Sclavi in mijlocul Romaniei: Doi copii au fost dusi intr-un centru de protectie. Erau traumatizati fizic si psihic

Joi, 14 Iulie 2016, ora 15:28
5001 citiri
Sclavi in mijlocul Romaniei: Doi copii au fost dusi intr-un centru de protectie. Erau traumatizati fizic si psihic
Foto: captura video DIICOT

Doi frati cu varste de 10 si 13 ani, care au fost scosi din casele rromilor de la Berevoesti, au fost dusi intr-un centru de protectie al DGASPC Arges.

Alti noua adulti scosi din sclavie in urma descinderilor de miercuri sunt in grija autoritatilor.

Directorul DGASPC Arges, Adrian Macovei, a declarat, joi, ca cei doi copii sunt frati, unul dintre ei are varsta de 13 ani si noua luni, iar celalalt are aproximativ zece ani si jumatate si in prezent se afla intr-un centru de evaluare si primiri de urgente, starea lor fiind "precara si din punct de vedere psihic si fizic".

Seful DGASPC Arges a spus ca traumele fizice sunt vizibile pe corpurile celor doi copii, ei avand vanatai si intepaturi, iar unul dintre ei avand o plaga care ar putea fi fractura de piramida nazala.

"Ce va pot spune, ca i-am vazut, este ca sunt abuzati si fizic, si psihic. Au niste vanatai pe fata, taieturi pe picioare, unul dintre ei are o lovitura la nas, nu stiu daca e fractura de piramida nazala, urmeaza sa vedem. Chiar astazi (joi - n.red.) am facut o adresa prin care am cerut o examinare medico-legala pentru cei doi copii", a spus Adrian Macovei.

Dupa ce au fost eliberati si dati in grija specialistilor de la DGASPC, baietii au fost dusi intr-un centru social unde li s-a dat de mancare si au primit haine, dupa care au adormit.

"Au o stare de oboseala generala de lunga durata", a spus Macovei. Acesta a precizat ca cei doi copii le-au spus asistentilor sociali ca erau abuzati.

Este cautata familia

Directorul DGASPC Arges a spus ca institutia pe care o conduce a inceput procesul de intocmire a raportului de evaluare in privinta celor doi copii victime ale sclaviei si ca incearca sa identifice familia acestora.

Potrivit acestuia, procedura prevede ca, dupa ce copiii sunt admisi intr-un centru de primiri in baza unei dispozitii de plasament de urgenta, in termen de cinci zile DGASPC sesizeaza instanta de judecata pentru luarea unei masuri in privinta lor.

"Daca in acest interval de cinci zile apare cineva din familie sau din familia largita care le poate asigura conditii de crestere si educare ii putem reda familiei sau familiei largite. Daca nu, sesizam Tribunalul Arges si instanta de judecata urmeaza a lua o masura", a mai spus seful DGASPC Arges.

9 adulti confuzi au fost eliberati

Acesta a precizat ca specialistii din cadrul Directiei se ocupa si de noua adulti, scapati din sclavie in urma descinderilor care au avut loc miercuri la Berevoesti.

Potrivit lui Adrian Macovei, cei noua nu au fost cazati intr-un centru al DGASPC, dar specialistii din cadrul Directiei le-au asigurat hrana si imbracaminte, iar de joi de ei se ocupa un psiholog si un asistent social.

"Incepand de astazi, am desemnat o echipa formata din asistent social si psiholog, salariati ai DGASPC Arges, care sa faca si pentru ei o evaluare psiho-sociala", a spus seful DGASPC Arges.

Potrivit acestuia, starea celor noua adulti este una "confuza", iar unii dintre ei nu stiu nici ce varsta au.

Macovei a povestit ca unul dintre adulti a declarat ca are 14 ani, desi, este "evident" ca nu are aceasta varsta. Un altul a spus ca are 57 de ani si este din Teleorman.

"Este greu de comunicat cu ei, se dialoga dificil cu ei, de aceea am apelat la specialisti, psiholog si asistent social", a adaugat seful DGASPC Arges,

Acesta a precizat ca la prima vedere adultii nu pareau batuti, nu aveau semne vizibile, dar nu este exclusa trauma psihica.

Procurorii DIICOT Pitesti au retinut, in noaptea de miercuri spre joi, dupa mai multe ore de audieri, 38 de suspecti urmariti penal pentru infractiuni de trafic de persoane si trafic de minori in dosarul in care miercuri au fost facute 40 de perchezitii in comuna argeseana Berevoesti.

In cursul zilei de joi, suspectii vor fi prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva.

Vezi Clipul zilei: Sclavi in mijlocul Romaniei.

Cazurile de genul Berevoesti nu sunt singulare. In Romania sunt peste 80.000 de victime ale sclaviei moderne, arata ultimul raport Global Slavery.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#copii sclavi Berevoesti , #perchezitii