Regulile salvamarilor pentru evitarea tragediilor pe litoral: "Unde sunt grupuri in apa e dificil sa-ti dai seama daca un turist inoata sau chiar are nevoie de ajutor"

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 06:38
3194 citiri
Regulile salvamarilor pentru evitarea tragediilor pe litoral: "Unde sunt grupuri in apa e dificil sa-ti dai seama daca un turist inoata sau chiar are nevoie de ajutor"
Foto: Unsplash

Pentru evitarea tragediilor din sezonul estival, salvamarii ofera cateva reguli simple de urmat pentru turistii care vor merge in vacanta pe litoral.

Acestia precizeaza faptul ca, in lunile de vara, pe plaja sunt mii de oameni, iar un salvamar nu-i poate observa pe toti.

"Este greu pentru salvamari sa supravegheze totul chiar si in zona de siguranta (pana la balize). Acolo unde sunt grupuri in apa este dificil sa-ti dai seama daca un turist inoata (pluteste) sau cineva chiar are nevoie de ajutor. Intervin imediat atunci cand se striga dupa ajutor sau la solicitarea unui turist", declara Gabriel Culea seful salvamarilor pentru adevarul.ro

Recomandarile salvatorilor

Turistul care vine singur sa faca baie ii poate spune salvamarului ca intra in apa, pentru a putea fi in atentia acestuia.

In cazul in care vine un grup mai mare de persoane pe plaja, este de preferat sa nu intre toti in apa, sa ramana cineva la mal care sa-i supravegheze. In caz de nevoie, pot cere ajutorul salvamarului. "Salvamarii fac tot timpul tot posibilul sa previna tragediile. Pun balizele la locul lor in fiecare zi, deoarece sunt situatii in care sunt mutate de turisti mai in larg, pun steagurile de rigoare in caz de mare agitata, turistii doar trebuie sa le respecte", adauga Culea.

Inainte ca turistii sa intre in apa, este recomandat sa se obisnuiasca mai intai cu apa deoarece risca sa faca stop cardio-respirator. "Daca afara sunt 37 de grade si intri in apa brusc, este o diferenta de peste 10 grade si poti face imediat stop cardiac", explica salvatorii.

De asemenea, turistii trebuie sa stea la plaja cel putin 40 de minute dupa ce au mancat, altfel, daca intra imediat in apa exista riscul sa se inece in propria voma. "Am avut cazuri, sa stiti", sustine Gabriel Culea.

Inotul in stare de ebrietate trebuie, de asemenea, evitat. Salvamarii incearca sa previna turistii care nu tin seama de aceasta recomandare, insa, multi dintre ei sunt recalcitranti si nu asculta nicio recomandare. In general, daca acestia intra in apa se suna la 112 pentru a chema Politia sau Jandarmeria.

Steagul rosu, interzis la scaldat

Salvatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea declara ca turistii trebuie sa inate doar in zonele amenajate, sa evite sariturile de pe stabilopozi si sa nu lase copiii nesupravegheati.

Insa, cea mai importanta regula de pe plaja este respectarea indicatiilor salvamarului si a steagului arborat in acel moment. Steagul rosu cu galben reprezinta faptul ca plaja este supravegheata de salvamar, steagul galben inseamna ca scaldatul este recomandat doar celor experimentati, iar steagul rosu interzice scaldatul. "Turistii trebuie sa inteleaga ca toate aceste masuri si reguli sunt pentru binele lor", conchide Gabriel Culea.

In sezonul estival de anul trecut, 17 turisti au murit inecati pe litoral si peste 400 au fost salvati in ultima clipa de catre salvatori.

Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
#litoral, #vacanta, #salvamari, #reguli de urmat , #eveniment