Țara europeană care a înregistrat cea mai mare scădere a natalității din 1941. Cum sunt încurajați tinerii să-și întemeieze familii

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 21:50
2890 citiri
Țara europeană care a înregistrat cea mai mare scădere a natalității din 1941. Cum sunt încurajați tinerii să-și întemeieze familii
Madrid FOTO Pixabay

Rata natalităţii în Spania a atins cel mai scăzut nivel de la începutul monitorizărilor în 1941, conform datelor provizorii publicate miercuri, 21 februarie, de Institutul Naţional de Statistică spaniol, transmite Reuters.

Astfel, în 2023 s-au născut doar 322.075 de copii, la o populaţie spaniolă de 48.6 milioane. Rata natalităţii de anul trecut a fost cu 2% mai mică decât în 2022. În ultimii 10 ani rata natalităţii în Spania s-a prăbuşit cu 25%. Acest declin a împins Spania pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata fertilităţii. Pe ultimul loc se află Malta, conform datelor Eurostat pentru 2021.

Datele Eurostat au arătat că rata naşterilor în Spania este de 1,19 copii de femeie, comparativ cu media UE de 1,53. Rata naşterilor necesare pentru a menţine nivelul existent al populaţiei este de 2,1 copii de femeie.

În acest context, în anumite regiuni din Spania au fost introduse măsuri şi reduceri de taxe pentru a-i încuraja pe tineri să-şi întemeieze familii.

”Este adevărat că a avea copii nu mai reprezintă o aspiraţie generală în viaţă. Femeile doresc să aibă o carieră, oamenii doresc să facă anumite lucruri înainte de a-şi întemeia o familie”, a declarat pentru Reuters Marta Seiz, profesor universitar din Madrid specializat în sociologia familiei, demografie şi inegalitate.

Incertitudinile economice, şomajul, locurile de muncă prost plătite şi creşterea preţului locuinţelor reprezintă o parte dintre cauzele pentru care femeile spaniole rămân însărcinate mai târziu în cursul vieţii sau au mai puţini copii decât poate că şi-au dorit iniţial, a adăugat Marta Seiz.

Românii din Spania pot avea dublă cetățenie din acest an. Anunțul făcut la Madrid de Nicolae Ciucă FOTO

Deşi Spania a egalizat politicile privind acordarea concediului de maternitate şi de paternitate, măsurile sunt insuficiente, a mai susţinut ea.

Conform Institutului spaniol de statistică, declinul naşterilor este legat de creşterea vârstei la care femeile rămân însărcinate - numărul femeilor de peste 40 de ani care devin mame a crescut cu 19,3% în ultimii zece ani. Femeile din această grupă de vârstă au adus pe lume anul trecut aproximativ 10,7% din numărul total de nou-născuţi, faţă de 6,8% în 2013.

În aceeaşi perioadă, numărul mamelor cu vârsta sub 25 de ani a scăzut cu 26%, reprezentând doar 9,4% din total.

Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
Antrenorul Barcelonei, Xavi, va rămâne la club cel puţin până la finalul contractului său, în iunie 2025, după ce s-a răzgândit că acesta va fi ultimul său sezon, relatează BBC....
#Spania, #rata natalitate, #2023 , #Spania