Rusia, acuzata ca a "muscat" din teritoriul altei tari - reactia MAE

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 19:25
5451 citiri
Rusia, acuzata ca a "muscat" din teritoriul altei tari - reactia MAE
Foto: Guvernul Georgiei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a aratat vineri ingrijorat de recentele evolutii de la granita regiunii separatiste Osetia de Sud cu Georgia, care risca "sa induca potentiale noi provocari" ale Rusiei.

Reactia MAE vine dupa ce oficialii de la Tbilisi au acuzat Rusia ca a extins teritoriul regiunii separatiste Osetia de Sud, sustinuta de Moscova, prin instalarea unor noi marcaje de delimitare de-a lungul granitei, care "musca" practic din pamanturile Georgiei.

Rusia, acuzata ca a mai "muscat" putin din teritoriul altei tari

"MAE a luat nota cu ingrijorare de evolutiile recente din apropierea liniei de delimitare administrativa a regiunii georgiene Tskhinvali/ Osetia de Sud, legate de instalarea unor noi obstacole asimilate unor asa-numite marcaje de 'frontiera'.

Aceste evolutii sunt in masura sa amplifice tensiunile, sa afecteze populatia locala, prin limitarea severa a libertatii de miscare, si sa induca potentiale noi provocari in teren. In ansamblu, ele confirma accentuarea politicii de obstructionare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei", se arata intr-un comunicat al diplomatiei romane.

Ministerul a subliniat, de asemenea, ca "in special in contextul eforturilor politice de solutionare a conflictelor cu care se confrunta Georgia si de mentinere a stabilitatii la nivel regional, este necesara evitarea unor astfel de actiuni, cu potential destabilizator substantial".

Totodata, MAE a reiterat faptul ca Romania continua sa sustina si sa promoveze solutionarea pe cale pasnica a conflictelor din regiunile separatiste georgiene, "in baza respectarii normelor si principiilor de drept international, cu precadere a integritatii teritoriale si a suveranitatii Georgiei, in granitele sale recunoscute pe plan international".

Georgia: O provocare a fortelor ocupante ruse

Semnele de demarcatie la care face referire documentul MAE au fost montate in regiunea Tskhinvali si reprezinta o "provocare a fortelor ocupante ruse", a sustinut Ministerul georgian de Externe.

Reprezentantii ministerului de la Tbilisi au acuzat Moscova de "incalcare grosolana a principiilor fundamentale ale legislatiei internationale", prin instalarea ilegala a noilor semne de demarcatie.

Acestea au fost montate vinerea trecuta, iar reactia diplomatilor georgieni a venit pe parcursul weekend-ului, dupa ce au constatat ca teritoriul Osetiei de Sud a fost astfel extins.

Regiunea separatista Osetia de Sud este nu este recunoscuta ca republica independenta de catre Georgia, ci doar de Rusia si ale trei tari membre ONU. Restul statelor ONU recunosc Osetia de Sud doar ca parte a Georgiei, in aceeasi situatie aflandu-se si regiunea separatista Abhazia.

D.T.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Rusia Georgia frontiera, #Osetia Sud semna granita, #Osetia Sud marcaje granita , #MAE