Un prototip de ventilator mecanic de urgenta a fost realizat la Cluj prin printare 3D, ca solutie la COVID-19

Sambata, 11 Aprilie 2020, ora 08:55
4974 citiri
Un prototip de ventilator mecanic de urgenta a fost realizat la Cluj prin printare 3D, ca solutie la COVID-19
Foto: Arhiva Pixabay.com

Specialistii Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au realizat prototipul unui ventilator mecanic de urgenta prin tehnologia de printare 3D, care nu concureaza produsele medicale, ci reprezinta o posibila solutie la rezolvarea problemelor cauzate de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al UTCN, costurile de conceptie si fabricare ale prototipului de ventilator au fost suportate de universitate.

"O echipa de specialisti din cadrul Facultatii de Constructii de Masini a UTCN a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgenta prin tehnologia 3D printing, destinat strict pentru situatii de urgenta, cum este cazul pandemiei cauzata de virusul COVID-19. Prototipul nu concureaza produsele medicale de acest tip realizate de firmele consecrate, ci reprezinta o posibila solutie la rezolvarea problemelor legate de aceasta criza majora. Costurile de conceptie si fabricare ale acestui prototip de ventilator au fost suportate de catre UTCN", se arata in comunicat.

Decanul Facultatii de Constructii de Masini, Nicolae Balc, coordonatorul echipei, a subliniat, in comunicat, ca ideea a pornit de la nevoia de a sustine sistemul medical in cazul pandemiei de coronavirus, moment in care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la sectiile de terapie intensive din spitalele din Romania.

"La recomandarea rectorului UTCN, Vasile Topa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educatiei si Cercetarii, am fost sunati de reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale si am fost incurajati sa demaram proiectul", a spus Balc.

Acesta a explicat ca ventilatorul mecanic de urgenta, botezat "V_Ro_Covid" se bazeaza pe un balon de resuscitare manual, disponibil in comert, si are o actionare mecanica a balonului, ciclul de miscare al bratelor fiind programat si executat in mod automatizat.

"Aparatul a fost testat si, in prezent, se pot controla si regla cel putin 3 functii vitale de respiratie, cum sunt frecventa respiratiilor, volumul de aer pompat in plamani dar si raportul dintre timpii de inspiratie/ expiratie", a precizat Nicolae Balc.

Decanul Facultatii de Constructii de Masini a mai spus ca prototipul are display LCD pentru afisarea parametrilor de lucru si 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta si programa valorile celor 3 parametri principali de lucru.

Ventilatorul are, de asemenea, programata si o alarma audio.

Toate componentele specifice au fost fabricate prin tiparire 3D in laboratoarele UTCN, iar componentele electrice si electronice au fost achizitionate din comert.

Nicolae Balc a declarat ca echipa sa a lucrat 3 saptamani la proiectul prototipului, acesta estimand un cost de 1.500 de euro al ventilatorului in fabricatia de serie.

Reprezentantii UTCN au mentionat ca, in aceasta etapa, este necesara o evaluare a ventilatorului si derularea rapida a procedurilor de omologare, pentru a putea imbunatati prototipul si a-i creste functionalitatea, prin adaugarea componentelor periferice si integrarea acestora in sistemul de comanda al ventilatorului.

"Se pot adauga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expiratie, umidificator al aerului. Toate acestea se vor putea adauga numai la solicitarea si in colaborare cu medicii ATI", au spus acestia.

Dezvoltarile ulterioare si fabricatia de serie dupa omologarea ventilatorului se vor putea realiza fie in cadrul UTCN, fie pot fi transferate catre o firma industriala, reprezentantii universitatii asigurand coordonarea de pregatire a fabricatiei de serie.

"Toti vrem sa ajutam"

"Toti vrem sa ajutam, cu tot ce-i posibil, in lupta cu coronavirusul", declara in urma cu 3 saptamani prof. Nicolae Balc pentru Ziare.com.

"(...) Mesajele dvs m-au mobilizat, am citit articolul din Forbes cu ventilatorul de urgenta si m-am decis ieri sa nu mai astept initiative de la firme producatoare de aparatura medicala, ci sa proiectez eu (cu grupul de cercetare de la TCM Cluj) un astfel de ventilator de urgenta, pe care il putem fabrica si asambla in laboratoarele de la TCM Cluj. Componentele din plastic le putem tipari 3D rapid, iar componentele electronice sunt disponibile in comert.

Am trimis ieri la minister propunerea acestui proiect. Am estimat ca in 3 saptamani putem realiza prototipul functional, care ar fi testat de medici si ulterior costul ar fi de circa (...) pentru productia de serie.

Dupa discutiile cu dvs, am studiat problema acestor ventilatoare si am fost indignat cand am auzit ca acum pretul de vanzare catre spitale a ajuns si la 40.000 euro pentru un ventilator. Mi se pare aberant pretul si revoltatoare specula care se face in situatia asta critica. (...) Daca vom primi solicitarea de la Ministerul Sanatatii, vom incepe lucrul la acest proiect", declara atunci prof. Nicolae Balc pentru Ziare.com.

Citeste mai multe despre COVID-19: Imprimantele 3D si robotii adaptati la biohazard pot salva vieti, daca medicii si IT-istii isi dau mana. Virtual, desigur .

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#prototip ventilator mecanic Cluj Covid, #ventilatoare tiparire 3D coronavirus , #coronavirus