Comisia care va aproba procurorii pentru Sectia speciala nu e legal constituita, sustin surse din magistratura

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 09:40
5801 citiri
Comisia care va aproba procurorii pentru Sectia speciala nu e legal constituita, sustin surse din magistratura
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia care intervieveaza procurorii pentru Sectia de investigare a magistratilor nu ar fi legal constituita, deoarece este formata din 3 membri, si nu din 4, asa cum prevede legea, au explicat surse din magistratura pentru Ziare.com.

O ordonanta data de Tudorel Toader stabileste ca cvorumul poate fi de 3 membri, dar nu spune nimic despre constituirea comisiei.

Practic s-a ajuns in situatia asta dupa ce Sectia pentru procurori din CSM nu si-a desemnat un reprezentant. In acelasi timp, Sectia pentru judecatori din CSM si-a desemnat cei trei membri: Lia Savonea, Nicoleta Tint si Mariana Ghena. Interesant, votul din Sectia pentru judecatori a fost de 6 pentru, iar 3 voturi au fost nule.

Aceasta comisie trebuie sa audieze astazi candidatii pentru functiile de sef si de procuror in cadrul Sectiei de investigare a magistratilor. Printre candidati, procurorul Elena Iordache, laudat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si Adina Florea, care candideaza si pentru sefia DNA.

Legea: Comisia sa aiba 4 membri

Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, recent modificata de coalitia PSD-ALDE, prevede ca din aceasta comisie fac patru membri:

"Componenta comisiei de concurs este urmatoarea:

a) 3 membri judecatori, care fac parte din Sectia pentru judecatori si au functionat la o instanta de grad de cel putin curte de apel, desemnati de Sectia pentru judecatori;

b) un membru procuror, care face parte din Sectia pentru procurori si a functionat la un parchet de grad de cel putin parchet de pe langa curtea de apel, desemnat de Sectia pentru procurori".

Pe de alta parte, Tudorel Toader a promovat o ordonanta, dupa intrarea in vigoare a Legilor Justitiei, care stipula: "Comisia de concurs isi desfasoara activitatea in prezenta a cel putin 3 membri."

Magistrati: Nelegal constituita

"Comisia este nelegala, una este constituirea ei, obligatoriu patru membri, alta este cvorumul. Deci comisia trebuie constituita obligatoriu din patru membri si poate functiona din minim 3. Acesta va fi un motiv urias de anulare a procedurii. Nedesemnarea celor 4 membri ai comisiei = comisie nelegal constituita", ne-au explicat sursele din magistratura.

Procuror: Este neconstitutionala

Un alt procuror, intrebat de Ziare.com despre aceasta comisie, a explicat ca: "Pana nu se rezolva cu desemnarea, ar trebui amanate interviurile. Una e sa lipseasca un membru din diferite motive: medicale, concediu odihna etc. Si alta e sa nu fie desemnat un membru prevazut de lege. Mai ales ca ordonanta este evident neconstitutionala si din acest punct de vedere.

Nu se poate ca un procuror-sef sa fie desemnat de judecatori. E evident ca ar fi trebuit sa fie desemnat de Sectia de procurori din CSM", arata sursa citata.

Citește și:
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că va construi în sector un nou spital, cu o investiție de 160 de milioane de euro. Totuși, a simțit nevoia să facă un comentariu deplasat,...
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Proiectele de legi ale Educației nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, motivul principal fiind că ministrul Educației Ligia Deca este încă în izolare, fiind bolnavă de...
#CSM Adina Florea, #CSM Elena Iordache, #CSM Sectia investigare magistratilor , #magistrati