Reacția unui ONG față de incidentele feroviare din România: ”Orice încercare de redresare a CFR va eșua cât timp la fiecare 3-6 luni este adusă o nouă echipă managerială”

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 22:54
15428 citiri
Reacția unui ONG față de incidentele feroviare din România: ”Orice încercare de redresare a CFR va eșua cât timp la fiecare 3-6 luni este adusă o nouă echipă managerială”
FOTO Facebook / Asociatia Metrou Usor

Organizaţia non-guvernamentală Asociatia Metrou Usor a postat vineri, 30 iulie, pe Facebook o analiză a cauzelor accidentelor feroviare petrecute în ultimele zile, în România.

”Incidentele în care au fost implicate trenurile IR 1921 și IR 1991 ne arată încă o dată situația dezastruoasă în care se află în acest moment calea ferată românească.

Astfel, pe lângă bine-cunoscuta subfinanțare, ies la lumină o serie de lacune în gestiunea și exploatarea flotei companiei CFR, printre care amintim:

1️⃣ lipsa unei proceduri clare în caz de situații de forță majoră

2️⃣ timpul de reacție exagerat de mare

3️⃣ inexistența unor locomotive ajutor garate în puncte bine stabilite

4️⃣ insuficiența locomotivelor diesel, multe dintre acestea fiind defecte în depouri.

⚠️ Din informațiile noastre, singura locomotivă-ajutor disponibilă miercuri seara avea tracțiune electrică și se afla tocmai în Chitila, nefiind posibilă deplasarea până la Fundulea din cauza catenarei distruse de furtună. În lipsa altor locomotive-ajutor pe întreg traseul M800, singura variantă imediată de tracțiune diesel ar fi putut veni fie de la București, fie tocmai de la Slobozia, însă cu sacrificarea parcursului unui alt tren. Situația nu este singulară, din păcate, de exemplu pentru incidente ce ar avea loc pe M700 locomotivele de rezervă ar putea sosi doar de la capetele magistralei (de la București, respectiv de la Galați), nemaiexistând alte locomotive cu mecanici pe traseu, pregătite să intervină în caz de nevoie. În urma cu 10 ani, acestea existau cel puțin în stațiile Urziceni, Făurei și Ciulnița.

❌ Revenind la situația trenului IR 1921, este de neînțeles de ce nu s-au căutat alte soluții pentru preluarea călătorilor, mai ales că Bucureștiul dispune de resurse logistice importante și se află la o distanță rezonabilă față de locul incidentului. În cazul imposibilității trimiterii unei noi locomotive, o posibilă soluție putea fi trimiterea de autobuze STB pentru a aduce călătorii în București, cel mai apropiat terminal STB fiind la doar 11 km de Fundulea, respectiv cel mai apropiat garaj la doar 30 km, distanțe ce pot fi parcurse în aproximativ 30-40 de minute.

❌ În cazul locomotivelor diesel, așa cum am amintit anterior, depoul București Călători nu face excepție de la regulă, având nenumărate locomotive defecte. Mai mult, în ultimii ani au fost luate cu împrumut de la alte depouri locomotive pentru a putea asigura tracțiunea trenurilor pe secțiile neelectrificate, neexistând prea multe rezerve.

⚠️ Referitor la situația trenului IR 1991, defectarea locomotivei-ajutor ne arată starea precară în care au ajuns locomotivele CFR după aproape 50 de ani de exploatare și reparații succesive executate incomplet, rudimentar în lipsa fondurilor și a echipamentelor moderne pentru mentenanță în unitățile specializate ale CFR. Totodată, locomotivele CFR Călători recent reparate sunt închiriate contra-cost la operatorii privați de transport marfă, în loc să fie utilizate la tracțiunea trenurilor de pasageri.

Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere La T1 2024 Creditarea privata a crescut cu 5%, in T1 2024, față de aceeași perioadă din 2023, luna martie înregistrând un avans de 4.7% vs martie 2023, sub...
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Comerțul Cu Ridicata Înregistrează Creșteri In februarie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (excluzând autovehiculele si motocicletele) a înregistrat o creștere, comparativ cu...
#incidente, #CFR, #metrou usor, #analiza , #CFR
Comentarii