Cristian Ghinea la TV Ziare.com: Uitam avantajele pe care le avem ca membru UE

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 19:10
2562 citiri
Cristian Ghinea la TV Ziare.com: Uitam avantajele pe care le avem ca membru UE

Miercuri, Cristian Ghinea, a prezentat la Tv Ziare.com emisiunea cu tema "Interesele Romaniei sub presedintia suedeza a Uniunii Europene", precizand ca trebuie sa ne aducem aminte de avantajele pe care le avem de cand suntem membri ai Uniunii Europene.

Cristian Ghinea le-a prezentat cititorilor Ziare.com raportul "Romania si Presedintia suedeza a Uniunii", lansat miercuri.

Citeste mai jos principalele idei exprimate in emisiune de Cristian Ghinea:

(Urmareste aici inregistrarea emisiunii!)

Conflictul dintre Romania si Republica Moldova este unul creat?

Opinia publica sustine foarte mult acest lucru, adica apropierea Republicii Moldova de UE, iar Romania era un avocat bun. Intr-un raport, Romania a scris ca daca vor continua progresele, acest lucru o va apropia de UE. Acum avem o dilema: nu stim daca trebuie sa ne revizuim atitudinea sau trebuie sa fim mai agresiuvi.

Negam si nu vedem ca avem o problema cu Republica Moldova? Este o intrebare la care trebuie sa raspundem, sa vina presedintia si Guvernul cu o strategie.

Cum ii facem pe moldoveni sa stea cu noi la masa?

Sa le propunem stimulente si cooperare la nivel european in ce priveste relatiile comerciale. Republica Moldova era integrata in spatiul economic al fostei URSS. Astazi, lucrurile s-au schimbat, iar Uniunea Europeana ia grosul comertului cu Republica Moldova.

Si Romania este unul dintre principalii parteneri al acestei tari. Republica Moldova incepe sa depinda si de veniturile pe care le primeste din Romania. Tara are venituri la buget care vin de pe moldovenii care muncesc in afara tarii, inclusiv in Romania.

Este apropierea de Europa o obsesie a poporului moldovean?

Acolo este o societate fracturata, iar intre ceea ce spun oamenii tineri si ceea ce spune presa guvernamentala este diferenta de la cer la pamant. Pentru o parte din populatie este o obsesie, iar Guvernul a exploatat in mare parte aceasta obsesie.

Asteptam vesti bune de la alegeri sau ramanem cu Voronin?

Exista doua viziuni: violenta din aprilie a speriat populatia, mai ales cea mai in varsta. Acele violente vizibile au avut efect de bumerang, i-a apropiat de Voronin. In schimb, Voronin a facut caz de un imprumut luat de la Rusia, fiind mai degraba o miscare pentru alegerile anticipate.

"Uite, suntem in criza economica, Europa nu ne ajuta mult, dar Rusia ne ajuta si avem ce manca". In aceasta viziune, Voronin va castiga. In viziunea optimista, cele trei partide democratice vor avea de castigat mobilizand tinerii.

Sunt tinerii interesati de piata muncii din UE?

Romanii sunt foarte interesati de piata muncii din Uniunea Europeana. Acest pact european pentru migratie si azil a fost o tema importanta a presedintiei franceze care a condus in a doua jumatate a lui 2008. Franta vrea niste standarde comune in ceea ce priveste migratia. Asa au aparut doua tabere: politica de anti imigratie si tari mai liberale in domeniu care nu vroiau sa dea impresia ca Europa se fortifica.

Suedia a fost una dintre aceste tari si s-a convenit sa se introduca niste standarde comune pana in 2012. Presedintia suedeza are ca prioritate pactul pentru imigratie si azil. Ea va veni cu niste proiecte concrete si asta este foarte important pentru noi. Peste 10 ani vom fi o destinatie de migratie cum este acum Italia. Avem a doua frontiera terestra, iar aceste chestiuni ni se vor aplica si noua.

Care este atitudinea romanilor fata de fratii moldoveni?

Foarte multi dintre basarabenii care vin sa studieze in Romania se lovesc de un fel de aroganta a colegilor romani pentru ca ii aud vorbind cu arhaisme. In acest punct, apare o frustrare si ar trebui sa renuntam la acest gen de comportament. Cei de acolo au o parere buna despre Romania si nu ar trebui sa avem acest gen de comportament.

Ce contine raportul?

Raportul analizeaza prioritatile presedintiei suedeze a UE. Revizuirea strategiei Lisabona, reducerea efectului schimbarilor climatice, reducerea somajului, pactul pentru imigratie si azil, relatia cu Republica Moldova. In 2010 UE va avea o strategie de transformare a Dunarii si Deltei Dunarii.

Un flux migrator important este folositor Romaniei?

Va fi benefic in masura in care va raspunde masurilor de pe piata economica. A exista o perioada in care romanii erau plecati din tara si au aparut discutiile cu chinezii care au venit sa munceasca in constructii in Bucuresti sau textile in Moldova. Insa este foarte greu pentru ca sunt o multime de bariere birocratie, dar va fi benefic pentru ca va ajuta la cresterea economica.

Noi putem sa stabilim intelegeri ca romanii sa poata sa isi ia copiii cu ei?

Sunt foarte multi oameni care pleaca acolo cu familiile si se stabilesc, dar sunt altii care stau acolo temporar. Cred ca problema este la nivel social, statul sa acorde asistenta si sa asigure o linie aeriana low cost pentru ca sa poata sa mearga copiii mai des sa isi viziteze parintii.

Ce ar trebui sa faca statul roman pentru emigranti?

Sa introduca un cadrul legal, este mai bine sa muncesti legal ca sa poti sa ai parte de protectie sociala. Italia pune migratia si libertatea de miscare pe primul loc.

Ce ar trebui facut ca taranii sa aiba bani pentru lucrari?

Lucram la asta la comisia agricola de politici comune. Sper sa putem face ceva si in acest sens, dar suntem departe de multe tari din Europa care au o cultura agricola mai avansata. Avem niste avantaje legate de clima si financiare, dar nu prea stim sa ne muncim pamantul.

Care sunt oportunitatile Romaniei ca membru al UE?

Oportunitatile sunt multe. Amintiti-va cum acum cativa ani stateam la cozi pentru obtinerea vizelor. Sunt usor impresionat ca putem pleca sa vizitam Europa doar cu buletinul. Tindem sa uitam aceste avantaje si o luam ca si cum ar exista de la natura si nu e bine. Ar trebui sa ne aducem aminte ce s-a schimbat in ultimii ani.

Apartanenta la UE este o oportunitate, dar mergem pe proverbul romanesc: "Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista". Trebuie sa ne facem lobby si noi si sa fim atenti la ce decizii se iau acolo. Romanii apreciaza de asemenea faptul ca pot munci in strainatate si pot sa castige mai bine. Dupa doi, trei ani, fiecare stat care are restrictii le poate ridica, nu au fost ridicate la noi toate, dar mai avem timp.

Prioritatile Suediei in timpul presedintiei UE

Desi au intrat tarziu in Uniunea Europeana si cu multe reticente, suedezii par a fi renuntat acum la scepticism, fiind in topul popoarelor care prefera mai multa implicare comunitara in domenii cheie si favorizeaza extinderea spre est si spre Turcia.

Invitatul Ziare.com a vorbit si despre prioritatile "grele" ale Suediei pentru urmatoarele sase luni, precum revizuirea agendei Lisabona si politica comuna pentru migratie si azil.

Una dintre prioritatile presedintiei suedeze a UE este Parteneriatul Estic (PaE), de al carui succes Romania este direct interesata in incercarea sa de a europeniza problema relatiei dificile cu Republica Moldova.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Cristian Ghinea, #CRPE, #televiziunea Ziare com, #emisiune live Ziare, #pro si contra, #live show Ziare , #frauda