Grindeanu e fericit ca FMI si-a imbunatatit prognoza pentru Romania, chiar daca nu cad de acord pe cifre

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 21:45
3728 citiri
Grindeanu e fericit ca FMI si-a imbunatatit prognoza pentru Romania, chiar daca nu cad de acord pe cifre
Foto: Arhiva Facebook/Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a remarcat, marti seara, ca FMI a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%.

"FMI si-a imbunatatit estimarile pe 2017 pentru economia romaneasca. Somajul estimat a scazut de la 6,2 la 5,4%. Iar estimarea evolutiei economiei creste de la 3,8 la 4,2%", remarca pe Facebook Sorin Grindeanu.

Insa seful Guvernului ramane la o estimare mult mai optimista decat Fondul.

"In continuare, inclusiv dupa discutiile cu Ministerul de Finante si Comisia de Prognoza, imi pastrez opinia ca economia romaneasca va inregistra, in acest an, o crestere de 5,2 la suta. Guvernul s-a angajat sa sustina mediul de afaceri din Romania si vom lua toate masurile in acest sens. De asemenea, cresterea economica trebuie sa se vada si in veniturile romanilor", adauga premierul.

Amintim ca seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat in martie, la finalul unei misiuni a Fondului, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmand ca dezechilibrul bugetar sa atinga 3,9% din PIB in 2018.

Citeste si Calculele Guvernului sunt contrazise de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica

Insa Guvernul a sustinut ca deficitul nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene. Mai mult decat atat, Liviu Dragnea, seful PSD, acuza ca exista un plan de decredibilizare a Guvernului, astfel incat CE sa declanseze procedura de deficit excesiv.

In plus, pe baza acestor estimari de crestere cu care multi economisti nu sunt de acord, s-a elaborat bugetul pe 2017 cu majorari de cheltuieli pentru pensii si salarii, dar si legea salarizarii unitare, care insa a fost din nou amanata la depunere in Parlament pana la o data inca neanuntata.

De exemplu, iata ce spune Isarescu: Majorarile salariale sunt inevitabile, dar sa fim intelepti. Riscurile exista, sunt in crestere

B.B.

Eveniment Quarterly Report

Aproape 43.000 de firme au fost radiate în 2023. Care sunt domeniile de activitate
Aproape 43.000 de firme au fost radiate în 2023. Care sunt domeniile de activitate
Un număr de 42.994 de firme au fost radiate la nivel naţional în primele opt luni din 2023, cu 7,15% mai puţine comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Oficiului...
Ultima super-putere europeană care impune restricții în folosirea echipamentelor Huawei în tehnologia 5G
Ultima super-putere europeană care impune restricții în folosirea echipamentelor Huawei în tehnologia 5G
Germania a devenit luna trecută cea mai recentă ţară europeană care a propus restricţii sau interdicţii privind utilizarea echipamentelor fabricate de companiile chineze Huawei şi ZTE,...
#Grindeanu FMI crestere economica Romania , #premier