Heroina este cel mai consumat drog in Capitala

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 15:47
2002 citiri
Heroina este cel mai consumat drog in Capitala

Procurorul-sef al DIICOT, Codrut Olaru, a declarat, miercuri, la prezentarea bilantului pe 2008, ca heroina este cel mai consumat drog in Bucuresti, anul trecut constatandu-se o triplare a confiscarilor de cantitati de acest fel de drog.

Potrivit lui Olaru, o prima prioritate a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitare Organizata si Terorism a fost cea a intensificarii combaterii traficului si consumului stradal de droguri de risc sau mare risc pe raza Municipiului Bucuresti, cat si combaterea traficului transfrontalier, informeaza NewsIn.

"Activitatea meritorie pe acest segment o au Serviciul si Biroul Teritorial Bucuresti, a caror activitate a cunoscut o crestere deosebita, iar in aceasta materie va pot spune ca heroina, ca cel mai consumat drog in Bucuresti, s-a constatat o triplare a confiscarilor, undeva la cantitate de peste 385 de kilograme.

Valoarea totala a drogurilor confiscate in 2008 de procurorii DIICOT, impreuna cu organele de politie, este undeva la cifra de 20 de milioane de euro", a precizat procurorul-sef.

In acest context, procurorul-sef a facut referire la captura de cocaina de anul acesta. "Indicativul drogurilor de mare risc, mai ales cocaina, in 2008, a fost unul scazut, dar suntem convinsi ca am putut compensa prin debutul extraordinar de bun pe care l-am avut in februarie 2009, cand am realizat cea mai mare captura din istoria noastra, o tona si 200 de kilograme de cocaina", a afirmat Olaru.

Peste 600 de kilograme de droguri de mare risc si 60.000 de pastile de ecstasy au fost confiscate de procurorii DIICOT in cursul anului 2008, valoarea lor fiind de aproximativ 20 de milioane de euro, de trei ori mai mult decat in 2007, se arata in bilantul institutiei remis, pe 2 februarie, Agentiei NewsIn.

Potrivit raportului DIICOT, in 2008, au fost trimise in judecata 891 de persoane, dintre care 575 in stare de arest preventiv. Comparativ cu anul 2007, cantitatile de droguri confiscate au fost cu aproximativ 300 % mai mari.

Astfel, au fost confiscate 385 de kilograme de heroina, 242 kilograme de cannabis-hasis, 3, 95 kilograme de cocaina, 60.010 comprimate de ecstasy, 9850 de kilograme de precursori pentru droguri si 4319, 4 de litri de precursori. Valoarea totala a drogurilor ridicate in vederea confiscarii se ridica la suma de aproximativ 19.935.000 de euro.

Colaborare cu procurorii SUA la infractiuni informatice

Codrut Olaru a vorbit, miercuri, in conferinta de presa, si despre combaterea infractiunilor informatice. El s-a referit la dosarul in care procurorii DIICOT l-au trimis in judecata, in octombrie 2008, pe Vlad Duiculescu, zis Vladuz, si pe inca doua persoane, pentru ca ar fi prejudiciat compania eBay cu 7,5 milioane de dolari, prin accesarea neautorizata a conturilor de e-mail apartinand clientilor si angajatilor eBay.

"Mediatizarea acelui caz al inculpatului Vladut a constituit pentru noi o carte de vizita si o recunoastere ca si procurorii romani pot asigura un standard superior de investigate si pot sa concureze cu oricare procuror din UE sau SUA", a afirmat Olaru.

In ceea ce priveste traficul de persoane, numarul victimelor traficate in vederea exploatarii a fost de 840 dintre care 176 minori. Procurorii au solutionat un numar total de 616 cauze, ceea ce reprezinta o scadere de 32.75% in comparatie cu anul 2007. Dintre acestea au fost solutionate prin rechizitoriu un numar de 134 de cauze cu 330 de inculpati dintre care 152 arestati preventiv. In privinta traficului de migranti, au fost trimise in judecata 31 de persoane, dintre care doua in stare de arest preventiv.

Infractiunile economice au scazut cu 25%

Din bilantul DIICOT, se constata o scadere cu aproximativ 25% a dosarelor privind infractiuni economice, fata de anul 2007. Astfel, cele 106 cauze solutionate s-au finalizat cu trimiterea in judecata a unui numar de 81 de persoane, dintre care 16 arestati.

O scadere accentuata se inregistreaza si la nivelul cauzelor privind infractiuni de spalare a banilor, in 2008 fiind 189 de cazuri, comparativ cu cele 432 din anul 2007. In aceste cazuri, au ajuns in instanta 41 de persoane, iar opt au fost arestate.

Totodata, nicio persoana cercetata pentru infractiuni de terorism din cele 223 de cazuri cercetate nu a fost trimisa in judecata. Fata de 2007, se inregistreaza o scadere cu mai mult de jumatate a acestui gen de infractiuni care au fost cercetate de procurorii DIICOT.

Astfel, in anul 2008, numarul cazurilor de solutionat a fost de 13.784. Dintre acestea, un numar de 5134 de cauze au fost solutionate, la care se adauga un numar de 2352 cauze declinate sau conexate, ceea ce raportat la cele 7192 de cauze solutionate in cursul anului 2007 reprezinta o scadere de 28,61%.

Din totalul cauzelor solutionate in care au fost cercetate un numar de 12.131 persoane, s-au intocmit rechizitorii in 747 cauze, dispunandu-se trimiterea in judecata a unui numar de 2412 inculpati din care 1011 in stare de arest preventiv, comparativ cu anul 2007 cand au fost trimisi in judecata un numar de 2061 inculpati din care 905 arestati preventiv, ceea ce reprezinta o crestere 17,07%.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...