Angajatii de la metrou ameninta cu greva generala in noiembrie. Vor o majorare de salariu cu 42%. Iata ce spune Metrorex UPDATE

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 17:15
5474 citiri
Angajatii de la metrou ameninta cu greva generala in noiembrie. Vor o majorare de salariu cu 42%. Iata ce spune Metrorex UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Angajatii de la metrou avertizeaza ca ar putea intra in greva pentru cel putin 24 de ore, in perioada 10-15 noiembrie, lasandu-i pe drumuri pe cei 700.000 de pasageri care calatoresc zilnic prin subteran, in Capitala.

Potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), Ion Radoi, angajatii Metrorex au mai multe motive de nemultumire.

Printre cele mai importante: pe 27 octombrie contractul colectiv de munca al angajatilor de la metrou expira, iar managementul Metrorex n-a facut, inca, o oferta satisfacatoare pentru incheierea unuia nou.

Sindicalistii cer majorarea salariului cu 42% si imbunatatirea conditiilor de munca, potrivit Mediafax. In schimb, administratia n-ar fi oferit pana acum decat o majorare salariala de 8%.

UPDATE O runda de negocieri de 4 ore dintre sindicalisti si conducerea Metrorex s-a incheiat vineri dupa-amiaza, fara rezultate.

"Nu am ajuns la niciun consens (...) . A ramas sa avem o noua intalnire luni, de la ora 14:00, la sediul Ministerului Transporturilor pentru a continua negocierile. Luni, nu cred ca va fi prezent ministrul Sova. El nu a fost prezent la nicio astfel de intalnire. Avem de negociat puncte importante din contract, de la majorarea salariala pana la partea de concedii, vechime in munca, etc.", a declarat Ion Radoi pentru Agerpres.

Cu un pas mai aproape de greva generala

Radoi mai spune ca, desi angajatii Metrorex muncesc la fel de mult ca cei de la metroul din Bruxelles, sunt platiti cu salarii de 7 ori mai mici. Iar lucrurile nu mai pot continua asa, indiferent ce spune conducerea.

"Vreau sa va spun ca avem de-a face cu tot felul de promisiuni facute de presedintele partidului de guvernare, care ne-a spus ca dubleaza salariile in urmatorul an, la fel si cu promisiunile facute de doamna ministru al Muncii, cu acea ordonanta prin care au iesit la pensie oameni cu 137% pensie peste salariu, cu cresterea combustibililor cu 10%, la utilitati cu 15,5%.

Pe deasupra au mai reusit sa ne bage in salariu si cota pe care trebuia sa o dea angajatorul. Acesta este motivul pentru care am solicitat o majorare de 42% a salariilor la metrou. Am facut o comparatie intre cele doua metrouri, de la Bucuresti, si din capitala Europei, Bruxelles. La metroul nostru salariul este de 2,46 euro pe ora, iar la Bruxelles este 15,5 euro pe luna. Practic, la noi vorbim despre un salariu brut tarifat de 33 milioane de lei (3.300 lei - n.red.) . La metroul din Bruxelles, salariul este de sapte ori mai mult, deci oameni care muncesc in aceleasi conditii, intretin acelasi sistem", a declarat liderul sindical, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Radoi, insa, nu doar din cauza salariilor fac angajatii de le metrou greva, ci si pentru ca sunt prea putini, iar asta inseamna ca trebuie sa lucreze in plus.

"In plus, dumnealor s-au obligat sa suplimenteze cu 354 numarul de angajati, pentru a permite buna desfasurare a activitatii la metrou si nu au facut-o.

Nu mai spunem ca si amanarea deschiderii magistralei Drumul Taberei este o nemultumire. In mod normal, din cauza ca a intarziat cu lucrarile, societatea Astaldi ar fi trebuit amendata. In schimb, constructorul are de primit milioane de euro de la Metrorex, din cauza ca a castigat nu stiu ce in instanta. Iar pentru salarii si angajari nu sunt bani", a spus Ion Radoi.

Acesta a subliniat ca angajatii vor ca negocierile cu conducerea sa dea roade, din cauza ca nu isi doresc sa le creeze neplaceri celor circa 700.000 de oameni care circula, zilnic, in Capitala, prin subteran.

Metrorex: N-avem cum sa crestem salariile cu 42%. Nici bani nu sunt, nici legea n-o permite

Potrivit Mediafax, dupa incheierea rundei de negocieri de pe 26 octombrie, Metrorex a anuntat ca pur si simplu nu are cum sa mareasca salariile cu 42%, asa cum cer sindicalistii. Motivele?

Inainte de toate, Ordonanta 26/2013 limiteaza gradul de crestere al salariilor, in companiile de stat. Apoi, salariile angajatilor au mai crescut si in 2015 (cu 10%), in 2016 (cu inca 10%) si in 2017 (cu 12%) . Cresteri pot fi facute si in acest an, dar - de vreme ce ele se aplica incepand cu 1 noiembrie - trebuie respectat bugetul Metrorex pe 2018. Or, nimeni nu avea cum sa prinda in buget o crestere salariala a angajatilor sau de 42%!

In ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajati, Metrorex spune ca face deja eforturi.

"Pentru Metrorex, imbunatirea conditiilor de munca si functionarea in conditii de siguranta a transportului calatorilor este o preocupare permanenta.

Strategia de investitii a Metrorex a fost aprobata la nivel de conducere a Ministerului Transporturilor, vizand modernizarea tuturor statiilor de pe Magistralele 1, 2, 3 si 4 si a infrastructurii de transport care implicit vor conduce atat la imbunatatirea conditiilor de munca (modernizarea statiilor, a infrastructurii, a ventilatiei etc.), cat si a sigurantei circulatiei, lucrari care deja au inceput, iar, pe anumite tronsoane, au fost incheiate", au spus reprezentantii Metrorex, citati de Mediafax.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#greva metrou noiembrie Ion Radoi, #anunt greva metrou, #metro greva Bucuresti , #greva metrou