Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatorita cu discursuri, joc si voie buna in toata tara

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 18:10
4491 citiri
Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatorita cu discursuri, joc si voie buna in toata tara
Foto: captura video Digi24

Mica Unire, de la care se implinesc azi 158 de ani, a fost marcata si in acest an prin diverse manifestari organizate de ministere sau de autoritati locale. Spre deosebire de alti ani, de la festivitati au lipsit atat presedintele Romaniei, cat si premierul sau liderii celor doua camere parlamentare.

Presedintele Klaus Iohannis se afla la Strasbourg, unde participa la Consiliul Europei, in timp ce premierul Sorin Grindeanu a fost prins toata ziua in intalnirile cu ministrii, cu care a discutat despre bugetul pe 2017. La aceste intalniri a fost prezent si presedintele PSD Liviu Dragnea, considerat un lider informal al Executivului generat de social-democrati.

In tara, insa, festivitatile organizate pentru celebrarea Micii Uniri au reunit mii de romani.

Dis de dimineata, din Bucuresti a pornit Trenul Unirii, care a avut ca pasageri speciali un grup de biciclisti care au dus spre Iasi mesajul unirii pe de o parte, iar pe de alta parte au consemnat faptul ca si trenul, nu doar bicicleta, este un mijloc de transport cu mediul, a fost mesajul transmis de CFR Calatori, conform Agerpres.

De asemenea, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti i-a intampinat, marti, pe pasageri cu "Hora Unirii", oferita de ansamblul "Cununa Carpatilor", in terminalul Sosiri, relateaza Agerpres.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, senator de Teleorman, a participat la festivitatile organizate la Alexandria. Ministrul s-a prins in hora alaturi de alti oficiali din guvern care provin din judetul Teleorman, informeaza Agerpres.

Dupa ceremonia religioasa, la Alexandria a avut loc o depunere de coroane la statuia lui A.I Cuza, iar participantii s-au bucurat de pregatirile facute de autoritatile locale: 1.650 de sarmale si 500 de litri de vin fiert.

Si la Iasi, orasul Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca, au fost pregatite pentru cetateni traditionalele bucate. Manifestarile au inceput cu un concert folcloric, urmat de un ceremonial religios, alocutiunile sustinute de autoritati, depunerea de coroane si o parada militara.

Au fost prezenti ministrul Apararii, Gabriel Les, ministrul Culturii Ionut Vulpescu, ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuv, si vicepresedintele Senatului Romaniei, senatorul PNL Iulia Scantei, iar din partea Administratiei Prezidentiale a fost prezent consilierul Ioan Oprisor, care a citit un mesaj din partea lui Klaus Iohannis.

La pranz, municipalitatea a impartit 5.000 de placinte "poale-n brau", ceai si vin fiert. De asemenea, zeci de tineri basarabeni au scandat pe bulevardul Stefan cel Mare din centrul Iasului lozinci cu privire la unirea Republicii Moldovei cu Romania si au cerut unirea Romaniei cu Republica Moldova. Ziua se va incheia cu traditionala retragere cu torte a militarilor, informeaza Agerpres.

La Galati a fost sarbatorita Ziua Unirii intr-un mod inedit. Circa 20 de alergatori au participat la cursa de 21 de kilometri 'Hai sa dam mana cu mana', la finalul careia au incins Hora Unirii. Tinerii au purtat drapele nationale si au alergat simbolic de pe Calea Basarabiei, din Galati, pana la Vama Giurgiulesti, granita a Romaniei cu Republica Moldova.

La Buzau au sarbatorit Mica Unire circa 1.300 de oameni, alaturi de ministrul Apelor, Adriana Petcu, informeaza News.ro.

Dupa discursurile tinute de oficialitati, au urmat un exercitiu de manuire a armelor realizat de Divizia 2 Infanterie, dar si o sceneta istorica pe tema Unirii, urmata de traditionala hora, care a inconjurat cladirea Muzeului Judetean.

In Capitala, primarul general Gabriela Firea s-a incins in hora cu bucurestenii veniti sa sarbatoreasca Unirea Principatelor Romane.

"Astazi aniversam Mica Unire si evenimentul nostru organizat aici, in inima Bucurestiului - la Piata Universitatii, vine ca o dovada in plus ca ne respectam istoria, inaintasii", a declarat Firea, care a purtat un lung fular tricolor la gat (foto).

Pe scena montata special au evoluat ansambluri folclorice din Moldova si Muntenia, care au interpretat melodii traditionale populare romanesti, precum si melodii patriotice, informeaza Agerpres.

La Cluj, primarul Emil Boc a organizat o serie de activitati specifice acestei zile, iar la final s-a prins in hora alaturi de clujeni, ca de obicei.

"Primaria Cluj-Napoca va invita de la ora 17 in Piata Unirii, la un spectacol folcloric, care va fi urmat de focuri de artificii de la ora 20. La multi ani tuturor romanilor!!", le-a transmis clujenilor pe Facebook Emil Boc, impreuna cu un intreg album de poze.

La Alba Iulia, zeci de persoane, oficialitati locale si judetene, civili si militari, s-au prins in Hora Unirii, de Ziua Principatelor Romane, sarbatorita in Sala Unirii din Alba Iulia, simbol si templu al Romaniei Mari, unde s-a hotarat si semnat actul Marii Uniri, transmite Mediafax.

Manifestari similare au fost organizate si la Ploiesti sau Timisoara, iar la Arad Ziua Unirii Principatelor Romane a fost marcata si de oficiali ai Republicii Populare China, ajunsi in oras cu ocazia spectacolului pe care Academia de Dans din Beijing il sustine marti seara la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad, relateaza Mediafax.

C.B.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ziua Unirii sarbatorita 2017 , #eveniment