Cum a încercat șoferul unui Lamborghini să scape după ce a fost prins drogat. Medicamentele pentru cancer nu l-au salvat

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 22:10
3680 citiri
Cum a încercat șoferul unui Lamborghini să scape după ce a fost prins drogat. Medicamentele pentru cancer nu l-au salvat
Șofer unui Lambprghini, prins drogat la volan, a încercat să scape de pedeapsă explicând că ia medicamente pentru cancer FOTO Arhivă

Un om de afaceri din Cluj-Napoca a fost condamnat prin sentință definitivă la un an și trei luni de închisoare și 60 de zile de muncă în folosul comunității, fiind găsit vinovat pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

A.K.M., aflat la volanul unui Lamborghini, a fost testat pozitiv la cocaină de un echipaj al poliției rutiere în perioada desfășurării festivalului Untold, din vara anului 2022. Deși a încercat să înduplece judecătorii arătând că rezultatul analizelor (care au indicat prezența cocainei în organism) a fost influențat de un tratament pe care îl urma pentru o afecțiune gravă (cancer la tiroidă), explicațiile au fost demontate de două instanțe: Judecătoria Cluj-Napoca și Curtea de Apel Cluj.

În motivare, judecătorii au arătat că legea nu face referire la conducerea unui autoturism sub influența unui anumit tip de drog, în speță, cocaină, ci la conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, fără să excludă din această categorie un anumit tip de tratament medicamentos.

În plus, arată instanța a relevat faptul că raportul de expertiză medico-legală a indicat clar că șoferul avea în corp cocaină la momentul în care a fost tras pe dreapta de echipajul de poliție. Pe de altă parte, arată instanța, medicamentele luate pentru afecțiunea gravă de care suferă nu ar fi putut să influențeze analizele la sânge și urină.

Cum au demontat judecătorii clujeni scuzele șoferului drogat

  • Mai mult, această apărare a inculpatului care pretinde că nu s-ar fi aflat sub influența substanţelor psihoactive la momentul depistării a fost analizată in extenso de judecătorul fondului, fiind efectuată o analiză detaliată a substanţelor interzise şi a modului cum acestea pot fi decelate în organism.

  • Or, cât timp la dosar există proba fundamentală constând în Raportul de expertiză medico-legală care consemnează clar că în urina inculpatului s-a identificat şi substanţa mamă respectiv cocaina - drogul efectiv şi nu doar metaboliţii inactivi cum se încearcă a se demonstra, reiese cu certitudine că persona consumase aceste substanţe psihoactive, încă aflându-se sub influenţa lor cât timp au fost depistate în organism.

  • Este suficientă constatarea faptului că la momentul conducerii vehiculului pe drumurile publice subiectul activ se afla sub influența substanțelor psihoactive, în sensul prezenței în corp a unor substanțe de acest gen.

  • Sintagma „sub influenţa substanţelor psihoactive” are un înţeles obiectiv, iar nu unul subiectiv (relativ). Cu alte cuvinte, conducătorul auto se află „sub influenţa substanţelor psihoactive” ori de câte ori în organismul acestuia au fost introduse substanţe care produc efecte psihoactive, „indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile”, întrucât legiuitorul prezumă că orice substanţă psihoactivă introdusă în organism generează modificări ale sistemul nervos central şi ale funcţiilor cognitive incompatibile cu conducerea în siguranţă a unui vehicul.

  • Pentru reţinerea infracţiunii de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive important este ca în organismul inculpatului să fi fost introduse (prin ingerare, injectare, inhalare, fumat sau prin orice alt mod) substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive înainte sau în timpul desfăşurării activităţii de conducere a vehiculului pe drumurile publice, având în vedere efectele consumului asupra capacităţii conducătorului auto de a realiza acţiunea de conducere în condiţii de siguranţă. În prezenta cauză, în pofida poziţiei inculpatului, care a arătat că nu a consumat deloc alcool şi nici alte substanţe, probele administrate în cauză confirmă faptul că inculpatul a consumat anterior cocaină.

    În cinci ani a fost amendat de 30 de ori

  • Judecătorii au ținut cont și de faptul că A.K.M. nu este un șofer disciplinat, în decurs de 5 ani fiind sancționat contravențional pentru peste 30 de încălcări ale normelor rutiere. Or, aceste aspect denotă periculozitatea inculpatului, disprețul acestuia faţă de valorile sociale ocrotite de legea penală manifestată constant până în acest punct - al depistării conducând sub influența stupefiantelor.

    Astfel Curtea de Apel Cluj a respins apelul afaceristului prins drogat la volan și nemulțumit de pedeapsa primită pe fondul cauzei. ”Instanţa de fond, care, în opinia Curţii, a manifestat suficientă clemență în privința inculpatului”, au arătat judecătorii Curții de Apel Cluj care au menținut pedeapsa de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

    Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
    Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
    Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
    Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
    Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
    Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
    #sofer drogat, #lamborghini, #cocaina, #untold, #medicamente cancer , #soferi