"Ceausestii", asa cum apar in arhiva PCR

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 07:55
6913 citiri
"Ceausestii", asa cum apar in arhiva PCR

Inainte de a fi Nicolae si Elena, cei doi "Ceausisti" au fost "Niculaie", de profesie "cismar", si "Lenuta" - "testilista", arata dosarele din fondul CC al PCR, sectia "Cadre", informeaza Evenimentul Zilei.

Dosarele dateaza de la sfarsitul anilor '40 si inceputul anilor '50 (cand se verifica de zor - prin subcomisii si comisii - trecutul celor care urcasera rapid in ierarhia partidului, pentru a vedea daca acestia sunt "cadre de nadejde"). Ele cuprind file scrise chiar de semi-analfabetii care au condus Romania mai bine de doua decenii.

Dosarul Elenei este mai spectaculos si mai voluminos decat al lui Nicolae (aproape dublu!). Aflam din el ca "tovarasa de munca si de viata" a "Genialului" nu era in 1936 decat o ucenica de "testilista" la fabrica "Lentex". Din lectura incrucisata a dosarelor desprindem si o poveste de dragoste cu accente deosebit de romantice desfasurata de Nicu si Leana in "jungla" ilegalitatii (PCR se afla in ilegalitate din anii '20 - n.r.), poveste de dragoste care mai-mai sa compromita miscarea comunista din tara.

Referatele tovarasilor de la "verificare" il descriau pe "cismar" drept "devotat, disciplinat" dar si "ironic, increzut", patruns de "dorinta de a se evidentia". Urmeaza o fraza misterioasa: "cu metoda de comanda a mai lichidat, independent in munca si se poate organiza singur, spirit organizatoric nu suficient de desvoltat, dar face mari progrese". Concluzia: "este energic (...) morala sanatoasa, element cu mare perspectiva".

Eufrosina Iordache si Florea Alexandrina ar fi putut ramane pentru totdeauna doua anonime, daca partidul nu le-ar fi "repartizat" chiar in casa sotilor Ceausescu, pentru o vreme. Si daca Euforsina si Alexandrina, cele doua chiriase, care trudisera la Regionala Dunarii de Jos, n-ar fi trimis o reclamatie catre partid (datata 2 iunie 1946), reclamatie aflata in dosarul lui Ceausescu. Cele doua descriu cosmarul prin care au trecut in casa cuplului Nicu-Lenuta, datorita mentalitatii "mic-burgheze" a acestora.

In plus, aflam ca Nicolae Ceausescu nici nu dadea prin Bucuresti mai mult de doua-trei zile, fiind plecat cu treburi organizatorice prin tara. Intr-o zi, intors de la Constanta, tovarasul Ceausescu si-a iesit din pepeni cand a gasit asupra femeilor delegatiile a doi tovarasi. El le-a acuzat de imoralitate, fiind sigur ca Eufrosina si Alexandrina s-ar fi tavalit cu tovarasii chiar prin patul sau conjugal! Acuzatii nefondate, spun femeile.

"Lenuta" le facea viata inca si mai grea. Erau niste momente de groaza cu tovarasa Ceausescu dezlantuita: "toate aceste scene care ni se faceau luau caracterul unei proprietarese care face mizerie chiriaselor". Elena le ascundea cheia de la baie, le pacalea ca nu are o cheie de la intrarea in locuinta si pentru ele, desi umbla cu doua perechi, le trezea la cinci dimineata spunandu-le ca trebuie sa paraseasca incinta, pentru ca "la ea nu este grajd", le facea mizerie intentionat pentru a le reprosa ulterior ca produc dezordine!

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Elena, #nicolae, #Ceausescu , #ancheta