Cand haita simte mirosul sangelui

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 18:57
11337 citiri
Cand haita simte mirosul sangelui

Ceea ce se intampla acum in sistemul judiciar - cu o parte, nu e clar cat de consistenta, dintre magistrati care agita greva si cer demisia ministrului - nu cred ca este neaparat o surpriza, ci rezultatul unui cumul de factori previzibili.

Oficial, protestul este justificat de mai multe motive reunite in Memorandumul privind Justitia.

Parte dintre motivele invocate nu sunt deloc noi: de exemplu, subfinantarea, problemele logistice, personalul insuficient din instante si surpaaglomerarea lor sunt chestiuni care au existat intotdeauna. Dar pana acum nimeni nu a avut mai mult de boscorodeli in surdina.

Judecatorii sunt nemultumiti de importanta acordata luptei anticoruptie. Oare pentru ca a ajuns si la osul lor? Nu am vazut asociatiile de magistati, acum foarte vocale, comentand in vreun fel cazul judecatorului Mustata, de exemplu. Anul trecut au fost trimisi in judecata 14 magistrati.

Vad ca judecatorii invoca printre motivele protestului scaderea cu 13% a increderii in Justitie. N-o fi si vina protestatarilor de azi? Oare cazurile judecatorilor corupti sau cu atitudine inadecvata nu reprezinta in egala masura cauze de scadere a increderii in Justitie?

Protestatarii resping numirile politice in fruntea Parchetelor. Oare de ce tocmai acum si nu au avut nicio problema cu, sa zicem, Tiberiu Nitu si Alina Bica? N-a fost greva pentru numirea lor.

Este invocata "nerezolvarea" situatiei fostului serviciu secret SIPA, care "a urmarit si santajat magistrati". Acum descopera protestatarii SIPA, serviciul secret al MJ desfiintat acum fix 10 ani. Un adevarat motiv literalmente istoric de greva.

Mai sunt si alte motive in memorandum, nu lipsesc, cum nu lipseste sarea din bucate, nici serviciile secrete, caci fara invocarea lor orice protest in Justitie e pustiu.

Eu nu vad in aceasta salata de vorbe decat un sir lung de pretexte care ascund adevaratele cauze. Va duceti aminte de ce au protestat tot prin greva ilegala judecatorii in 2009? Pentru bani. Si acum eu cred ca tot despre bani e vorba, cu diferenta ca macar in 2009 motivul a fost asumat direct, fara ascunderea dupa corcodusul altor motive principiale.

O prevedere prost formulata din OUG 20, menita sa corecteze inechitati din sistemul bugetar, i-a inclus pe magistrati intre cei care ar fi urmat sa beneficieze de consistente cresteri salariale.

Dupa ce a realizat eroarea de formulare, Guvernul a incercat sa corecteze lucrurile, dar era tarziu, procurorul general emisese deja un ordin de aplicare a majorarilor salariale.

E cu mult mai greu sa iei inapoi decat sa nu dai deloc si magistratii tin cu dintii la banii lor. Ceea ce nu ar trebui sa ne mire. Interesant esta ca la fel ca in 2009 agitatia a pornit din Ramnicu Valcea, o foarte interesanta coincidenta as spune.

Fenomenul este accentuat de faptul ca anul acesta au loc alegeri pentru CSM si nu cred ca exista campanie electorala mai buna decat sa lupti pentru majorari salariale ale propriului electorat. Logica electorala este aceeasi, indiferent despre ce fel de alegeri vorbim si cine sunt alegatorii.

Si tot in logica electorala este, dupa cum vedem zilnic la televizor, sa iti aperi coruptii si ii anatemizezi pe cei care vor sa ii scoata din sistem. Au si ei drept de vot, nu-i asa? Deci protestul sustinut, chiar instigat de Antena 3, este in buna masura impotriva anticoruptiei. Si sigur ca, fiind an electoral si la nivel national, magistratii pot miza pe faptul ca nimeni nu vrea agitatii prin tribunale, oameni nervosi si pusi pe drumuri.

Dar toate aceste premise au fost activate de inabilitatile Ministerului Justitiei. Intai ca OUG 20, cu formularea care se referea la toti cei platiti din fonduri publice, deci si la magistrati, a trecut pe la Ministerul Justitiei in procesul de avizare.

Daca nimeni nu a vazut nimic, dna ministru lucreaza cu o echipa modesta sub aspectul competentei. Daca a observat, dar a tacut, vorbim despre un autentic act de sabotaj posibil doar daca dna ministru nu a preluat in mod efectiv controlul ministerului. Ceea ce era inevitabil cat timp lucreaza cu aparatul lui Robert Cazanciuc.

In plus, in orice sistem, atunci cand haita simte liderul slab, ii sare la gat. Simte gustul sangelui. In opinia mea, dna Pruna a proiectat tot timpul un soi de nesiguranta cand frustrata, cand tafnoasa, o nefericire a functiei care era doar o chestiune de timp sa fie exploatata.

Slabiciunea nu este doar a dnei ministru, ci a Guvernului, care mereu a cedat rapid la samanta de scandal si la presiunea presei, care pare sa-l fi speriat chiar mai mult decat pe un guvern politic.

Cine asteapta moralitate, retinere, modestie de la niste salariati, chiar daca ei se numesc magistrati, in chestiunea propriilor lefuri este naiv. Este doar un raport de forte in care cel care se simte mai puternic ataca.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#greva magistrati salarii, #greva tribunale, #greva instante , #justitie