Ziare.com

Somnul scolii naste monstri

de Ciprian Mihali, profesor
Duminica, 28 Iulie 2019, ora 13:10

   

Somnul scolii naste monstri
Ciprian Mihali
Informatia marginala din tragedia de la Caracal este ca o fetita de 15 ani se intorcea de la "meditatii". Despre aceasta parte stim foarte putin. Era vorba, probabil, de un meditator cunoscut, apropiat al familiei sau recomandat de profesorii de la scoala fetitei. Ajunsese la el prin cunostinte, prin bunavointa cuiva, cine stie. Trebuie sa fi fost cineva cu totul deosebit ca sa ajunga un copil sa calatoreasca pe canicula cu autostopul. Dar alta e intrebarea tulburatoare: ce fel de "meditatii" (oribil cuvant, mai ales in acest context) facea aceasta eleva de clasa a IX-a la sfarsitul lunii iulie? Ce fel de presiune puneau pe ea scoala, familia, toti cei din jur, ce fel de mentalitate si ce fel de ambianta sociala cultiva scoala romaneasca astfel incat o fetita de 15 ani ajunge sa-si sacrifice din zilele de vacanta in conditii de insecuritate si de oboseala doar ca sa-si dovedeasca siesi, dar si celorlalti, ca este un "elev model"?

Citeste toate textele scrise de Ciprian Mihali pentru Ziare.com

Moartea acestui copil aduna la un loc, intr-o ghem incalcit de drame, toate falimentele Romaniei postcomuniste: nu doar al politiei si al STS, nu doar al procurorilor si politicienilor, ci si al iresponsabililor care au furat banii de infrastructuri. Este deopotriva si falimentul familiei si al scolii. Cu tot respectul pentru suferinta insuportabila a parintilor, cum sa lasi o fetita de 15 ani sa faca autostopul in plina vara pe o distanta atat de lunga? Cu tot respectul pentru profesorii si educatorii romani, cum sa "meditezi" un copil obligandu-l sa faca asemenea navete periodice? Si, mai ales, ce scoala e aceea care se razbuna pe niste copii in timpul anului scolar, fortandu-i la acrobatii disperate pentru a-si salva anul? Care e misiunea scolii, intr-un asemenea context?

Oricare ar fi ea, vedem cu ochiul liber ca este o misiune ratata.

Misiunea fundamentala a scolii este sa-i smulga pe copii, pe oamenii toti, din feluritele forme ale analfabetismului. Inteleg aici prin analfabetism mai mult decat incapacitatea de a scrie, de a citi sau de a intelege un text. Mai adanc si mai larg, analfabetismul este incapacitatea primatului numit om de a discerne semne si semnificatii. Asa cum in sensul restrans un analfabet nu deosebeste un O de un M si nu stie sa citeasca succesiunea de litere OM, tot asa, intr-un sens mai larg, analfabetul nu stie sa faca deosebirile esentiale pe care se intemeiaza insasi viata: nu stie sa distinga intre siguranta si pericol, intre diferitele niveluri de risc, intre salvarea sinelui si ajutorarea celuilalt. Dupa cum, in acelasi fel, nu stie sa distinga intre termenii opozitiilor valorice pe care se cladeste sensul vietii noastre individuale si comune: un analfabet nu poate sa traseze aceeasi linie intre bine si rau pe care o traseaza comunitatea din care apartine. El nu are sensul responsabilitatii, al solidaritatii, al sacrificiului, al respectului, al onoarei, al demnitatii si al tuturor celorlalte valori care tin impreuna oamenii.

Desigur, simplific la maximum aceasta schema si o explic in cuvinte insuficiente. Dar scopul ei este de a arata ca progresul uman, datorat scolii si educatiei, consta in a invata discernamantul in toate domeniile vietii, de la simpla supravietuire pana la cele mai rafinate preocupari umane, ce tin bunaoara de stil si arta. Inaintarea in educatie ne da acces la straturi din ce in ce mai fine de intelesuri, de sens al propriei noastre existente si al existentei colective. Ea ne ajuta sa depasim stadiul brut al pulsiunilor primare si sa ne dezvoltam ca fiinte umane, sa cultivam pe deplin umanitatea din noi si sa convietuim pasnic. Nu este vorba doar de a ne distinge de animale, pentru ca la numeroase specii de mamifere exista un "spirit" al solidaritatii si sacrificiului, pe care omul analfabet nu il cunoaste, pentru ca el nu mai este animal, fara a fi devenit inca om.

Dupa ce anume recunoastem o societate civilizata? Dupa gradul de educatie, formala sau informala, pe care o asimilam. Adica dupa capacitatea pe care o au membrii unei societati de a invata discernamantul care sa le ingaduie sa deosebeasca intre bine si rau, intre cruzime si ajutorare, intre suferinta si bucurie, intre respect si umilinta, intre solidaritate si egoism. Dar si dupa disponibilitatea de a transmite generatiilor viitoare cunoasterea si sensibilitatea care sa le permita sa traiasca impreuna intr-o societate mai buna pe baza unor valori impartasite.

Sa ne intoarcem acum la societatea romaneasca. Regresul educatiei din ultimii treizeci de ani se traduce prin estomparea treptata a liniilor care trebuie sa separe Binele de Rau (ca sa rezumam toate valorile prin aceasta distinctie) . Analfabetii pe care i-a produs o scoala esuata au ajuns sa fie atat de numerosi si atat de sus-pusi incat au devenit un fals model de reusita: iata, isi spun toti acesti oameni bogati si puternici, poti sa reusesti in viata si fara scoala sau simuland scoala, cumparand diplome si furand doctorate si titluri. Iata, nu mai e nevoie ca parintii sa-si educe copiii, nu mai e nevoie ca profesorii sa-si dea viata pentru elevi, nu mai e nevoie ca elevii sa ia scoala in serios, cata vreme toata partea superioara a piramidei puterii din tara este ocupata din oameni needucati si dispretuind orice educatie. Pentru ca au reusit sa devina puternici, pot sa traseze ei acum limita dintre dreptate si nedreptate, dintre bine si rau, dintre onoare si batjocura. Iar oamenii tot mai needucati din jurul lor isi pierd si putinele repere pe care le aveau.

Numai ca aceasta pierdere de repere, iata, e criminala. As spune mai mult: ea nu poate fi decat criminala, ea sfarseste inevitabil prin a ucide oameni. Pentru ca masa critica de analfabeti care decide pentru viata noastra nu mai este capabila sa evalueze riscul sau sa anticipeze pericolul. Pentru ca nu stie, pur si simplu nu stie si nu-i pasa, adica nu vrea sa stie, de pilda, cum se marcheaza o sosea si cum se pun semnele de circulatie care salveaza sau omoara zilnic oameni. Pentru ca nu stie si nu poate sa vada venind raul, catastrofa, tragedia. Pentru ca nu stie sa asculte vocea unui copil care moare. Si pentru ca habar nu are sa gestioneze o asemenea situatie, ucigand si mai multi oameni.

Toate acestea sunt razbunarea prefacatoriei care a devenit scoala romaneasca, de la gradinite, trecand prin preuniversitarul infectat de meditatii, pana la universitarul-fabrica de diplome si masina de spalat bani pentru politicieni. Toate pot fi simulate: toate examenele pot fi falsificate, toate diplomele pot fi contrafacute, toti profesorii, directorii si rectorii se pot preface ca sunt savanti internationali. Doar ca, la capatul drumului, in gaurile acestui sistem esuat, o copila de 15 ani care vrea sa-si salveze anul scolar isi pierde viata. Si-o pierde intr-un mod atat de atroce incat violenta acestei morti ar trebui sa smulga de pe fetele schimonosite de putere toate straturile de creme si farduri care ii impiedica pe oameni sa inteleaga sensul vietii celorlalti si realitatea tragica a mortii celor nevinovati. Iar daca nu reuseste sa-i demaste drept ceea ce sunt, sa le retraga definitiv dreptul si posibilitatea de a mai decide in vreun fel pentru alte vieti decat ale lor.

Ciprian Mihali a predat vreme de doua decenii filosofia contemporana la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor in filosofie al Universitatilor din Cluj si din Strasbourg. Intre 2012 si 2016 a fost ambasador al Romaniei in Senegal si in alte sapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucreaza in domeniul cooperarii internationale la Bruxelles.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 27703 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Articolul este mul prea complex pentru a fi comentat intr-o singura

fraza. Ar merita, fara discutie mult mai multa atentie. Ceea ce pot sa adaug eu, mai simplu, este ceea ce deosebeste scoala romaneasca de scoala occidentala. Am avut experienta amandurora, de la gradinita pana la nivelul studiilor universitare. Experienta mea proprie cumulata cu cea a copilului meu.

In Romania se invata pe dinafara, prin acumulare enciclopedica de cunostinte. Examenele sunt un etalaj al memoriei imediate. Odata trecut examenul, tot ce a fost invatat pe de rost se uita cu celeritate. Si procesul de "invatare" (mai bine spus dresare) o ia de la capata pana la ciclul si examenul urmator. Odata ajuns diplomat, tanarul nu are nici o experienta practica in profesia aleasa. Este deci obligat sa o ia de la capat cu "invatatul", in conditii de practica concreta.

In Occident se invata cum sa inveti. Se invata cum si unde sa cauti raspunsurile la intrebarile diverse. Se invata sa fii logic si nu svant de circ. De aceea la examene nu se poate copia. Poti avea toata documentatia dorita cu tine. Pe perioada tuturor ciclurilor educative, mai ales superioare, studentii sunt evaluati nu numai de profesori ci si de capitanii din industrie, care ofera burse celor mai meritanti, le ofera stagii in intreprindere, in speranta ca odata diplomati , acesti studenti sa faca parte din grupul lor industrial. Practica a 2-3 limbi este moneda curenta, voiajele de studii prin programul Erasmus, aduc experienta necesara unui viitor arhitect, inginer, doctor, agronom, profesor, bancher, etc. Nu prea exista somaj pentru acesti tineri diplomati. Dar este adevarat, ca ei au invatat ca trebuie sa invete toata viata, fara incetare. In general, intr-o viata profesionala de 45 de ani, se vor produce 5 schimbari importante si nu numai de specialitate.

 

Dle Ciprian Mihali, scoala e demult la deriva ca institutie menita

... sa constuiasca Viitorul cu V decla "Eu, tovarasa" cu mana ridicata sus, sau cu V de la Voctorie asupra obscurantismului.
E de hat, de pe vreme tovarasiei "Datina" fondului clasei, al martzegushirilor la 1 martie, al cadourilor din cotizatiile parintilor pentru Dansa, ale exercitiului spagii si poltroneriei.
Cum sa nu dea aripi Veroicai Dancila, inca dinainte de politica, aceasta cutuma si cultura a spagii pe care o explica marinimos si UE.
Folclor de "Bordeias, bordei bordei" mutat la demisolul oraselor cu ferastra spre strada indiferenta, plin de un crestinism de-un stanjen mai sus de nivelul zoilor amenintand hogeacul acest care ne face veacul, recte "Sa mance si gura lui" ca imbold ploconului.
Existente penduland intre ce-i al sau ca nevasta pe care n-o scoti, intre cei patru pereti ai igrasiei, din "Taci, fa, ca-ti lepad una !" si mult mai subtire slefuitul de dincolo de infernul vietii in doi pline de cati o mai da Domnul viata si Guvernul alocatii, in plina jungla a lui care pe care, indulcita cu "Tras Dreptul" si uzantza de subordonare declarata si umila :
"Sarut manushitele, Domnitza".
Vorba aczea auzita de mine in parking in Ro, dupa taxa fara tichet autoritatilor, ca sa nu imi sparga parbrizul sau zgariecmasina chiar paznicul, reprezentatul respectivei autoritati.
"Nici lupul flamand, nici capra cu trei iezi".
Tabloul lui Goya cu gravura inscrisa din aluzia dumneavoastra, este atat de adanc incat nu de defel pentru trebuintele noastre la piciorul broastei, gen "Ia sama, bre".
Cu respect pentru articolul si articole domniei voastre, va atrag atentia ca tot mult patitul intelectualist si delicat rezumat intr-o gluma :
Ea.
-Prea sus... Preaa jos... Prea la stanga... Prea la dreapta.
El.
-Prea tarziu...

 

Analiza domnului Mihali este una chirurgicala, facuta fara anestezie

Fara indoiala, cauzele acestei drame imonde sunt mai largi decat s-a spus pana acum in presa. Autorul are dreptate 1000%.

Unde nu sunt de acord este generalizarea adusa ca argument al lipsei de civilizatie. As fi interesat sa aflu opinia dlui. Mihali despre cazul criminalului belgian Dutroux (1995). Avea Belgia ceva sa isi reproseze?

Crime asemanatoare au loc cam peste tot. Unele state gasesc mijloacele ca sa faca imposibile crime asemanatoare, alte state esueaza. Romania este un stat care a esuat in protectia cetatenilor sai cei mai fragili. Demisia guvernului este singurul raspuns acceptabil. Romania are nevoie de persoane mai capabile.

 

Tudorel Toder, Ciordache, Nicolichea, Dragnea, Dancila, Dan, C

Stefanescu, CCR_-Dorneanu, Lia Savonearola, Mitraliera si ceilalti membrii ai GIO P$D sunt adevaratii asasini ai fetei. Animalul din Caracal nu este decat o scula a acestei grupari de infractori

De ce nume de o parte?

Nu e alb si negru, fiindca romanii sunt capabili sa faca diferenta. Si cei din celelalte partide sunt la fel sau aproape la fel.
Un presedinte ce a stiut de cozile de la vot din 2014, dar care 5 ani n-a miscat un pai. Acelasi presedinte care a acceptat fara sa cricneasca 3 premieri PSD unul mai rau ca altul de frica unei suspendari. Ginditi-va ca in Parlament acum PNL are 9 senatori fosti USL-isti. Ginditi-va ca daca PSD la vot ii obliga pe ai lor sa stea in banci, la fel face si PNL. Ginditi-va ca o motiune citita miercuri in parlament s-a votat marti, desi Constitutia zice 3 zile. Si PNL si USR tac si nu ataca la CCR regulamentul. Cum numara ei ca de miercuri pina marti sunt 3 zile? Ginditi-va ca PNL a votat alaturi de PSD legea alegerilor intr-un tur si revenirea la liste. Liste care fac rau de 30 de ani... Il vede cineva pe Orban premier mai bun decit Dancila? Poate c-o vorbi mai bine romaneste, dar de 30 de ani e in politica si mesteca si el vorbe...
Ia vedeti ca PNL fuse gata-gata sa-l puna cap de lista pe chiulangiul sef, Crin Antonescu!!!
In 90 se striga "Cine-a stat 5 ani la rusi/ Nu poate gindi ca Bush!" Pai madam Turcan e si ea scolita tot la Rusi. Aveti impresia ca gindeste liberal?
Si nu uitati ca in 90 Cimpeanu, marele liberal n-a fost de acord sa nu participe la alegeri asa cum propusesera Coposu si Cunescu (PNT-CD si Partidul Social Democrat, cel revendicat de la Titel Petrescu), legitimind astfel hidra comunista ce se chema FSN. Ca in decembrie asa a promis Iliescu si ai lui, ca FSN va gestiona tara pina la alegeri, fara a participa la competita electorala, ca in ianuarie sa se rasgindeasca.

"Romania are nevoie de persoane MAI capabile"?AU EMIGRAT TOTI!

In primul rind "MAI capabile" e gresit! Corect: capabile! Ce NU VRETI se recunoasteti: tot ce este/era capabil, competent, f. bine pregatit emigreaza/a emigrat!! In Romania ramin ciurucurile, rebuturile, gunoaiele umane, etc. fara exceptie! de la gunoieri la presedinti de tara!! Emigrarea este un proces selectiv: ia tot ce e bun, cerne si ramine ceea ce vedeti in Romania. M-am saturat de fraza: "dar au MAI (acelasi mai....) si oameni buni, bine pregatiti, etc." N-au MAI ramas!! Uitati-va la voi!

Cum mai poate fi stăvilit valul de emigrare a tineretului?

Dacă tot operăm cu generalităti, se poate cugeta la mai mult decat scoala: de fapt, insăsi clasa intelectuală poate că nu e mai brează decat aia politică, in indeplinirea functiilor ei. Nici n-are cu ce la cum se taie bugetul! In plus, s-a emigrat pe capete si, cum 112 nu te poate salva in caz de sechestrare, iar procurorii se acoperă cu hartii inainte de a interveni, o mare intrebare e cum mai poate fi stăvilit valul de emigrare a tineretului, dintr-o tară in care nu mai are incredere. Concret, ce sfat dă un diriginte de clasă terminală absolventului care vrea să plece.

Vom putea vorbi de scoala romaneasca

atunci cand vor DISPARE meditatiile.
Din pacate acestea existau si inainte de '89 si nu intrevad in viitorul apropiat o schimbare.
Daca copi;lul are nevoie de meditatii inseamna ca profesorul de la scoala este INCOMPETENT !
O solutie ar fi ca elevii sa invete de mici sa fie autodidacti si sa nu mai fie necesara frecventarea scolii, sustinerea examenelor ar trebui sa fie suficienta.
Practic, elevul vine obosit de la scoala si nu mai are rabdarea si forta pentru o intelegere aprofundata a materiei.

 

De ce nu-ți sunt toate degetele la fel?

Deși,toate s-au "născut"in același timp...
In ceea ce privește zestrea fiecăruia la naștere,plus condițiile de mediu in care se dezvoltă,educația primită in familie PÂNĂ la a merge intr-un mediu instituțional,sunt argumente la diferențele ce impun intervenții...printre care și pregătirea suplimentară.Incă,nu s-a ajuns la a demonstra că mijloacele noilor tehnologii de comunicare,pot inlocui ajutorul-fie,să-i zicem și meditație căci meditația e act uman,-din partea unui cunoscător al pedagogiei și al conținutului cel "pierde"elevul din clasă,de la profesor!
De acord și n-am acceptat impusele de acest fel,complectate cu promisiuni de sprijin in obținerea unor calificative,ori și mai grav,al caștigării unui loc la liceu,facultate ori intr-un concurs de capacitate profesională intr-o funcție!
Tocmai AICI sunt adevăratele probleme ale unei lumi trecute DAR...perpetuate și azi,mai acut!Dovadă,incompetențele din TOATE domeniile,ce duc iată,la inepțiile din ministere și pană jos,intre timp incolăcite de metehnele politicilor de cumetrie!
Imi cer scuze,dar ca profesor pensionar,știu și simt diferențele intre ce-a fost și la ce s-a ajuns cu modificări ale bicicletei in bolid cu mulți cai putere...

"ca profesor pensionar,știu"Asa crezi!Habar n-ai!!

Nu stii nimik! Naveta copilei la meditatii a fost o oportunitate pt. un criminal asupra caruia planau suspiciuni grave, oportunitate favorizata de indolenta si incompetenta unui aparat de represiune capabil DOAR sa bata si gazeze manifestanti pasnici!! Aparatul de represiune este in cirdasie cu bandele criminale-mafiote de la care isi primesc reugulat/organizat spaga!!

@Mos Craciun: Cirurgie pe baza unui diagnostic fals?

In orasul meu traia un chirurg atat de pasionat sa faca operatii, incat spuneau unii medici ca a scos multe apendice si cel putin o splina de amorul artei (sau al banului) dar fara sa fi fost cazul...
Eu stiu ca scoala romaneasca a decazut, ca ar merita o analiza la sange si mai ales o reforma adevarata.
Dar sa ai drept punct de plecare presupunerea ca Alexandra venea de la meditatii, si sa conchizi ca ticaloasa de scoala obliga un copil sa se mediteze la ora asta, pe canicula si de aici felurite concluzii, este exagerat!
Nici macar nu stim sigur ca venea de la meditatii. Poate ca mama indurerata asaltata de ziaristi a spus si ea ceva, poate ca nici nu a spus asa. In aceste momente presa "a auzit" destule nespuse, pericolul e sa ne avantam in directii neverificate.
Zau, domnule Mihali, cred ca v-a rascolit, dar nu ma asteptam!

De ce loviți in ȘCOALĂ?

Nu școala o trimite la meditații,ci relațiile și ambițiile părinților.Nu școala,o trimite in final de iulie "să facă meditație" la un drum dus și intors,cu mijloace la intamplare ci totul ține aici de familie ori...ambiția copilului.
Școala,de cam 25 de ani de cand e atacată că se fac pregătiri suplimentare și firești in școală,a cam renunțat la multe activități sub egida școlii;elevii nu mai văd-de atata propagandă față de ce producea candva-in școală decat o instituție ca o anexă a familiei,de care s-ar dispensa pentru că,acum cu tehnologiile noi,chiar ii incurcă pe elevi cu frecventarea după un orar intr-un an școlar,cu ce le comunică profesorii,cată vreme...telefonul,calculatorul și meditațiile,pot rezolva educația și mai ales INSTRUCȚIA!
Da și Pitagora iși plătea elevul pe care-l instruia,căci ii era drag că avea ocazia să vadă evoluția muncii lui,ceea ce intr-un STAT care poate jura că-i sunt in atenție copiii, tinerii spre a-i educa și instrui și pentru care...temporar ar mai plăti și deplasarea acestora,am lăuda guvernul!Dar, așa o fi oare?

 

draga "liberalule",

desi amesteci cumplit de nclar lucrurile, ai dreptate pe ici-colo. Ca sa te aduc pe calea ce buna, te rog sa raspunzi la o intrebare: ce face statul, guvernarea pentru ca deplasarea oricarui cetatean pe teritoriul Romaniei sa fie sugura 'din punct de vedere criminalistic" (sic!) ? Elibereaza detinuti periculosi din inchisoare pe motivul, fals demonstrat, de buna purtare ? Si cine da certificatul de buna purtarr, absolventi de universitati de trei lulele, care nici nu stiu sa manuiasca limba si gramatica romanesti corect... dar stiu sa puna dignostice complexe de ordin psihologic ? Sau politia, care mai mult dormiteaza in post decat sa supravegheze, atent, ceea ce se intampla in "spatiul" lor ? Daca parintzii vor sa asigure un viitor mai bun copiilor lro NU se pot baza pe functionarea "normala" a scolii, fiindca aceasta functionare este, de fapt, aproape tot timpul (cu mici exceptzii, nesemnificative pentru rezultatul "de massa") a.n.o.r.m.a.l.a. ! De ce sa nu poata merge in sigurantza la meditatzii ?? Desigur, pot apare accidente nefericite din cauza existentei inevitabile a crimunalilor in orice societate, dar pentru ce avem politie ? Ca sa inchida ochii sau sa-i roteasca in cap doar in cautare de prilejuri de amenzi ? Cata vreme universitatile produc aproape numai rebuturi profesionale, cei cu adevarat valorosi fiind atrasi - chiar misheleshte, as spune - in spatiul marilor profitori Vestici, rezultatele NU pot fi altfel. Ma opresc aici, dar mai sunt multe de spus despre "scoala" actuala !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor