Oana Haineala (CSM): E o presiune mediatica fantastica. Nu stiu daca ne aflam in razboi

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 19:19
4608 citiri
Oana Haineala (CSM): E o presiune mediatica fantastica. Nu stiu daca ne aflam in razboi
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a afirmat miercuri ca declaratiile unui reprezentant al Executivului, care este si membru de drept al CSM, ar trebui sa fie in mod necesar mult mai ponderate si echilibrate.

Ea a adaugat ca la acest moment e greu sa evalueze daca este sau nu o presiune politica, insa poate sa spuna ca este una mediatica fantastica si ca probabil se incearca "un soi de manipulare mediatica a magistratilor si a opiniei publice", care este regretabila.

Seful CSM a spus ca nu are absolut nimic sa isi reproseze.

"Sigur ca a fost un an cu foarte multe evenimente turbulente, este normal ca atunci cand se intampla niste lucruri care nu s-au mai petrecut sa se iste tot felul de reactii, dar as fi vrut foarte mult ca in cursul verii trecute cand au fost atacuri directe la adresa judecatorilor si procurorilor sa fi vazut reactii energice ale asociatiilor profesionale pentru ca este principalul scop pentru care ele functioneaza. (...) Eu nu am plecat de la premisa unui razboi, nu stiu daca ne aflam intr-un razboi", a spus Oana Schmidt-Haineala.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat marti ca legea nu prevede ca presedintele Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa fie judecator, dar acest lucru nu a fost stipulat "pentru ca s-a parut ca este o chestiune de bun simt care a fost respectata anual".

Ea a criticat faptul ca Sectia de judecatori nu a avut acces la site-ul institutiei, sapte dintre judecatori fiind pusi in situatia de a da un comunicat si renuntand la secretul votului cand au semnat buletinele sustinandu-l pe Mircea Aron. In opinia sa, nici procurorii nu-si doresc ca institutia sa fie condusa de Oana Schmidt-Haineala.

"Observ ca nici corpul de procurori nu doreste aceasta rocada, observ ca nici sensul legii nu este respectat, atata vreme cat mandatul este de un an, observ ca prezenta la varful CSM in aceasta formula este contestata si de judecatori si de procurori, observ ca nu s-au pus in discutii programele, sub motiv ca nu este concurs, si imi vine in minte selectia procurorilor, cand s-au trimis intrebari in toata republica, la societatea civila, cine are de intrebat sa-i intrebe, in conditiile in care legea le dadea exclusiv in sectia de procurori aceasta competenta", a aratat ministrul, la un post de televiziune.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Oana Haineala presedinte CSM, #Oana Haineala declaratii Pivniceru, #Oana Haineala presiuni CSM , #CSM