Moartea presedintelui Poloniei: Reactii din Romania

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 11:51
5845 citiri
Moartea presedintelui Poloniei: Reactii din Romania
Foto: Antena 3

Oficialii romani si-au aratat tristetea in legatura cu moartea presedintelui polonez, Lech Kaczynski si a sotiei si echipei sale, in total 87 de persoane, in urma prabusirii avionului in care acestia se aflau, langa localitatea Smolensk, din Rusia.

Presedintele Poloniei a murit, dupa ce avionul sau s-a prabusit in Rusia (Video)

Presedintele Traian Basescu a trimis personal condoleante poporului polonez, potrivit ambasadorului Republicii Polone in Romania, Wojciech Zajaczkowski.

"Azi a fost o zi de tristete pentru intreaga Polonie. Presedintele a murit, impreuna cu alte 87 de persoane. Totul s-a intamplat in aceasta dimineata si primim mesaje de compasiune de peste tot. As dori sa-mi exprim multumirea pentru numarul mare de condoleante pe care l-am primit pana in acest moment. Sunt politicieni, oameni de afaceri si jurnalisti care ne suna pentru a-si exprima durerea. Presedintele Traian Basescu ne-a adresat personal condoleante", a declarat ambasadorul Poloniei in Romania.

"Nu conteaza ca suntem in tara sau in afara granitelor, se poate descrie cu un singur cuvant: soc", a adaugat ambasadorul.

De asemenea, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, si-a exprimat condoleantele pentru poporul polonez.

"In astfel de momente nu pot decat sa exprim reactia fireasca a oricarui om in fata unei asemenea tragedii si sa imi exprim sincere condoleante pentru tragedia prin care trece un popor vecin si prieten. Tragedia nu poate sa nasca in sufletul oricarui om decat o stare de amaraciune. Imi exprim sincerele condoleante pentru poporul polonez si pentru familia presedintelui Kaczynski", a spus Iliescu, citat de Mediafax.

Victor Ponta exprima condoleante

Presedintele PSD, Victor Ponta, apreciaza ca moartea lui Lech Kaczynski este "o pierdere grea pentru familia Kaczynski si pentru intregul popor polonez", dar si o pierdere pentru "intreaga Uniune Europeana".

"In numele Partidului Social Democrat, doresc sa exprim sincere condoleante familiilor greu incercate si poporului polonez indoliat. Impreuna cu sentimentele mele de compasiune profunda pentru aceasta tragedie, Partidul Social Democrat doreste sa transmita un mesaj de sprijin pentru cetatenii polonezi.

Sunt convins, de asemenea, ca intreaga familie europeana va fi solidara cu poporul polonez, greu incercat. Gandurile noastre se indreapta acum spre dumneavoastra", a declarat Victor Ponta, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Vocea lui Lech Kaczynski "a adus realism si echilibru politicii europene, totul venind ca rezultat al sustinerii puternice a intereselor poporului pe care il reprezenta", sustine Ponta.

Emil Boc ii transmite condoleante omologului polonez Donald Tusk

Primul-ministru Emil Boc a transmis sambata un mesaj de condoleante omologului sau polonez Donald Tusk, pentru a-si exprima regretul fata de tragicul accident in care si-au pierdut viata Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, precum si alti inalti oficiali ai Republicii Polone.

"Am aflat cu profunda durere si consternare despre tragicul accident in care si-au pierdut viata Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia sa, Maria Kaczynski, impreuna cu alti inalti oficiali ai Republicii Polone", se arata in mesajul trimis de premierul Emil Boc Presedintelui Consiliului de Ministri al Republicii Polone, Donald Tusk, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Primul-ministru Emil Boc a transmis, totodata, in numele Guvernului roman, un mesaj de compasiune si solidaritate pentru familiile victimelor si pentru intregul popor polonez.

"In aceste momente de imensa tristete pentru orice natiune, suntem alaturi de dumneavoastra si de poporul polonez, indurerat de aceasta tragedie. Permiteti-mi sa transmit, in numele Guvernului Romaniei si a poporului roman, condoleantele noastre sincere si mesajul nostru de solidaritate pentru familiile indurerate".

Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat, de asemenea, "profundul regret pentru catastrofa aviatica in care si-a pierdut viata Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, alaturi de personalitati ale vietii publice poloneze", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Partidul Conservator si Partidul National Liberal au emis, la randul lor, comunicate in care isi arata regretul fata de tristul eveniment.

"Regret decesul tragic al presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, un mare luptator pentru valorile conservatoare din Europa", a declarat presedintele PC, Daniel Constantin.

"Ne manifestam compasiunea si solidaritate fata de intreaga natiune poloneza care trece in aceste clipe printr-un moment greu, fara precedent", a spus si vicepresedintele PNL, Norica Nicolai.

Drama unei erori umane?

"Este o drama indiferent ca este un presedinte sau nu. Prabusirea unui avion nu este un eveniment despre care sa poti vorbi relaxat. In astfel de conditii, intra in miscare un aparat care este prevazut in toate tarile, pentru stari de urgenta", a declarat Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al Romaniei, la Antena 3.

"Din pacate, s-ar putea sa intre in discutie si tipul aeronavei. Sigur ca toate sunt facute sa zboare, dar unele sunt mai performante decat altele. Dar se poate intampla oricui, iar un presedinte circula foarte mult cu avionul", a declarat Cioroianu.

Potrivit lui Sorin Stoicescu, expert in aviatie, aeronava Tupolev 154, cu care se deplasa presedintele, era mereu imbunatit si modernizat, chiar daca este un tip de avion vechi.

"Mai ales cel cu care zbura presedintele Poloniei beneficia de toata grija aviatiei poloneze. Nu se pune problema sa nu fi fost modernizat", a declarat Stoicescu.

Iulian Chifu, presedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, spune ca autoritatile romane ar trebui sa adreseze condoleante partenerilor polonezi cat mai repede, pentru a pastra relatiile bune cu acestia.

"Este o tragedie orice prabusire, cu atat mai mult cu cat se afla la bord presedintele polonez, care era insotit de multe personalitati. Este o situatie tragica. Nu putem decat sa adresam condoleante partenerilor nostri", a spus Chifu.

El a adaugat ca este prematur sa se discute despre efectele tragediei asupra Poloniei. "Dependenta de lideri este relativ redusa. Nu functioneaza bursa azi, deci nu cred ca este un impact major. In orice caz, exista succesiune si pe institutiile celalalte, partide, ministere. Dincolo de impactul emotional, efectele nu se vad la nivelul functionalitatii statului si economiei", a adaugat Chifu.

Pe de alta parte, acesta sustine ca, la nivel de simbolistica, tragedia va alimenta multe teorii ale conspiratiei.

Pierdere soc pentru polonezi

Longher Ghervazen, deputat din partea minoritatii poloneze, s-a declarat socat de stire. "Este si mai tragic pentru mine, deoarece l-am cunoscut personal pe presedinte si am foarte multi prieteni in cancelaria sa. Este o pierdere si un soc pentru noi", a spus deputatul.

"Nu stiu daca va afecta activitatea. Polonia are foarte multe personalitati si va fi capabila sa iasa din acest nefericit eveniment. Am ramas socat si sunt socat si in momentul de fata", a adaugat Ghervazen.

Gheorghe Predescu, ambasadorul Romaniei in Polonia, a declarat ca, potrivit presei polone, starea nefavorabila a vremii ar fi unul din cauzele accidentului. "Se pare ca pilotul a incercat de mai multe ori sa aterizeze, inainte de a lua decizia finala", a spus ambasadorul.

Oamenii plang pe strada, este o tragedie cumplita pentru Polonia. In acest an, urmau sa aiba loc alegeri prezidentiale, la toamna. Cu toate ca presedintele Kaczynski nu avea o pozitie extrem de favorabila in sondaje, comentariile de pe toate canalele poloneze remarca faptul ca a fost un adevarat patriot si ca aceasta pierdere a fost resimtita si de cei care nu aveau aceleasi opinii politice", a adaugat Predescu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Lech Kaczynski murit, #presedinte polonez murit, #prabusire avion , #deces
Comentarii
Poza Gonzagues
Gonzagues
rank 5
Moartea Președintelui Poloniei ne va face să fim săraci lipiți de garduri,cei care mai au garduri.Oare de ce?