Academia de Politie pregateste someri

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 22:36
7793 citiri
Academia de Politie pregateste someri
Foto: Mai.gov.ro

Absolventii Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", din vara acestui an, nu lucreaza inca in sistem si spera sa aiba un loc de munca abia de la inceputul anului viitor.

Promotia din 2011 a Academiei de Politie nu si-a inceput inca lucrul in cadrul Ministerului de Interne. Motivul? Nu sunt locuri disponibile pentru viitorii oameni ai legii. Mai mult, ei inca nu au dat examenul de licenta, pe care ar fi trebuit sa il sustina in luna iunie.

Studentii au incheiat cursurile in vara acestui an. Teoretic, insa, pentru ca nu au dat examenul de licenta, ei inca nu au absolvit Academia. Inainte de ultimul examen al ultimei sesiuni, li s-a spus ca licenta se va amana. Deocamdata, pentru luna decembrie, iar studentii spera ca acesta sa fie ultimul termen.

Potrivit purtatorului de cuvant al Academiei de Politie, comisar-sef profesor univ. dr. Nicolae Radu, examenul se va sustine in luna decembrie, urmand ca studentii sa lucreze in cadrul Ministerului de Interne incepand cu 3 ianuarie 2012. Pe hartie, asa se va intampla, exista chiar si o Hotarare de Guvern in acest sens, o adevarata promisiune pentru promotia din 2011.

Referitor la motivul pentru care a aparut aceasta situatie, purtatorul de cuvant al Academiei a declarat, pentru Ziare.com, ca "situatia a avut loc si ca urmare a neintelegerilor manifestate de catre Ministerul Finantelor. Problema a aparut in urma rectificarilor bugetare de care a fost afectat si Ministerul Administratiei si Internelor".

Fata de alte unitati de invatamant superior, ai caror studenti au mai multe optiuni dupa ce ies de pe bancile scolii, studenii Academiei nu pot lucra decat in cadrul MAI. Viitorii oameni ai legii sunt practic legati de toate deciziile pe care le ia ministerul. Cu alte cuvinte, ei stau acasa si asteapta un semn. Alternative nu au, sunt blocati pe un taram al nimanui, intre studiile terminate si cariera pe care o considerau la un moment dat sigura si de succes, dar care se amana pentru moment.

Comisarul Nicolae Radu declara ca absolventii Academiei de Politie nu au alte optiuni, in afara celei de a astepta sustinerea examenului de licenta si incadrarea in Ministerul Administratiei si Internelor: "Conducerea Academiei de Politie poarta discutii cu absolventii si a venit in repetate randuri in intampinarea celor care au avut nevoie de sprijin. Surprinzator sau nu, absolventii din promotia 2011 manifesta intelegere, chiar daca lucrurile nu sunt deloc simple nici pentru familiile lor".

Ministrul Internelor, Traian Igas, a urgentat solutionarea acestei probleme "astfel incat sa nu aduca atingere imaginii si autoritatii institutiilor cu atributii in domeniul sigurantei si ordinii publice". Potrivit declaratiei reprezentantului Academiei, Igas "nu tolereaza astfel de situatii".

Disponibilizarile din Politie: lantul slabiciunilor

La prima vedere, nu poti intelege de ce sunt atat de multi studenti in fiecare an, in conditiile in care ministerul nu le poate asigura locuri de munca atunci cand ei termina studiile: "Situatia trebuie inteleasa in contextul momentului in care absolventii Academiei de Politie au fost admisi in Academie. In urma cu 4 ani, era un alt context. Nu se punea problema disponibilizarilor de personal si nici a eficientizarii structurilor specifice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor", spune comisarul.

Cu alte cuvinte, e mai simplu decat pare: astazi, MAI are nevoie de mai putini angajati noi decat in urma cu 4 ani.

Disponibilizarile din Ministerul Internelor reprezinta o problema delicata care, invariabil, afecteaza si Academia, al carei reprezentant considera ca o intrebare pe seama acestui subiect este "interesanta si binevenita", dar ca nu crede ca exista vreo legatura intre acestea si situatia in care se afla fostii studenti:

"Disponibilizarile sunt urmare a criteriilor stabilite pentru a asigura performanta reala in structurile din domeniul sigurantei si ordinii publice. Nu trebuie uitat nici faptul ca absolventii Academiei de Politie au adus mereu un plus de valoare structurilor in care au fost repartizati sa lucreze", explica Nicolae Radu.

Precedentul din 2009

Situatia din 2011 nu este prima de acest fel. S-a mai intamplat o data, in 2009. Atunci rezolvarea a venit in acelasi fel: absolventii au fost incadrati la data de 3 ianuarie 2010. Acest fapt a fost posibil doar prin alocarea bugetara pentru anul 2010.

Totusi, este posibil ca nici 2011 sa nu fie ultimul an cu greutati. Studentii care sunt acum in ultimul an si care vor termina in 2012 nu sunt siguri ca ei vor fi lipsiti de probleme. Li s-a mai dus din entuziasmul de la admitere si spera sa nu aiba aceeasi surpriza neplacuta ca si colegii lor mai mari. Situatia lor este, insa, in vederea ministrului Internelor, care urmareste cu atentie acest subiect si a dat asigurari ca aceasta situatie nu va mai avea loc, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Academiei de Politie.

Viitorul pare aducator de sperante: "Domnul ministru Traian Constantin Igas este o voce puternica in Guvernul Romaniei. Firesc ca, prin interventii temeinic motivate si sustinute de conducerea Academiei de Politie, domnia sa poate afla solutii pentru prevenirea unor astfel de situatii", este parerea reprezentantului Academiei, comisarul-sef Nicolae Radu.

Totodata, acesta recunoaste existenta unui obstacol, un adevar valabil nu numai la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor: "Problema ramane insa problema banilor". Asa ca viitorii angajati ai Internelor asteapta, cu uniforma pregatita, un semn bun dinspre MAI.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#academia de politie licenta, #Traian Igas politie 2011, #academie licenta 2011 , #politie