Motivele arestarii lui Gruia Stoica: A mintit in legatura cu onorariul de 3 milioane de euro

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:10
4863 citiri
Motivele arestarii lui Gruia Stoica: A mintit in legatura cu onorariul de 3 milioane de euro

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost arestat pentru ca i-a mintit pe procurorii anticoruptie cu privire la onorariul de 3 milioane de euro pentru avocatul Doru Bostina, au motivat judecatorii decizia de retinere a patronului Grup Feroviar Roman (GFR).

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a facut publica, vineri, motivarea deciziei de arestare, relateaza Digi 24.

Stoica a fost arestat pentru 29 de zile, joi dupa-amiaza, el fiind cercetat de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie, sub acuzarea de infractiune de cumparare de influenta. In acelasi dosar este anchetat si avocatul sau, Doru Bostina, pentru trafic de influenta. Acesta din urma este cercetat in libertate.

Gruia Stoica a fost arestat

Stoica i-ar fi oferit avocatului Doru Bostina 3.000.000 de euro pentru a afla, exercitandu-si influenta asupra unor persoane din cadrul Ministerului Transporturilor, pretul oferit de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui in beneficiul Complexului Energetic Oltenia (CEO).

"Inculpatul a sustinut ca anterior nu a fost interesat de achizitionarea contractului cu S.C. C.E.O. S.A. intrucat a realizat ca pierderea acestui contract de catre CFR Marfa echivala cu falimentul acestei societati si cu pierderea locului de munca de catre toti angajatii acesteia, iar hotararea privind participarea la licitatia din data de 29.01.2014, a luat-o in contextul in care avusese mai multe minusuri financiare, costurile erau mari, avea multi angajati si trebuia sa ia masuri pentru redresarea societatii sale", se arata in motivarea deciziei de arestare.

Judecatori: Gruia Stoica a incercat sa para protectorul salariatilor CFR Marfa

"Erijandu-se intr-un adevarat protector al salariatilor CFR Marfa, dar si intr-un veritabil sustinator al ideii de salvare prin redresare a transportului feroviar din Romania", Gruia a acreditat ideea ca suma de 3 milioane de euro reprezinta onorariul de succes pe care preconiza sa-l achite avocatului in situatia in care ar fi castigat acea licitatie, se mai arata in documentul citat.

Judecatorii au inlaturat aceasta aparare "ca nesincera", in contextul in care nu este sustinuta de probe si contine contradictii flagrante, "care denota tocmai aceasta nesinceritate".

Astfel, Gruia Stoica a sustinut initial ca Doru Bostina i-a solicitat suplimentarea onorariului fix din contractul de asistenta juridica pentru procesul de privatizare a CFR Marfa, care din punctul sau de vedere nu a fost un succes, cu 10% din onorariul de succes, in suma de 3 milioane de euro, ceea ce ar fi reprezentat suma de 300.000 de euro.

Gruia Stoica, adus cu mascatii la DNA - audiat in cazul unei licitatii de 470 de milioane de euro

Ulterior, a afirmat ca, in urma discutiilor din data de 22.01.2014, i-a promis ca-i va dubla aceasta suma, ajungandu-se astfel la suma de 600.000 de euro, pentru ca in final sa sustina ca s-a oferit sa-i acorde o suma constand in rotunjirea celei de 600.000 de euro, respectiv suma de 3 milioane de euro.

"Mai mult, dupa aceste afirmatii, inculpatul revine si arata ca in fapt era vorba despre suma de 3 milioane de lei si nu euro.

In opinia instantei, aceste sustineri sunt necredibile, in contextul in care chiar inculpatul a afirmat ca privatizarea CFR Marfa a fost un esec, astfel incat in mod normal nu trebuia sa plateasca onorariul de succes, iar pe de alta parte rotunjirea sumei solicitate de invinuitul Bostina de la cea initiala de 300.000 euro la 3 milioane de euro, in conditiile in care pentru demersurile privind licitatia din data de 29.01.2014, nu exista un contract de asistenta juridica intre cei doi, apare ca fiind total nejustificata si greu de acceptat", se arata in motivarea instantei.

Toate acestea demonstreaza ca Stoica este vinovat de acuzatiile care i se aduc, potrivit judecarorilor, si motiveaza decizia de arestare preventiva.

"Trebuie mentionat ca la conturarea acestor concluzii a contribuit si mentalitatea infractionala manifestata fatis de inculpat, care denota modul in care intelege sa-si foloseasca toate relatiile, mai mult sau mai putin cointeresate, pentru obtinerea unor sume de bani consistente", sublinieaza judecatorii.

De asemenea, acestia mai mentioneaza denaturarea mediului concurential, perceptia negativa care ar putea fi creata unor potentiali investitori, dar si "lipsa de scrupule a inculpatului, evidentiata de presiunea constanta generata asupra functionarilor CFR Marfa si nu numai, in scopul adjudecarii in mod ilegal a unor contracte care sa asigure supravietuirea societatilor pe care le controleaza".

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Gruia Stoica arestat mintit, #Gruia Stoica GFR coruptie , #arestare