Leonard Orban: Italia nu a cheltuit destul pentru integrarea rromilor

Duminica, 11 Mai 2008, ora 14:59
1660 citiri
Leonard Orban: Italia nu a cheltuit destul pentru integrarea rromilor

Italia a folosit mai putin decat alte tari fondurile UE pentru programe ce vizeaza integrarea rromilor, iar libertatea de miscare a cetatenilor europeni nu trebuie ingradita in numele sigurantei propriilor cetateni, a declarat pentru cotidianul italian Il Sole 24 Ore comisarul european Leonard Orban.

Rolul Comisiei Europene in situatii precum cea a imigrantilor de origine romana din Italia este de a "impulsiona statele membre sa foloseasca toate instrumentele puse la dispozitie de UE pentru a intari integrarea dintre popoarele Europei", a declarat comisarul european pentru multilingivsm Leonard Orban.

Printre aceste instrumente se numara si fondurile structurale, mai ales Fondul Social European.

"Trebuie sa spun ca Italia a folosit mai putin decat alte tari acest fond in vederea integrarii rromilor", a atras atentia comisarul pentru multilingvism.

Intre anii 2000 si 2005, Italia a cheltuit 3,2 milioane de euro pentru proiecte de integrare, fata de 4,4 milioane de euro in Republica Ceha, 3,3 milioane de euro in Spania si 7,5 milioane de euro in Polonia, noteaza Il Sole 24 Ore.

"Trebuie sa recunoastem ca taberele de rromi vizibile in apropierea Romei sunt deseori focare de violenta si intoleranta; legea trebuie sa fie respectata, dar siguranta cetatenilor nu trebuie sa fie utilizata ca pretext pentru limitarea libertatii de miscare a cetatenilor europeni, care este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene", a declarat Orban.

Referitor la problema imigrantilor de origine rromana din Italia, Orban a spus ca aceasta "nu este legata de imigratie, ci de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE; daca se comit incalcari ale legii, acestea trebuie pedepsite cu severitate, conform legislatiei in vigoare."

Referitor la o posibila modificare a Directivei 38 din 2004 a CE in legatura cu expulzarea cetatenilor Uniunii Europene, Orban afirma ca implementarea normei este un proces de lunga durata si aminteste ca orice viitor amendament la respectivul text "va implica si Parlamentul European".

Cresterea salariilor in Romania va duce in cele din urma la reintoarcerea muncitorilor in tara, considera Orban, la fel cum s-a intamplat in Spania, Portugalia si Grecia dupa aderarea la UE. Insa ceea ce se intampla acum cu cetatenii romani este un test important pentru Europa.

Citește și:
O bucătăreasă româncă riscă să plătească 50.000 de euro daune unei colege. "Du-te s-o vezi pe prietena ta, care zace la podea"
O bucătăreasă româncă riscă să plătească 50.000 de euro daune unei colege. "Du-te s-o vezi pe prietena ta, care zace la podea"
O româncă în vârstă de 51 de ani, din Faenza, acuzată că a întors spatele unei colege care s-a simțit rău și s-a prăbușit brusc la pământ, riscă să plătească daune de 50.000 de...
Fotbalist român eliminat în derbyul Seriei B, în care au jucat alți cinci conaționali
Fotbalist român eliminat în derbyul Seriei B, în care au jucat alți cinci conaționali
Fotbalistul echipei Pisa, Marius Marin, a fost eliminat, sâmbătă, la meciul din deplasare cu Genoa, scor 0-0, din etapa a 22-a a ligii secunde din Italia. Marin, titular la oaspeţi, a primit...