CSM a publicat protocolul declasificat cu SRI. Iata principalele prevederi

Vineri, 04 Mai 2018, ora 13:25
11835 citiri
CSM a publicat protocolul declasificat cu SRI. Iata principalele prevederi
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, vineri, protocolul de cooperare cu Serviciul Roman de Informatii.

Documentul a fost adoptat in 2012 si este semnat de seful SRI de atunci, George Maior, si presedintele CSM la acea data, Alina Ghica.

Potrivit documentului, scopul protocolului este "asigurarea independentei si infaptuirii justitiei, precum si al cunoasterii, prevenirii si contracararii vulnerabilitatilor si factorilor de risc care pot afecta starea de legalitate, mentinerea ordinii de drept, precum si climatul de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, ca valori de securitate nationala, potrivit principiilor si normelor democratice statornicite prin Constitutie".

De asemenea, in document sunt consemnate regulile cooperarii dintre cele doua parti, care se realizeaza prin:

  • valorificarea eficienta a posibilitatilor pentru identificarea anticipata si inlaturarea in timp util a unor fapte care ar putea afecta infaptuirea justitiei sau realizarea securitatii nationale;
  • informarea reciproca cu datele si informatiile pe care fiecare parte le detine si care sunt utile in vederea indeplinirii atributiilor specifice celeilalte parti;
  • analizarea unor proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitate al partilor;
  • schimbul de materiale documentare, de lucrari si date utile celeilalte parti, pentru elaborarea unor materiale de specialitate.

Potrivit documentului, CSM va efectua propriile verificari pe baza datelor si informatiilor primite de la SRI. De asemenea, transmiterea datelor si informatiilor de catre parti se face doar cu respectarea legislatiei in vigoare privind protectia informatiilor clasificate si numai cu aprobarea conducerilor partilor.

"In cazul in care una din parti intentioneaza valorificarea informatiilor, potrivit competentelor proprii, este obligatorie obtinerea acordului prealabil al partii care a obtinut datele si informatiile", se mai arata in protocol.

In realizarea cooperarii se impun niste limite sau interdictii precizate de parti, in cazurile in care: e pusa in pericol indeplinirea atributiilor legale ale partilor, sunt afectate drepturi sau libertati ale unei terte persoane, in cazul apararii securitatii nationale, protejarii interesului national si deconspirarii tehnicilor speciale de investigare sau a surselor de informatii protejate de lege.

Protocolul mai prevede ca documentele clasificate care se transmit intre CSM si SRI sa fie returnate emitentului in 30 de zile, "fara a pastra copii sau extrase" scanate sau multiplicate.

De asemenea, cele doua parti se obliga sa isi comunice reciproc rezultatele obtinute in baza informarilor primite de la cealalta parte, intr-un termen rezonabil.

Documentul mai prevede ca CSM si SRI isi pot trimite invitatii de participare la "sesiuni stiintifice, simpozioane si seminarii" si ca, anual, cele doua vor analiza modul de desfasurare a cooperarii.

Protocolul a fost incheiat pe perioada nedeterminata.

Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat pe 5 aprilie ca a incheiat, in anul 2012, un protocol institutional cu Serviciul Roman de Informatii.

In luna martie 2017, protocolul a fost insa denuntat, prin acordul partilor, fiind demarata procedura de declasificare.

Desecretizarea protocoalelor

Amintim ca premierul Viorica Dancila a solicitat desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, sub motivul "interesului public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

Ulterior, in 19 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial procurorului general Augustin Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA, DIICOT si SRI.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat, pe 30 martie, protocolul de colaborare incheiat cu Parchetul General. Protocolul a fost semnat in februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nitu si prim-adjunctul SRI Florian Coldea si a inlocuit documente similare incheiate chiar imediat dupa infiintarea de catre Guvernul Nastase a Parchetului National Anticoruptie (PNA), actuala DNA.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#CSM protocol SRI , #CSM