se familiariza cu medicul și cu cabinetul și pentru a se depista și trata cariile în faza incipientă. Eu le spun pacienților că cea mai bună metodă de tratament e prevenția.

De ce ar trebui să țină cont românii pentru a avea o dantură mai sănătoasă?

Pentru a avea o dantură cât mai sănătoasă trebuie să ne prezentăm în cabinetul stomatologic o dată la 6 luni pentru un consult și o igienizare profesională. Numai prevenind, ajungem să nu tratăm! Ceea ce nu știu unii părinți e că în jurul vârstei de 6 ani apar primii molari permanenți. E foarte bine ca aceștia să fie sigilați, pentru a rămâne sănătoși.

Care au fost provocările unui cabinet stomatologic individual în pandemie?

A fost foarte greu pe perioada stării de urgență. În momentul închiderii cabinetelor, unii pacienți au rămas cu tratamentele începute și neterminate, așa că unii dinți nu au mai putut fi salvați și au trebuit să fie extrași. Prin urmare, cel mai mult au avut de suferit pacienții. Am stat atunci acasă 2 luni. Nu știam când reîncepem iar pacienții sunau și nu știam ce să le spunem.

Au avut pacienții vreun fel de temeri în a veni la medic pe motiv că tulpinile sunt virulente?

Imediat după starea de urgență majoritatea au avut temeri să vină la cabinet, dar au venit pentru că aveau nevoie. Acum, părerile pacienților sunt împărțite. Unii cred în COVID, și alții nu.

Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
O fetiţă de nici 2 ani a murit după ce a ingerat biluţe magnetice. Familia fetiţei este din România, dar este stabilită de 12 ani în Germania. Mama copilului a relatat pentru News.ro cum a...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#stomatologie, #medicina dentara, #romanii la dentist, #medici, #alexandra savulescu, #clinica ioana din militari, #doctorul alexandra savulescu, #medic dentist alexandra savulescu , #stiri sociale