12 reprezentanti ai societatii civile, dati afara din CES de Olguta Vasilescu si Viorica Dancila, repusi in functii de judecatori: Guvernul sa le plateasca despagubiri

Joi, 23 Iulie 2020, ora 14:16

   

12 reprezentanti ai societatii civile, dati afara din CES de Olguta Vasilescu si Viorica Dancila, repusi in functii de judecatori: Guvernul sa le plateasca despagubiri
12 reprezentanti ai societatii civile din Consiliului Economic si Social, dati afara in 2018 printr-o decizie a premierului Viorica Dancila, la propunerea fostului ministru al Muncii, Olguta Vasilescu, se intorc in functii printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti. Guvernul este obligat sa le plateasca despagubiri echivalente indemnizatiei lunare cuvenite. Sentinta nu este definitiva.

Este vorba de Bogdan Simion - vicepresedinte al CES, Florian-Valeriu Salajeanu, Radu Nicosevici, Gelu Duminica, Mircea Ciocan, Aida-Georgiana Boldeanu, Cristian-Ionut Colan, Constantin Dobrescu, Corina Dragomirescu, Romanita-Elena Iordache, Aurel-Adrian Miholca si Florica Georgeta Rotaru.

SentintaCurtea de Apel Bucuresti a anulat, miercuri, 22 iulie, in parte deciziile semnate de Viorica Dancila si a acordat despagubiri reprezentantilor societatii civile, potrivit portalului instantelor.

- Obliga prim-ministrul Guvernului Romaniei la plata catre reclamantul Simion Bogdan cu titlu de despagubiri a echivalentului indemnizatiei lunare cuvenite vicepresedintelui Consiliului Economic si Social de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei prim-ministrului nr.284/2018 si pana la data reluarii efective a calitatii detinute, dar nu mai tarziu de data implinirii duratei mandatului.- Obliga prim-ministrul Guvernului Romaniei la plata catre reclamantii Salajeanu Florian - Valeriu, Nicosevici Radu - Mircea - Mihai - Iosif, Duminica Gelu si Ciocan Mircea cu titlu de despagubiri a echivalentului indemnizatiei lunare cuvenite unui membru al Plenului Consiliului Economic si Social de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei prim-ministrului nr.284/2018 si pana la data reluarii efective a calitatii detinute, dar nu mai tarziu de data implinirii duratei mandatului.

- Obliga prim-ministrul Guvernului Romaniei la plata catre reclamantii Aida-Georgiana Boldeanu, Cristian-Ionut Colan, Constantin Dobrescu, Corina Dragomirescu, Romanita-Elena Iordache, Aurel-Adrian Miholca, Florica Georgeta Rotaru cu titlu de despagubiri a echivalentului indemnizatiei lunare cuvenite unui membru al comisiei de specialitate permanente a Consiliului Economic si Social incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei prim-ministrului nr.284/2018 si pana la data reluarii efective a calitatii detinute, dar nu mai tarziu de data implinirii duratei mandatului.

Reactia lui Gelu DuminicaSociologul Gelu Duminica a scris o postare pe contul sau de Facebook prin care marcheaza implinirea a doi ani de cand Viorica Dancila a decis inlocuirea reprezentantilor societatii civile din Consiliul Economic si Social.

"Fara argumente, fara evaluare, fara nimic. De vina a fost faptul ca unii dintre noi puneam intrebari incomode ministrilor care veneau sa sustina nu stiu ce masura si ieseam in public amendand aberatiile propuse prin politicile promovate de guvernul in functie. Dupa ce ni s-a transmis sa ne calmam si sa ne vedem de treaba (adica sa ne multumim cu indemnizatia pe care o primeam) si noi nu am facut-o (considerand ca de banii aia chiar trebuie sa ne facem treaba), peste noapte am fost inlocuiti cu alte organizatii care erau in relatii mult mai bune cu LOV. Tot peste noapte, munca din CES a (re) devenit invizibila pentru spatiul public si totul a fost mai pe placul guvernantilor.", scrie Gelu Duminica.

POtrivit acestuia, la indemnul lui Bogdan, cinci dintre acestia (13 membri au fost inlocuiti) au dat in judecata Guvernul, considerand ca decizia acestuia este ilegala: Dupa 2 ani de lupta in instanta, astazi judecatorul ne-a dat dreptate 100%, obligand prim-ministrul sa ne repuna in functie.

Cu toate acestea, decizia nu este definitiva: "Decizia de astazi, chiar daca nu este definitiva si irevocabila, este o mare victorie a societatii civile care primeste certitudinea juridica ca doar ea isi poate revoca reprezentatii din CES. In plus, este o palma data peste botul politicienilor care considera ca un for de dialog social trebuie sa fie unul obedient si tacut", mai scrie Gelu Duminica.Inlocuirea din functieIn anul 2018, Guvernul a inlocuit aproape toti reprezentantii societatii civile din Consiliului Economic si Social (CES) printr-o decizie a premierului Viorica Dancila.

Masura a fost luata la propunerea Ministerului Muncii care spune ca unii dintre membri lipseau in mod constant de la sedinte, in timp ce altii nu erau reprezentativi.

"La baza deciziei de inlocuire au stat mai multe considerente: unii dintre membrii desemnati de Guvern in CES lipseau in mod constant de la sedintele Consiliului; s-a constatat ca pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizarilor venite din partea unor organizatii, asociatii si fundatii, care au aratat faptul ca unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi si au propus, in mod repetat, atat verbal, cat si in scris, inlocuirea acestora", sustinea Ministerul Muncii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30770 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
alphpha
rank 5
Plătește
deșteapta de VOlguța, c-a strans bani destui la nuntă. Și Veorica. Dacă nu are o ajută fiu-său, pus in funcție cu binecuvantarea ei pe un salar baban, și pentru care n-are nici o pregătire. De ce să plătim noi oalele sparte de alții?
Emigrantul-Anonim
rank 5
"Guvernul este obligat sa le plateasca despagubiri"Guvernu ARE BANI!
Nu sunt bani pt. pensii/indemnizatii da, pt. despagubiri SUNT!! Doar nu platesc vinovatii: Viorica Dancila si Olguta Vasilescu! Plateste statul!
MosGerila
rank 5
@Migrante anonimus. Este vorba de guvernul Draknea 3 zis
guvernul Dancila :))) Nu prea te duce mintea, nu? Astepti in continuare pensia socialista?!?! A fost prevazuta de Sfantul Asteapta catre Paste. Pastele Cailor...
silvia_h
rank 5
De ce guvernul? De ce guvernul sa irosească banii romanilor?
... Să plăteasca cele două, Olguta Vasilescu si Viorica Dancila. Abia asa vor invăța șefii să nu mai faca abuz in serviciu.
florika
rank 5
plata la adresant
Corect. Sa plateasca cele doua iar daca nu au bani sa plateasca psd-ul.
Te-o
rank 5
Nu inteleg de ce sa plateasca actualul guvern din banii nostri si nu
cei vinovati de abuzul comis?Teo
MosGerila
rank 5
Guvernul Romaniei sa se intoarca impotriva celor doua PRAMATII
veorica & olgutza si sa le forteze sa plateasca aceste despagubiri.

Doresc dizolvarea PSD, ALDE, UDMR.
Doresc dizolvarea parlamentului.

Sunt doua dorinte care se pot indeplini in urmatoarele cateva luni: cu votul dumneavoastra INTELIGENT! Distinse salutari din Diaspora si #REZIST. Eu contez pe voi ! Si ca mine, poate si alte cateva milioane de romani.
KMB877
rank 5
Exista totusi o solutie
Este o hotarare judecatoreasca, guvernul (actual) va trebui sa plateasca. Cu alte cuvinte, noi platim...
Insa, guvernul poate da in judecata persoanele Olguta si Veorica pt. recuperarea pagubei.
Traiannn
rank 5
Pana la recuperare : lungeste Doamne boala pana vine primavara
NU inteleg de ce instanta nu a dispus DIRECT de la

vinovati plata despagubirilor , ba chiar si o amanda

penala pentru prejudiciu moral.
cccp
rank 4
@Traiann
Cum nu ințelegi domnule? Legislația in vigoare, este făcută in acest fel și numai DACĂ vrea, guvernul, (usl-ist fiind), se poate indrepta (prin ministerul finanțelor), impotriva lor. Ca in cazul lui "dom' profesor" voiculecu. Dar NUUUUU vrea. Sunt impreună la paradeală și prăduială fraților.
tarfrad
rank 5
Adică așa...
O altă bombă cu efect intarziat lăsată de minunatul guvern psd inainte să fie dat la gunoi...
Actualul guvern să le plătească... dar de ce nu se recuperează banii de la persoanele fizice care au greșit? De ce fostul guvern Vio nu plătește oalele sparte, ci le lasă moștenire următorilor?
psd nu iși plătește niciodată greșelile!
MirceaSCALAT
rank 3
Lac să fie! Că broaşte......
"Nedreptăttii" s-au obisnuit cu tita! Dulce e traiul neneachii pe banii babachii!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor