MApN sustine modificarea legii privind pensiile militare

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 19:22
16308 citiri
MApN sustine modificarea legii privind pensiile militare

Ministrul Apararii Nationale, Nicolae-Ionel Ciuca, si secretarul de stat si seful Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului (DRPCVP), Marius Balu, s-au intalnit, marti, la sediul MApN, cu reprezentantii Forumului structurilor asociative ale personalului militar in rezerva si in retragere.

"Am decis impreuna faptul ca Ministerul Apararii Nationale si Forumul structurilor asociative ale militarilor din sistemul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale vor sustine, cu anumite propuneri de modificare necesare, PL-x nr. 199/2020 - proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat si instituirea unor masuri in domeniul pensiilor militare de stat. Voi ramane permanent in contact cu reprezentantii Forumului si voi sprijini intotdeauna militarii in rezerva si in retragere. Ministerul Apararii Nationale este si va fi tot timpul alaturi de structurile asociative ale personalului care a facut parte din Armata Romaniei", a declarat ministrul Ciuca, potrivit unui comunicat al MApN.

Ministrul Apararii i-a asigurat pe pensionarii militari de intreaga implicare a institutiei militare in solutionarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare in rezerva si in retragere, in special in ceea ce priveste problematica actualizarii pensiilor militare.

De asemenea, el i-a informat pe reprezentantii Forumului ca a aprobat, marti, documentul ce prevede optimizarea procesului de informare publica pe tema pensiilor militare si calitatii vietii personalului din perspectiva procesului de legiferare si a aplicarii prevederilor legislatiei nationale si a normelor specifice MApN. Scopul acestor demersuri este acela de a imbunatati cooperarea cu structurile asociative ale personalului militar in activitate, in rezerva si in retragere, arata MApN.

"Armata va fi mai activa in comunicarea cu pensionarii militari, prin cele doua structuri cu responsabilitati directe legate de ei: Casa de pensii sectoriala a MApN si Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului. Acestea isi vor actualiza si imbunatati paginile din Internet, vor administra un forum dedicat exclusiv problematicii pensiilor militare, vor crea si administra pagini dedicate problematicii care ii preocupa pe seniorii nostri si vor organiza periodic, in retelele de socializare, sesiuni de intrebari si raspunsuri pe tema pensiilor militare", a spus ministrul Apararii Nationale.

Presedintele Forumului a apreciat eforturile depuse de conducerea MApN si a multumit pentru oportunitatea oferita cu acest prilej de a desfasura, la sediul Ministerului Apararii Nationale, aceasta intalnire a reprezentantilor structurilor asociative ale personalului militar in rezerva si in retragere.

Ministerul Apararii Nationale a depus o serie de observatii la proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat si instituirea unor masuri in domeniul pensiilor militare de stat (PL-x 199/2020) si va sustine acest proiect in cadrul procesului legislativ, principiile avute in vedere fiind: inlaturarea discriminarilor majore din sistemul pensiilor militare de stat referitoare la diferentele de cuantumuri ale pensiilor pentru beneficiarii care au iesit la pensie la intervale diferite de timp, dar au detinut, ocupat sau avut grade, functii si vechimi egale; crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare, proces efectuat in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie si raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare aplicabile la data respectiva, in conditii identice de functie si de grad militar/profesional; crearea cadrului legal pentru actualizarea, dupa data aplicarii in integralitate a Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, a pensiilor militare, ori de cate ori se majoreaza soldele de grad/soldele gradului profesional si soldele de functie ale militarilor, masura care nu va mai permite un nou decalaj.

De asemenea, MApN sustine eliminarea, etapizata, a inechitatilor create de succesiunea in timp a actelor normative din sistemul pensiilor militare prin raportarea la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare; acordarea dreptului prevazut de art.11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare (pensionarii decorati cu ordinul "Semnul Onorific" clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10, 15 si, respectiv, 20 la suta al cuantumului pensiei).

Structurile asociative care isi desfasoara activitatea in domeniile de responsabilitate ale institutiei militare sunt acele asociatii/fundatii al caror scop si obiective se circumscriu domeniilor de responsabilitate ale Ministerului Apararii Nationale.

Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului, prin Directia pentru relatia cu Parlamentul, a avut, in acest an, mai multe activitati dedicate pensionarilor militari, dar interactiunea fizica cu reprezentantii structurilor asociative a fost limitata incepand cu trimestrul II al anului, ca urmare a izbucnirii pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2.

Citeste si:
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Nu îți trebuie o inteligență mai mare de cea a unui prunc de trei luni, ca să te prinzi că poți controla mediul tău înconjurător, format din alți semeni, de diferite vârste, prin...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Comentarii
FrumoasaTara
rank 5
copilul
rank 1
pensii de serviciu,numai pentru cei,cade au ajuns,la cotul Donului