Care este numărul real de cazuri COVID-19 în România. Estimările experților dau fiori

Duminica, 03 Octombrie 2021, ora 21:30
13823 citiri
Care este numărul real de cazuri COVID-19 în România. Estimările experților dau fiori
România este una dintre țările în care s-au făcut relativ puțin teste în comparație cu statele din Vest

România s-a colorat în roșu sub povara valului patru de pandemie, iar numărul cazurilor crește de la o zi la alta. Pe acest fond, experții vin să ne dea o veste și mai proastă: în realitate avem și mai multe cazuri decât cele cuprinse în buletinele oficiale, iar lucrurile par să fi scăpat de sub control.

Valul patru al pandemiei a „uitat” să-i înștiințeze pe sceptici și și-a făcut intrarea în forță în România, unde face ravagii. Însă și autoritățile și medicii par să fi fost luați pe nepregătite. Dovadă și faptul că încă de când la nivel național existau 200 de pacienți cu COVID-19 în secțiile de terapie intensivă medicii anunțau că nu mai există locuri. Între timp, numărul pacienților din secțiile de terapie intensivă a crescut de nu mai puțin de șapte ori și nu există niciun semn că lucrurile se vor opri aici.

Pe acest fond, experții anunță că în realitate există mult mai multe cazuri de COVID-19 decât cele anunțate în buletinele oficiale. Și asta nu pentru că autoritățile ar fi interesate să minimalizeze efectele crunte ale acestui val, ci pentru că pur și simplu nu se știe numărul real.

„E greu de făcut estimări”

Printre cei care susțin această teorie se numără și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Cherecheș mai spune că același lucru s-a întâmplat și în timpul valurilor anterioare.

„În realitate avem mult mai multe persoane infectate cu virusul. Studiile efectuate în străinătate au arătat că numărul lor poate fi de 4-5 ori mai mare, iar unele studii indicau și cifre cu mult mai mari. În ce privește România, nu există cifre și este foarte greu de făcut estimări”, a spus expertul.

În opinia lui a contat și faptul că în România s-a testat puțin, iar multe persoane au refuzat să fie testate sau pur și simplu nu au avut niciun simptom.

Răzvan Cherecheș nu este singurul care spune acest lucru. Epidemiologul francez cu origini române Mircea Sofonea susţine această teorie. Profesor şi cercetător la Universitatea Montpellier, Sofonea spune că acest lucru nu este specific României și că situația este identică aproape pretutindeni.

„Nu vom şti niciodată numărul lor exact, numărul celor infectaţi, dar s-a dovedit că sunt mult mai mulţi. În Franţa au existat studii care au arătat că probabil de 4,5 ori mai multe persoane s-au îmbolnăvit decât se cunoaşte în mod oficial. Practic, nicio țară nu-și poate testa în același timp întreaga populație, iar foarte multe cazuri nu au fost detectate pentru că mulți dintre cei infectați au fost asimptomatici, deci nu le-a trecut măcar prin minte să se testeze dacă nu se simțeau deloc rău”, a explicat Sofonea.

„Important cu adevărat e numărul celor care ajung la ATI”

La rândul său, medicul Adrian Marinescu este convins că mult mai multe persoane sunt infectate. „E o certitudine faptul că sunt mai mulți oameni infectați. Dar eu aș spune că nu e important atât câți sunt infectați cât câți dintre ei ajung în stare gravă și au nevoie de asistență medicală. Cu cât vor fi mai mulți în această situație, cu atât mai solicitat va fi sistemul medical și cu atât va fi mai dificil”, a spus Marinescu.

Și la nivel oficial se admite acest lucru, deși oficial s-a vorbit puțin pe această temă. Totuși, de curând însuși preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că foarte mulți români au trecut deja prin boală.

În opinia lui, ar fi vorba de circa 20% din populația țării, peste 4 milioane de români. Asta în timp ce Grupul de Comunicare strategică anunța pe 2 octombrie că 1.257.145 de români au trecut prin boală, până de la începutul pandemiei și până în prezent, adică de aproape adică circa 5% dintre români.

„Ţinând cont că totuşi, în România, rata de imunitate colectivă, prin boală, prin vaccinare, este estimată la circa 50%, avem în continuare sute de mii de persoane care sunt susceptibile la boală. Foarte important pentru noi este ca aceste sute de mii de persoane să nu se infecteze în acelaşi timp, să nu se infecteze toţi odată sau într-un interval relativ scurt de timp, pentru că asta ar bloca sistemul medical şi tot ce înseamnă activităţi“, a spus Gheorghiță.

Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Accidentat des, François-Xavier Fumu Tamuzo a decis să îşi încheie cariera de fotbalist la jumătatea lunii aprilie, la doar 29 de ani. Atacantul echipei Laval, format la Auxerre, a decis să...
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
#covid, #experti, #cazuri, #razvan chereches, #mircea sofonea, #adrian marinescu , #eveniment