Opinii: Rusinea Europei si vinovatii sai

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 18:48
4261 citiri
Opinii: Rusinea Europei si vinovatii sai
Foto: stiri.stirionline.ro

E oficial. Romania e din nou ultima tara din Europa. Cel mai recent raport al Comisiei Europene a aratat ca pana si Bulgaria ne-a batut mar la capitolul reforma in Justitie. Si nu suntem in urma doar fata de vecinii nostri de la Sud. Suntem in urma fata de ce-ar trebui sa fim si mai ales suntem in urma fata de ce-am promis sa fim.

Si riscam consecinte. "Vom vedea cum va evolua, dar nu e momentul sa vorbim despre sanctiuni", a declarat Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei. Tradus din limbajul diplomatic inseamna ca efectiv riscam sa fim sanctionati.

Cine e vinovat pentru asta? E de ajuns sa ne uitam pe raport. Sa ne uitam la ordinea in care sunt mentionate institutiile. Asa ca putem incepe enumerarea cu Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Justitie si Parlamentul. Putem continua cu partial vinovatul Minister al Justitiei.

Si putem termina cu vinovatii mai mici. Cei care totusi au fost de multe ori de partea corecta a baricadei. Dar la fel de vinovati. Emil Boc si Traian Basescu. Cei care, desi au avut initiativele si gesturile corecte, nu i-au facut pe cei din PD-L sa faca intotdeauna reformele necesare. Legea ANI e cel mai bun exemplu.

Oficial ne merge rau

Comisia Europeana a fost dura cu Romania. Si cu vinovatii nostri pentru problema Justitiei. Ne-au spus ca avem restante. Iar cand aceste critici nu pot fi ascunse nici in limbaj diplomatic, e clar ca institutiile europene sunt dezamagite de noi. Critica cea mai taioasa a venit insa indirect.

Din laudele aduse Bulgariei. Un fel de "bate saua sa priceapa iapa". Cand raportul spune de Bulgaria ca "exista vointa politica" si "puternic dinamism pentru reforma", iar lucrul asta e omis din partea rezervata Romaniei, trebuie sa intelegem ca e un apropo de ordin politic. La adresa noastra.

Suntem trasi de urechi pentru ca am lasat balta reforma in Justitie. De fapt, ca sa fim sinceri cu noi insine, reformismul nostru a incetat brusc intr-o singura zi. Cea de 1 ianuarie 2007. Data aderarii la Uniunea Europeana. Nu e vorba ca nu au mai fost reforme in Justitie. Au mai fost. Dar minore. Iar de multe ori cursul a fost inversat si mutat spre unul anti-reformist, ca in cazul legii pentru Agentia Nationala de Integritate.

Aratati cu degetul

Cine sunt cei acuzati voalat de Comisie? Trebuie sa ne uitam in doua parti. Pentru inceput, la ceea ce tehnocratii europeni au numit factorii de decizie din sistemul judiciar. Cei care "s-au aratat reticenti in ceea ce priveste cooperarea si asumarea responsabilitatii in beneficiul reformei".

Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt cele pe care UE le considera cele mai problematice. Atat structural, dar mai ales din cauza "conflictelor de interese si comportamentului lipsit de etica al membrilor". Nu avea cum sa nu ajunga la urechile Bruxelles-ului scandalul Voicu, in care ICCJ si CSM au aratat public murdaria, coruptia si nepotismul care le caracterizeaza. Pe scurt, lipsa vointei de a reforma si transparentiza sistemul de justitie.

Marii vinovati

Cu toate astea, primii pe care ar trebui sa-i blamam sunt politicienii. De la PSD si PNL pana la PD-L. Raportul evidentiaza faptul ca partea a doua a anului 2009 a fost o perioada de incetinire a activitatii parlamentare. Aceea e tocmai perioada in care luptele politice si caderea Guvernului au blocat practic toate tentativele de reforma.

Chiar daca ritmul a fost accelerat in prima parte a lui 2010, tot suntem in urma. Cu restructurarea sistemului, cu resursele umane si cu transparenta. Premierul, ministrul Justitiei si intreaga majoritate parlamentara au de ce sa-si puna cenusa in cap.

Cu toate astea, cea mai importanta critica se refera la legea pentru Agentia Nationala de Integritate. Facuta praf de parlamentari. Din toate partidele politice. UE a considerat asta drept cel mai mare regres al Romaniei in lupta cu coruptia. Chiar oameni de frunte ai majoritatii, de la Radu Berceanu la Gyorgy Frunda, au ciuntit cu mana lor legea pentru controlul averilor.

Ce nu spune insa raportul e rolul presedintelui Traian Basescu. Care in ciuda eforturilor sale pentru a scoate o lege mai buna, nu a fost capabil sa-i faca pe cei din fostul sau partid sa voteze una decenta. Adevaratul lider al PD-L a aratat ca nu-si controleaza total oamenii cand e vorba de interesele lor meschine. Sau ca a pierdut controlul.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#raportul pe Justitie, #lupta anticoruptie, #Legea ANI , #justitie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Data viitoare raportul va fi si mai dur . Pentru ca astora nici nu le trece prin cap sa renunte la ciordeli si masluirea adevarului .
Poza ulivia
ulivia
rank 1
NU MAI AMESTECATI ROMANIA. ROMANIA ESTE O TARA OCUPATA DE SECURISTII INFRACTORI CORUPTI AI LUI BASESCU TRAIAN.