Opinii Lectia Bisericii Ortodoxe la inundatii

Autor: Ana Ilie
Sambata, 10 Iulie 2010, ora 09:17
4539 citiri
Opinii Lectia Bisericii Ortodoxe la inundatii

Sunt de religie ortodoxa. Marturisesc ca nu dau prea des la biserica, dar cred ca trebuie sa existe ceva mai presus de noi. Am fost impresionata de ce traiesc oamenii carora apele le-au maturat existenta, asa ca am cautat pe Internet cea mai... comoda, recunosc, modalitate prin care le pot trimite cate ceva.

Primul meu gand a fost ca Biserica Ortodoxa trebuie sa fi organizat ceva. Am intuit corect. A organizat o colecta, de la enoriasi pentru enoriasi. Biserica e doar intermediarul - ia de la unii si da la ceilalti.

Cu siguranta insa ca da si ceva de la ea, mi-am zis, nu degeaba iese mereu in primele locuri in topul increderii romanilor. In cine sa ai incredere daca nu in cel care te ajuta? Nu degeaba se vorbeste de mila crestineasca, nu?

Nu e o noutate ca Biserica noastra e avuta, nici ca e puternic subventionata de la stat, desi sumele sunt oarecum neclare din motive de "Doamne-fereste". Nu cred, totusi, sa fi trecut criza pe la Biserica, doar vedem biserici si o minunatie de catedrala ridicandu-se pe zi ce trece, si nici nu am auzit sa sufere parintii, laolalta cu bugetarii, de pe urma masurilor de austeritate.

In schimb, prin Moldova, criza s-a instalat brutal. Acolo, saracia si nefericirea par sa nu mai vrea sa plece. De piatra sa fii sa nu ti se faca mila de sarmanii oameni ramasi doar cu hainele de pe ei, poate nici cu acelea.

Si ce faci cand ti-e mila de cineva? In general, incerci sa il ajuti. Sunt putini eroii care isi dau viata pentru altii, majoritatea prefera sa dea ceva mai putin valoros - bani, haine, mancare, o floare sau un zambet. Am vazut batrani tragand de o sacosa grea, incarcata cu cine stie ce, intrand in corturile pentru donatii. Saraci care inteleg saracia.

Biserica noastra ce face in astfel de momente? Eu una speram sa sesizeze ca acum este momentul sa dea un exemplu de sacrificiu de sine si mila crestineasca; acum trebuia sa le arate politicienilor cum trebuie sa vorbeasca atunci cand se apropie de oamenii amarati; acum era momentul sa le arate cum se pune umarul la treaba romanilor care stau la crasma privind militarii care le ridica digul in fata casei; acum putea sa organizeze oamenii pe echipe care sa reconstruiasca mai repede si mai cu spor, in loc sa ii lase sa se descurce singuri, sa-i apuce toamna cu fundatiile neterminate; acum era momentul sa ne arate cum "dar din dar se face Rai".

Macar sa le fi donat o mustata de pamant uscat pe care sa-si recladeasca vietile - in definitiv, are pamanturi cat vezi cu ochii.

Poate asa ar fi dat inapoi o miime din tot ceea ce a primit de-a lungul deceniilor de la poporul acesta, care s-a scobit in buzunar de ultimul leut pentru o inmormantare crestineasca si a riscat puscaria grea pentru o rugaciune cu lacrimile in barba.

Va amintiti de Popa Tanda al lui Ion Slavici? Si-a pus in cap satul Saraceni (aduce a Saucesti, nu?), dar in cele din urma, prin puterea exemplului, si-a facut enoriasii mai muncitori, mai fericiti si, in cele din urma, mai apropiati de Biserica.

Acum era o astfel de lectie de invatat. Cu conditia sa fie cineva care sa vrea sa o predea.

Cine mai sta insa de lectii? Ne-am pierdut pe parcursul istoriei si pofta de a invata, dar si harul si curajul de a-i invata pe altii. Unii spun ca ce se intampla in Moldova e pedeapsa lui Dumnezeu. Eu cred ca ne pedepsim singuri.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#biserica inundatii, #inundatii biserica ortodoxa , #inundatii