Incendii de vegetatie in opt judete - sute de pompieri, mobilizati

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:00
1901 citiri
Incendii de vegetatie in opt judete - sute de pompieri, mobilizati
Foto: Arhiva

Pompieri militari, alaturi de pompieri civili, vanatori de munte, angajati ai Inspectoratului General de Aviatie si ai ocoalelor silvice, precum si voluntari continua lupta cu focul in opt judete ale tarii, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

In judetul Arges, incendiile de pe Varfurile Netotu si Rosu din masivul Fagaras s-au extins. Astfel, arde vegetatie uscata din golul alpin, plantatie puiet de brad, padure de conifere si resturi de exploatare forestiera pe o suprafata ce insumeaza aproximativ 630 hectare, existand in continuare pericolul de extindere a focului, spun sursele citate.

Potrivit IGSU, incendiul semnalat pe Varful Negoiu este sub control, zona ramanand sub supravegherea unui angajat al ocolului silvic. Pe parcursul zilei de ieri, a fost solicitat un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie in sprijinul pompierilor militari, ce a survolat zona pentru recunoastere aeriana, astazi intervenind si prin aruncare de substante stingatoare. Pentru evaluarea detaliata a evolutiei incendiilor din Muntii Fagaras, a fost solicitata furnizarea de imagini prin satelit, de mare rezolutie, Centrului de Informare si Monitorizare in situatii de urgenta, al Uniunii Europene. Solicitarea a fost validata si acceptata.

In judetul Harghita, pompierii militari intervin pentru lichidarea si supravegherea incendiilor de resturi de exploatare forestiera, puiet regenerat si pasune alpina din comunele Capalnita, Sansimion si Subcetate, reusindu-se limitarea arderilor. Un alt incendiu a izbucnit in comuna Galautasi, pe o suprafata de circa 10 hectare, arzand resturi de exploatare forestiera. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta fac demersuri in incercarea de a mobiliza cetatenii din localitate, pentru a interveni impreuna pentru stingerea focului, mai spun cei de la IGSU.

Pentru localizarea incendiului de pe Varfurile Berevoiescu si Tiganu din Masivul Fagaras, judetul Brasov, s-au executat spatii prin defrisare pentru izolarea zonei incendiate, cu latimea de 6 metri si pe o lungime de aproximativ 2 kilometri. Incendiul a depasit zona delimitata si s-a creat un alt spatiu de izolare a focului. Pentru lichidarea celor doua focare din comunele Recea si Harseni, autoritatile locale au decis suplimentarea fortelor de interventie, astfel incat 280 de persoane vor fi angrenate in aceasta interventie, dintre care 100 de pompieri militari.

Reprezentantii IGSU precizeaza ca 70 de hectare de vegetatie uscata au fost mistuite de flacari vineri, in localitatile Avrameni si Ibanesti din judetul Botosani.

Incendiul semnalat in apropierea localitatilor Moisei si Sacel din judetul Maramures, ce cuprinsese 20 de hectare de litiera si coronament de padure tanara de rasinoase, a fost lichidat. Un alt incendiu s-a declansat in apropiere de localitatea Baia Borsa, pe o suprafata de 5 hectare de padure tanara molid, intr-o zona greu accesibila. In acest moment, se actioneaza pentru localizarea si lichidarea incendiului.

Incendiul din localitatea Filia, judetul Covasna, ce a cuprins initial 8 hectare de vegetatie uscata si resturi de exploatare forestiera si a fost stins in cursul zilei de ieri, s-a reaprins astazi pe un hectar.

In judetul Bistrita - Nasaud, continua interventiile pentru lichidarea incendiului din comuna Rebra, fiind afectate 30 de hectare de vegetatie uscata si pasune si se actioneaza pentru lichidare, potrivit IGSU.

La o altitudine de 1.400 metri, in judetul Neamt, comuna Bicazul Ardelean, s-a produs ieri dupa-amiaza un incendiu de vegetatie uscata ce s-a extins la padurea de rasinoase. S-a creat un culoar de protectie prin defrisare si s-a reusit, dupa aproximativ cinci ore, lichidarea incendiului.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#incendiu Masviul Fagaras, #incendii devastatoare opt judete, #pompieri incendiu flacari , #incendiu
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Reteaua basista anti-Romania mai surprinde pe cineva?