O tara de caini (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 07:13
4467 citiri
O tara de caini (Opinii)

Un copil de patru ani a murit sfasiat de caini in centrul Bucurestiului. O stire care revolta pe masura imaginatiei.

Nu ca astfel de accidente nu se intampla si in tarile unde nu exista maidanezi. Socul aici vine din revolta in fata unei realitati greu de negat - cainii fara stapan au cucerit practic orasele Romaniei, unde noaptea fac legea pe strazi mai bine decat reusesc agentii platiti ai statului. Din pricina acestei anomalii evolutive, trebuie sa dam cainilor ce este al lor.

Au reusit sa se adapteze mediului inconjurator mai bine decat am fost in stare sa o facem noi. Aparent, cainii au avut succes peste tot unde noi am inregistrat cate un esec. Haitele lor cresc si se inmultesc, in timp ce noi ne numaram tot mai putini si nu stim daca peste 100 de ani teritoriul va mai fi al nostru. Pe cat cinism si umor tampit pot incapea in astfel de consideratii, pe atat de absurda e toata situatia in care s-a ajuns dupa moartea copilului muscat de caini.

Si dupa doua zile de bocete ale diversilor amatori de pe la televiziuni, au intrat in scena marii profesionisti ai circului national: Traian Basescu si Sorin Oprescu. Primul a plans presedintele, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, dupa ce fusese ales de doua ori si primar al Bucurestiului. In total 14 ani in fruntea administratiei locale si centrale. Apoi a venit doctorul care nu s-a mai oprit din lacrimi dupa ce a anuntat organizarea unui referendum. Dupa care s-a inceput bocetul national.

Un bocet alcatuit din multe bate in cap, totul pornind de la cine are dreptate in disputele care vor framanta de acum deopotriva pe filosofi, jurnalisti, politicieni si simpli cetateni: este omul mai presus de caine ori sunt egali? Si daca omul este "mai presus" de maidanezi, trebuie ei eutanasiati sau doar sterilizati? Intrebari care paralizeaza mintea oricarui om cat de cat educat.

Imi imaginez usor ce va urma pana in ziua votului la referendum. Nu exclud ca pana atunci sa intelegem ca, daca tot am ajuns cu totii in punctul asta, ar fi onest si fairplay sa declaram cainele animal sacru, asa cum sunt vaca, maimutele sau tigrii in India. Sa ne recunoastem neputinta in fata animalelor si cu asta macar scapam de rusinea de a nu le putea integra civilizat in viata noastra. Recunoscandu-le sacralitatea cainilor ne-am usura constiinta ca nu am fost in stare sa producem decat astfel de politicieni.

Alesi precum Traian Basescu si Sorin Oprescu care au castigat cate doua mandate la Primaria Bucurestiului, primul si presedinte de 9 ani, iar cu ultimul mare speranta pentru urmatoarele prezidentiale. Doua exemplare pentru a intelege ce inseamna lipsa si fuga de responsabilitate pe termen lung la politicieni si, in acelasi timp, complicitatea lor vinovata cu cetatenii. Iar recursul la referendum al lui Oprescu nu este decat gestul in oglinda al votului lui Victor Ponta in cazul proiectului Rosia Montana - cu o mana voteaza pro, cu cealalta contra.

Referendumul lui Oprescu este simptomul unei boli vechi care acum devine cronica: amortirea simtului politic si recunoasterea falimentului sau in fata cetatenilor tot mai furiosi. Referendumul nu este in acest caz, asa cum nu ar fi nici pentru Rosia Montana si nu a fost nici pentru Parlamentul unicameral cu 300 de membri, o dovada a asumarii raspunderii politicianului in fata problemelor cetatii. E doar rezultatul prostiei, incompetentei si lasitatii politicianului care s-a obisnuit sa nu plateasca.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#caine muscat copil murit, #tara caini copil murit , #stiri Sorin Oprescu