Patriarhul Daniel instaureaza dictatura in BOR

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 15:26
6895 citiri
Patriarhul Daniel instaureaza dictatura in BOR

IPS Daniel incearca sa isi impuna controlul personal asupra Bisericii Ortodoxe Romane. O recenta modificare operata in Statutul pentru organizarea si functionarea BOR, aprobata in noiembrie anul trecut, a creat panica in randul staretilor si ierarhilor.

Totul, din cauza ca respectiva modificare ii confera Patriarhului Daniel puteri sporite, contrar traditiei existente pana in momentul de fata, anunta Ziua. Modificarea a fost facuta pe ascuns si fara aprobarea Sfantului Sinod.

Pe langa prevederea prin care li s-a luat clericilor si mirenilor dreptul de a-si alege ierarhii, a fost introdus un nou paragraf ce ii ofera posibilitatea lui PF Daniel de a controla manastirile din Romania, inclusiv averile acestora.

Este vorba despre completarea articolului 26 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, facuta fara acordul ierarhilor, dupa cum vom vedea.

La litera "s" a acestui articol se precizeaza ca Patriarhul "conform traditiei ortodoxe, are dreptul de a infiinta stavropighii patriarhale si de a le conduce prin delegatii sai, in limitele competentelor stabilite prin decizie patriarhala, aducand la cunostinta chiriarhului locului acesteia".

Aceasta completare incalca un principiu ecleziologic ortodox fundamental. Acela potrivit caruia episcopul titular administreaza nestingherit propria eparhie, iar Sfantul Sinod intreaga Biserica.

Cu alte cuvinte, un ierarh, inclusiv Patriarhul, nu se poate amesteca in treburile altei eparhii, lucru ce poate fi facut doar de catre Sinod.

Prin completarea acestui articol Patriarhul primeste puteri depline dandu-i-se astfel posibilitatea de a controla total manastirile din tara transformate in stavropighii.

Mai multi inalti ierarhi sustin ca adaugarea literei "s" in articolul 26 s-a facut fara aprobarea Sfantului Sinod. Ca aceste prevederi care ii confera puteri sporite Patriarhului au fost introduse pe drumul catre Guvern, acolo unde Statutul trebuia parafat.

Astfel, cu ocazia dezbaterilor de la Sfantul Sinod, a fost citita o varianta care nu cuprindea litera "s" a articolului 26, varianta care de altfel a si fost aprobata. Patriarhul Daniel a anuntat apoi ca documentul va fi trimis Guvernului pentru parafare (simpla formalitate), urmand ca ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Asa s-a si intamplat.

Noul Statut a fost tiparit in Monitorul Oficial la data de 22 ianuarie 2008, dar intr-o forma diferita.

Sporirea puterii PF Daniel, prin adaugarea adusa articolului 26 din Statut, inseamna practic o "papalizare" a patriarhului, atentand la principiul sobornicitatii, fundamental in ortodoxie, si putand provoca tulburari intre credinciosi si staretul desemnat.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Patriarh, #Daniel, #BOR, #statut, #Modificari , #frauda