Procurorul Emilian Eva, care a instrumentat dosarul lui Voiculescu, arestat preventiv

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 20:31
6130 citiri
Procurorul Emilian Eva, care a instrumentat dosarul lui Voiculescu, arestat preventiv

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis vineri arestarea preventiva pentru 30 de zile a procurorului Emilian Eva, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, cercetat penal de DNA pentru luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, fals in declaratii.

Decizia nu este definitiva.

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani inchisoare.

Initial, procurorul a fost pus sub acuzare pentru ca a tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Procurorul care a instrumentat dosarul lui Voiculescu, retinut de DNA: Ce acuzatii noi i se aduc

Potrivit DNA, in cursul lunilor mai - iunie 2014, perioada in care tatal sau se afla internat in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale "ca sa fie bine pentru toata lumea", in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate tatalui sau.

Ulterior acestei solicitari, in data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals.

Procurorul din cazul Voiculescu, sub control judiciar: Cum facea afaceri cu tablouri

Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

Ulterior, in intervalul august 2014 - martie 2015, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.

Astfel, in perioada august 2014 - martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva un numar de 57 de tablouri, ulterior acesta din urma intermediind tranzactionarea lor catre o persoana, in schimbul unui comision de 16.000 de euro.

In acelasi context, in luna februarie 2015, pretextand ca trebuie sa restituie suma de 20.000 de euro luata cu imprumut de la un om de afaceri, pentru a achizitiona tablouri si a le revinde, Emilian Eva a pretins si primit de la acelasi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuti pe care a sustinut ca urma sa le remita omului de afaceri. In fapt, Emilian Eva a revandut aceste tablouri sau le-a pastrat, fara a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

In acelasi interval, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv un tablou, la un pret subevaluat, pentru care a platit suma de 1.000 de lei, in loc de 2.000 de lei, cat era valoarea de piata.

Ulterior, Emilian Eva a pretins si primit de la de la aceeasi persoana, cu titlu gratuit, inca doua tablouri.

La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar, Emilian Eva a obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii, una dintre aceste picturi fiind pretinsa si primita cu titlu de mita.

In intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...