Care sunt completele de cinci magistrati ai ICCJ care vor judeca incepand din ianuarie

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 19:36
6109 citiri
Care sunt completele de cinci magistrati ai ICCJ care vor judeca incepand din ianuarie
Foto: Arhiva

Membrii celor patru complete de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care vor judeca din ianuarie 2015 au fost stabiliti luni, prin tragere la sorti, de catre presedintele instantei, Livia Stanciu.

Sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a tras la sorti, din patru boluri distincte, numele magistratilor care vor forma cele doua complete de cinci judecatori in materie civila si cele doua in materie penala.

Primul complet in materie penala

In urma tragerii la sorti de luni s-a stabilit ca titularii primului completul de cinci judecatori in materie penala sunt Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Madalina Alexandrescu si Stefan Pistol. Acest complet va fi condus de vicepresedintele ICCJ, judecatorul Ionut Matei.

Numele judecatorului Rodica Cosma a devenit cunoscut in spatiul public la jumatatea acestui an, cand DNA a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari cu privire la acest magistrat, intrucat, aratau reprezentantii parchetului, nu a tinut cont de o serie de probe ale procurorilor atunci cand a respins propunerea de arestare a edilului Constantei, Radu Mazare. Totodata, Cosma este si unul dintre cei trei magistrati care a decis condamnarea Monicai Iacob Ridzi la cinci ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, in dosarul manifestarilor organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului.

Numele celui de-al doilea judecator din acest complet - Mariana Ghena - este legat de dosarul "Valiza", ea hotarand, in prima instanta, condamnarea la inchisoare la trei ani cu suspendare a finantatorului echipei Steaua, Gigi Becali, in timp ce ceilalti membri ai completului din care a facut parte au dispus achitarea acestuia.

Al treilea membru al completului, judecatoarea Anca Madalina Alexandrescu, a promovat la ICCJ in acest an, de la Curtea de Apel Bucuresti, instanta in cadrul caruia a decis, alaturi de alti doi magistrati, condamnarea la un total de 34 de ani de inchisoare a oamenilor de fotbal din dosarul "Transferurilor".

Ultimul membru al primului complet de cinci judecatori in materie penala, Stefan Pistol, este cel care, alaturi de colegele sale Ioana Bogdan si Cristina Rotaru, l-a condamnat pe deputatul Gheorghe Coman, zis si "deputatul auto", la un an de inchisoare cu executare, dupa ce parlamentarul a fost prins in flagrant in timp ce primea 3.100 de lei de la o persoana din conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Buzau, careia ii promisese ca o va mentine in functie.

Acest prim complet penal va fi condus de vicepresedintele ICCJ, judecatorul Ionut Matei, al carui nume este legat de mai multe dosare celebre. Astfel, el a facut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare, in dosarul "Trofeul calitatii". Tot Matei s-a pronuntat in dosarele "Valiza" si cel al schimbului de terenuri cu MApN, condamnandu-l pe Gigi Becali la cate trei ani de inchisoare cu executare, precum si in dosarul de trafic de persoane si acte sexuale cu minori al lui Gregorian Bivolaru, care a primit o pedeapsa de sase ani de inchisoare.

In urma tragerii la sorti de luni s-au stabilit si magistratii supleanti ai acestui complet, care vor fi Valentin Horia Selaru, Iulian Ilie Dragomir, Simona Daniela Encean si Gheorghe Aurel Ilie.

Al doilea complet in materie penala

Cel de-al doilea complet de cinci judecatori in materie penala va fi constituit din magistratii Angela Dragne, Luciana Mera, Luminita Zglimbea si Ioana Bogdan. Acesta urmeaza sa fie condus de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

Judecatorul Angela Dragne este membru al ICCJ din 2006, ea fiind cea care a decis, alaturi de alti doi magistrati, achitarea lui Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara". Tot ea a facut parte si din completul de noua judecatori care a dispus eliberarea lui Marius Locic si a lui Florin Costiniu, acuzati la acea vreme in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu.

Achitarea lui Nastase in dosarul "Matusa Tamara" a decis-o si judecatoarea Livia Luminita Zglimbea. Ea este cea care dispus mentinerea in arest preventiv a senatorului PSD Catalin Voicu, in urma cu patru ani. Zglimbea a facut parte si din Biroul Electoral Central pentru referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, din 2007.

Luciana Mera, judecator care a promovat anul trecut de la CAB la ICCJ, este cea care a dispus, intre altele, lasarea in libertate a lui Marius Locic, Ioan Crestin si a altor sapte persoane, in dosarul fraudelor bancare.

Judecatoarea Ioana Bogdan a promovat la instanta suprema in 2010. Intre dosarele sonore judecate de ea se afla si "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Presedintele acestui complet, care, de altfel este si sefa ICCJ, judecatorul Livia Stanciu a fost numita in functia de presedinte al instantei supreme in 17 septembrie 2010, pentru un mandat de trei ani. La sfarsitul lui 2013, mandatul sau a fost prelungit cu inca trei ani.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul instantei supreme, Stanciu si-a inceput cariera de magistrat in 1980 ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, unde a activat pana in 1994. In perioada 1994- 2004, a fost judecator la Tribunalul Galati si la Curtea de Apel Galati, iar din 2004, la Sectia Penala a ICCJ. Din 2007 pana in 2008, a condus cu delegatie Sectia Penala a ICCJ.

Livia Stanciu a prezidat completul de judecata care a decis cercetarea in libertate a doi sefi de servicii secrete si a decis condamnarea primarului PDL de Ramnicu Valcea Mircia Gutau. De asemenea, Stanciu a condus completul de cinci judecatori care a decis condamnarea definitiva a lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare. Tot, presedintele ICCJ a prezidat si completul care l-a condamnat la sapte ani de inchisoare a fostului senator PSD, Catalin Voicu.

In cazul in care unul dintre cei patru membri titulari ai completului nu vor putea prezida, locul lor va fi luat de supleanti, care s-a decis ca vor fi judecatorii Rodica Aida Popa, Silvia Cerbu, Ana-Maria Dascalu si Francisca Maria Vasile.

Cele doua complete in materie civila

Tot luni au fost trasi la sorti membrii complete de cinci judecatori in materie civila. Astfel, primul complet va fi format din magistratii Alina Sorinela Macovei, Raluca Moglan, Minodora Condiu, Simona Marcu Camelia, iar presedintele acestuia va fi Cristina Iulia Tarcea. Supleantii titularilor acestui complet vor fi judecatorii Mirela Visan, Aurelia Rusu, Mihaela Paraschiv, Carmen Tranica Teau, Mariana Carstocea, Carmen Sarbu si Gheorghita Lutac.

Cel de-al doilea complet de cinci judecatori in materie civila va fi prezidat tot de judecatorul Cristina Iulia Tarcea, iar ceilalti patru membri sunt Doina Popescu, Paula Pantea, Marioara Isaila si Viorica Trestianu. Supleantii acestora urmeaza sa fie magistratii Florentin Dragut, Cretu Dragu, Elena Carmen Popoiag, Cosmin Horia Mihaianu, Ileana Izabela Dolache, Viorica Nastasie si Luiza Maria Paun.

Potrivit legii, completele de cinci judecatori analizeaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acestea mai judeca si alte cauze date in competenta lor prin lege, functionand si ca instanta disciplinara.

Tot completele de cinci judecatori judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#complete Inalta Curte 2015, #Livia Stanciu complet Inalta Curte , #justitie
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă tot e declarată puterea „judecătorească” egală cu celelalte pu