Targ de bucate traditionale, in weekend, in Capitala

Sambata, 13 August 2011, ora 09:03
2488 citiri

Peste 30 de producatori din toate zonele tari ii invita pe bucuresteni, de sambata pana duminica, sa petreaca dupa obiceiuri stramosesti, cu bucate traditionale, sarbatoarea Sfanta Maria Mare, la o noua editie a "Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale" din Parcul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

"De Sfanta Maria Mare, fetele purtau o planta numita Navalnic, care avea puterea sa aduca petitorii, asa imi povestea bunica. De aceea, voi darui tuturor domnisoarelor care vor sa isi gaseasca alesul o ramura de Navalnic. Sunt obiceiuri frumoase, iar la noi in targ ne dorim, prin tot ce facem, sa tinem treaza constiinta radacinilor si credintei noastre.

De aceea, producatorii vin cu struguri, cu faguri de miere, cu prune, pentru ca bucurestenii sa poata imparti la biserica, dupa slujba. Mai mult, in lada de zestre a bunicii, bucurestenii vor gasi icoane pictate pe sticla si pe lemn, cruciulite de lemn, daruri ce le pot face persoanelor importante din viata fiecaruia", a precizat Daniela Popa, manager Media Link Business, organizatorul targului.

Povestea Navalnicului va fi povestita si repovestita de Rodica Tiplea, gospodina din Maramures, care, pe langa prajituri si bucate "de-ti lasa gura apa", stie si traditiile. Tot de la ea, bucurestenii pot cumpara sarmale cu pasat, prajituri de post, dar si traditionala placinta cu urda.

Maramuresencele aduc prajituri traditionale - foi cu mere, prajitura caramel, cu nuca de cocos, dobos, bezele Sarah Bernhardt, salam de biscuiti, prajitura cu mac, dar si alte surprize.

Produse traditionale tataresti - Suberek, Pide si Baclava - vor fi aduse la "Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale" de Lucia Irescu, din Medgidia.

Producatorii din Olt va vor aduce struguri, prune, lubenite (pepeni verzi) de Scarisoara si legume proaspat culese - rosii, castraveti, vinete, dovlecei, ardei gras din soiuri romanesti traditionale, dar si soiuri hibrid adaptate solului si climei din sudul tarii. Si ce ar putea fi mai apetisant decat o rosie-ciocolata, soi hibrid adaptat familia Vasile, ingineri horticoli din Scarisoara, care au decis sa-si lucreze singuri pamantul. Tot la standul producatorilor din Scarisoara, vizitatorii vor gasi caise si piersici.

De la producatorii din Maramures, bucurestenii pot cumpara miere, fagure, propolis, dar si dulceturi si siropuri naturale preparate in casa. Producatorii aduc mierea de salcam, una dintre cele mai premiate produse romanesti pe plan international, de mana, de rapita, zmeur, floarea soarelui, de tei, de castan.

Domeniile Dealul Mare si Institutul de Cercetari pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca cu o experienta de peste 50 de ani in producerea vinurilor albe si rosii, va prezenta o bogata oferta de Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra, Merlot, Sauvignon, Pinot gris, Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling.

Sucurile naturale de mere de la "Vital", un produs din Ardeal, de la Bacia, (Hunedoara) vor fi prezente si la aceasta editie a Targului. Bucurestenii pot cumpara o gama larga de sortimente de branza de la Ion Poponeci din Sirnia, Dorin Trisca, Vasile Musetescu, Cristian Sparchez si Nicolae Ariesanu toti din Bran, judetul Brasov.

Galeria Dulceturilor 2011 s-a imbogatit cu dulceata de nuci verzi, de cirese amare, de capsuni, de ceapa rosie sau chiar de piper alb. Nu lipsesc siropurile - de brad, de papadie, de capsuni, visine, cirese albe sau negre.

Toate bunatatile sunt facute de gospodari din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Ilfov, Maramures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea.

Conform obicieiului targului, Irina Stanca Mustea, absolventa a Facultatii de Biologie din Bucuresti, ii invita pe bucuresteni la o lectie deschisa "despre plante sanatoase pentru organism". La aceasta editie ea va va destainui secretele unei plante pentru femei - o planta ce infloreste vara- Cretisoara, sau din traducere germana "Vesmantul Maicii Domnului", planta a iubirii, tamaduitoare si protectoare a casatoriei si nasterii.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#targ Sfanta Marie Mare, #targ Sfanta Marie , #targuri