Klaus Iohannis a sesizat CCR in legatura cu modificarea Legii de infiintare a Institutului Roman pentru Drepturile Omului

Vineri, 24 Iulie 2020, ora 16:35
801 citiri
Klaus Iohannis a sesizat CCR in legatura cu modificarea Legii de infiintare a Institutului Roman pentru Drepturile Omului
Foto: Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri CCR in legatura cu modificarea legii privind infiintarea Institutului Roman pentru Drepturile Omului.

Legea transmis de Parlament la promulgare pe data de 6 iulie contravine mai multor prevederi din Constitutie, sustine seful statului. "Utilizarea sintagmei institutie publica de interes national, autonoma si independenta fata de orice autoritate publica, precum si din analiza obiectului de activitate al Institutului, a scopului pentru care a fost creat, a modalitatii de desemnare a conducerii, precum si a atributiilor si a modului de functionare a acestuia - astfel cum sunt acestea reglementate prin legea dedusa controlului de constitutionalitate - constatam ca legea este neclara si lipsita de predictibilitate", potrivit unui comunicat remis vineri News.ro.

Prin urmare, adoptarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 9/1991 privind infiintarea Institutului Roman pentru Drepturile Omului ca lege organica, in temeiul Constitutiei, in conditiile in care in cuprinsul legii criticate nu exista nicio prevedere din care sa rezulte ca IRDO actioneaza in regim de putere publica, face lipsite de claritate atat natura juridica, cat si regimul de functionare al acestuia, mai argumenteaza presedintele Iohannis.

Seful statului mai spune ca rolul IRDO devine neclar, in contextul in care au fost introduse in lege prevederi similare cu cele de functionare ale Avocatului Poporuluil.

"Prin modificarea realizata, rolul acestei institutii devine unul neclar, in conditiile in care, potrivit art. 1 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, "Institutia Avocatul Poporului este institutie nationala pentru promovarea si protectia drepturilor omului, in sensul stabilit prin Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) nr. 48/134 din 20 decembrie 1993, prin care au fost adoptate Principiile de la Paris". Din aceasta perspectiva, introducerea acestor referiri in cuprinsul art. 2 alin. (1) din Legea nr. 9/1991 creeaza confuzie, nefiind clar raportul dintre IRDO si institutia Avocatului Poporului, autoritate constitutionala, care, potrivit art. 58 din Legea fundamentala, are rolul de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice", arata sursa mentionata.

Klaus Iohannis vorbeste in textul sesizarii la Curte si despre o sursa de finantare incerta pentru IRDO.

"Intrucat s-a avut in vedere o sursa de finantare incerta, iar dispozitiile criticate afecteaza bugetul de stat, invederam faptul ca adoptarea unei asemenea prevederi nu se putea realiza decat dupa solicitarea de catre Parlament a unei informari din partea Guvernului, in conformitate cu dispozitiile art. 111 alin. (1) din Constitutie. Aceste argumente se aplica mutatis mutandis si in ceea ce priveste interventia legislativa de la art. I pct. 8, cu referire la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 9/1991, potrivit caruia bugetul IRDO face parte integranta din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor. De aceea, solicitam Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea in ansamblu a legii deduse controlului, prin raportare la dispozitiile art. 111 alin. (1) teza a doua si ale art. 138 alin. (5) din Constitutie", conchide sursa amintita.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Daca reprezentati o institutie media sau o companie si doriti un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugam sa ne trimiteti un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#CCR , #eveniment