Necolaiciuc a indus o atmosfera de "teroare" in CFR

Sambata, 09 Februarie 2008, ora 13:18
4224 citiri
Necolaiciuc a indus o atmosfera de "teroare" in CFR

Procurorii DNA au retinut, in rechizitoriul prin care l-au trimis in judecata pe fostul director al Companiei Nationale CFR, Mihai Necolaiciuc, ca alaturi alti de doi apropiati, el instaurasera o atmosfera de "teroare generala" in cadrul societatii.

Martorii audiati de procurorii DNA au declarat ca lui Necolaiciuc i se spunea, din cauza atitudinii sale, "Tarul".

"Martora Moloce Viorica a mai aratat ca Mihai Necolaiciuc instituise, in cadrul CN CFR, o stare de teroare generala, el fiind cel care initia exclusiv toate achizitiile si platile, secondat de catre Olaeru Viorica (fost director economic al CN CFR) si Misir Mihail Gabriel (fost director comercial al CNCFR n.r.). De asemenea, Necolaiciuc emitea ordine catre diferite subunitati din tara sa receptioneze produse care nu fusesera solicitate de nimeni. Martorul Ciovica Nicolae a expus aceleasi aspecte, afirmand ca Viorica Olaeru le spunea in toate situatiile ce sume sa plateasca si la ce societati comerciale. Mai mult decat atat, listele cu plati veneau modificate si, pe langa furnizorii cunoscuti cu relatii comerciale reale, pe lista erau inserate si alte societati comerciale despre care nu se stia nimic. Si acest martor a aratat faptul ca inculpatul Necolaiciuc Mihai crease o situatie tensionata in companie, fiind poreclit Tarul", se precizeaza in rechizitoriul procurorilor DNA citat de NewsIn.

Nicolaiciuc este acuzat ca facea presiuni, alaturi de fostul director economic si fostul director comercial, asupra celorlalti angajati pentru a semna diferite documente. Procurorii au mai aratat in rechizitoriu si faptul ca, modul autoritar in care directorul general conducea compania a fost descris si de martorul Unguroiu Alina.

"Necolaiciuc, Misir si Olaeru instaurasera o stare de temere in companie si faceau tot posibilul sa te determine sa semnezi documente asa cum doreau ei". Tot martorul Unguroiu Alina a aratat ca cei trei promovau o forma de santaj, spunandu-le subordonatilor ca, daca nu accepta achizitia unor utilaje sau piese, pun in pericol siguranta traficului feroviar si ca, daca se va intampla ceva, vor fi direct raspunzatori", sustin procurorii DNA.

Potrivit procurorilor, inculpatul Mihai Necolaiciuc s-a sustras urmaririi penale pe tot parcursul acesteia, in prezent fiind dat in urmarire dupa ce pe numele sau exista un mandat international de arestare.

"In faza incipienta a cercetarilor, inculpatul a depus la dosar, prin intermediul aparatorului sau ales, o declaratie olografa, in cuprinsul careia face referiri, pe scurt, la faptele pentru care este invinuit, arata ca nu se considera vinovat de nimic, iar in finalul declaratiei face o afirmatie generala, prin care incearca transferarea responsabilitatilor pe subordonatii sai. Spre finalul cercetarilor, tot prin intermediul avocatului sau ales, a mai depus la dosar un memoriu prin care, de asemenea, incearca sa se dezvinovateasca, facand insa afirmatii de ordin general", arata procurorii DNA in rechizitoriu.

Anchetatorii au mai aratat ca directorul economic al CN CFR din perioada cand compania era condusa de Necolaiciuc, inculpata Viorica Olaeru a descris faptele, incercand insa cu foarte multa insistenta sa transfere intreaga responsabilitate a platilor nelegale, ierarhic in jos, asupra celor de la receptie, aprovizionare si a celor de la CFP, si ierarhic in sus asupra inculpatului Mihai Necolaiciuc, pe care il indica, in principiu, ca initiatorul operatiunilor comerciale.

Practic, prin intreaga ei pozitie, procurorii sustin ca Viorica Olaeru, a incercat sa se excluda complet din ansamblul relational si decizional al CN CFR.

Procurorii din cadrul DNA au dispus, pe 1 februarie 2008, trimiterea in judecata a inculpatului Mihai Necolaiciuc, fost director general al CN CFR in perioada iulie 2000 - octombrie 2003, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si utilizare a creditelor in alte scopuri. Procurorii DNA au retinut un prejudiciu de peste 18 milioane euro adus Companiei Nationale CFR.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata si Gabriel Misir, seful Serviciului Achizitii, devenit ulterior Serviciul Aprovizionare, din Directia Comerciala a CN CFR in perioada 1 septembrie 1999 - 26 noiembrie 2001, director al Directiei Comerciale, functie pe care a ocupat-o pana in 16 decembrie 2003, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata; Viorica Olaeru, director al Directiei Economice in perioada noiembrie 2001 - octombrie 2003, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave; Ilie Vladut, planificator principal in perioada 1998-2001 si, ulterior, inspector de specialitate pana in anul 2003, ambele functii fiind in cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Directiei Comerciale, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave; Vasile Dragos Vladut, sef al Serviciului Aprovizionare (in perioada noiembrie 2001 - februarie 2003) pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave; Ana Maria Matei, director al Directiei Comerciale in perioada decembrie 2000-aprilie 2001, director al Directiei Economice in perioada aprilie - noiembrie 2001, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave; Octavian Costea, consilier juridic in cadrul Directiei Comerciale (ianuarie 2001 - ianuarie 2004) pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave; Adrian Tolea, seful Serviciului Cadastru (2001-2003), pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave; Marius Iliusca, persoana fara ocupatie si fara loc de munca pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave; Lucian Ovidiu Nicula, administrator al SC General Invest SRL Cluj Napoca, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Judecatoria Sectorului 1 a stabilit primul termen in acest proces pentru 22 februarie.

Procurorii DNA au retinut ca in perioada 2001-2003, inculpatul Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane (CNCFR) si ordonator principal de credite, a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei.

Potrivit acuzarii, la activitatile infractionale au participat, in calitate de complici, si alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau sefi de servicii - Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Ilie, Vladut Dragos Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Tolea Adrian, precum si administratori ai unor firme -Ilisca Marius si Nicula Ovidiu Lucian.

O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective 143.062.314.904 ROL (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale.

Bunurile, produsele si serviciile achizitionate au reprezentat panouri de afisaj in statiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferata, cuplaje electrice, schimbatoare de cale ferata (macazuri), motorina si solutie de ignifugare.

Din probatoriu a rezultat ca furnizorii erau societati care nu aveau autorizatie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri si servicii catre CNCFR.

Mai mult, sustin procurorii DNA, acestea erau fie firme paravan - care desfasoara o activitate aparenta, in realitate neavand personal calificat si nici posibilitati tehnologice pentru a furniza serviciile in cauza - fie firme fantoma (firme fara activitate, avand sedii fictive). S-a dovedit ca o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele referitoare la serviciile si produsele sus-mentionate au fost incheiate de inculpatul Mihai Necolaiciuc in complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate in cauza, fara a exista o decizie a adunarii generale a actionarilor sau a consiliului de administratie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat. Deoarece inculpatul Mihai Necolaiciuc s-a sustras urmaririi penale pe tot parcursul acesteia, la data de 16 martie 2007, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a admis cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 30 de zile, fiind emise, totodata, mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii.

In vederea recuperarii prejudiciului, in cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile si a sumelor de bani detinute de catre inculpati. stul director general al CN CFR, Necolaiciuc Mihai, mai este cercetat si in alte dosare penale instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie. Referitor la acest aspect, precizam ca pe numele acestuia a mai fost emis un mandat de arestare si cu privire la savarsirea altor infractiuni aflate in prezent in cercetare.

Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul Ovidiu Ganț de la FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), care s-a plâns în septembrie 2023 că a fost mușcat de ploșnite într-un tren cu care călătorea de la...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#necolaiciuc, #teroare, #CFR , #ancheta