A sasea zi de proteste: Presedintele Iohannis a fost la Universitate (Galerie foto - Video)

Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 22:08
26531 citiri
A sasea zi de proteste: Presedintele Iohannis a fost la Universitate (Galerie foto - Video)
Foto: Ziare.com/Diana Robu

Romanii s-au strans si duminica la proteste, atat in Piata Universitatii din Capitala, in alte mari orase ale tarii, cat si peste hotare, la Roma, Haga sau New York.

Presedintele Klaus Iohannis a raspuns apelurilor de a veni in Piata si a facut dumunica seara o baie de multime la Universitate, unde numarul celor prezenti in strada a fost departe de cel din primele zile, cand peste 20.000 de romani au iesit sa protesteze.

Reactiile fata de prezenta sefului statului au fost impartite intre huiduieli din partea persoanelor in varsta si dialog cu tinerii.

Chemarea pentru Piata Universitatii din Capitala a fost lansata, cum ne-am obisnuit deja, pe pagina de Facebook Schimbare si dreptate. Pana la capat! Puterea e a noastra, a tuturor! Democratie Directa.

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

22:49 - Incheiem aici materialul despre a sasea zi de proteste, dar va invitam sa urmarim impreuna si maine evolutia evenimentelor.

22:33 - Brasov: Cateva zeci de persoane au aprins lumanari langa unul dintre zidurile Prefecturii Brasov, au depus buchete de flori si au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor, in randul carora se afla si Alexandra, o brasoveanca de 26 de ani care a murit duminica, la Spitalul Floreasca.

22:38 - Buzau: Cateva zeci de tineri au venit la altarul improvizat langa Monumentul eroilor revolutiei din decembrie 1989, unde au aprins candele si au rostit rugaciuni.

  • "De maine, vom relua protestele, caci innoirea clasei politice si asanarea coruptiei sunt lucruri prea importante pentru generatia tanara", a declarat Sorin Georgescu, unul din protestatari.
  • 22:08 - Cezar Avramuta a coboarat, in sfarsit, din varful stalpului.

    Foto:Ziare.com

    22:01 - Jandarmii incearca sa elibereze carosabilul, in timp ce galeriile scandeaza: "Cinste lor, cinste lor, cinste pompierilor". In piata a ajuns si o ambulanta, informeaza corespondentul Ziare.com.

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    22:00 - Pompierii se urca pe stalp, cu scara, pentru a ajunge la Cezar Avramuta.

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    21:50 - Bucuresti: O a doua masina de pompieri a venit la Universitate.

    21:47 - Sibiu: Cateva zeci de tineri au participat, duminica seara, in centrul istoric al municipiului Sibiu, la un mars as tacerii, rugandu-se si aprinzand lumanari.

    21:35 - Au venit pompierii, pentru a-l da jos pe "stegarul" Cezar Avramuta, care s-a urcat pe un stalp si striga "Afara cu clasa politica corupta". Multimea il sustine cu alte strigate: "Ave Cezar!", transmite corespondentul Ziare.com.

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    21:33 - In Piata Universitatii mai sunt in jur de 1.000 de persoane, dar frigul ii trimite pe protestatari spre casa. Grupuri, grupuri incep sa plece.

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    21:31 - Galeriile scandeaza la troita: "Toti mortii din Colectiv/au murit fara motiv" si "Decat sa ne judecati/Mai bine va apropiati".

    21:26 - Presedintele Iohannis a impartastit pe Facebook impresia pe care i-a lasat-o baia de multime din Piata Universitatii din Capitala. "Am vazut foarte multa revolta, dar si speranta ca lucrurile se pot schimba."

    Am fost in seara aceasta in Piata Universitatii si am stat de vorba cu oamenii. Am vazut foarte multa revolta, dar si...

    Posted by Klaus Iohannis on Sunday, November 8, 2015

    21:16 - La fantani, unde mai sunt aproximativ 100 de oameni, se canta "Vinovatii fara vina".

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    20:58 - Intr-un colt al Pietei se canta melodia "Vino Doamne", a lui Valeriu Sterian. Cativa oameni plang.

  • Doamne, vino Doamne,
  • Sa vezi ce-a mai ramas din oameni!
  • Foto: Ziare.com/Diana Robu

    20:51 - Bucuresti: In Piata, s-a organizat "un forum" de discutii. In acest grup nu se mai scandeaza nimic. Se vorbeste la portavoce, pe rand, cate 2-3 minute. Oamenii stau in cerc. La 20 de metri, galeriile scandeaza "Ole, ole!", transmite corespondentul Ziare.com.

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    20:37 - New York: Sute de romani s-au adunat, sambata seara, la New York, pentru a-si afirma solidaritatea cu manifestatiile de protest din tara. Participantii, veniti din intreaga regiune New York, New Jersey si Connecticut, cu pancarte, flori si steaguri tricolor, s-au mobilizat pe retelele de socializare, cu tag-ul #ColectivNYC, locul de intalnire ales fiind Union Square.

    20:24 - O parte din multine vrea sa plece la Guvern. Altii scandeaza "Inapoi!".

    Foto: captura B1 Tv

    20:23 - Presedintele Iohannis a plecat din Piata. Multimea pare dezamagita.

    20:22 - Multimea il urmeaza pe presedintele Iohannis pe Magheru.

    Posted by Diana Robu on Sunday, November 8, 2015

    20:19 - Diferenta de discurs intre generatiile care il abordeaza pe presedinte este evidenta. In timp ce tinerii discuta concret, persoanele mai in varsta lanseaza lozinci, fara a fi deschise la dialog.

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    20:11 - Se scandeaza "Vrem dreptate, Nu anticipate" si "Vrem 300, Nu 600!"

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    20:07 - Pe fundalul transmisiunilor televiziunilor se aud grupuri de persoane in varsta care striga "Nu va vrem" si mesaje legate de valoarea pensiilor. Presedintele, care a renuntat la sapca sub care isi pastrase anonimatul, se indreapta si spre alte zone ale Pietei.

    Foto: captura B1 Tv

    19:58 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in mijlocul multimii din Piata si vorbeste cu oamenii, care se inghesuie in jurul sau.

    Foto: captura B1 Tv

    19:55 - Manifestantii sunt dispusi ca in serile trecute.Galerilele s-au strans la troita din centru, in timp ce pe manifestantii in varsta, cu mesaje anti-UE, anti-NATO si anti-Justitie, ii regasim spre partea cu Teatrul National. Spre fantani sunt multi tineri, transmite corespondentul Ziare.com.

    19:53 - Presedintele Iohannis s-ar indrepta spre Universitate, arata surse B1 Tv. In Piata, de la un megafon rasuna: "Noi suntem romani!"

    Foto: Ziare.com

    19:48 - Domnul din imagine este un sustinator al lui Ion Iliescu, prezent in Piata Universitatii. Dupa ce a fost inconjurat de manifestanti, a fost nevoie de jandarmi pentru a-l scoate afara.

    Foto: Diana Robu/Ziare.com

    19:35 - Protestatarii au ocupat Piata Universitatii, blocand traficul. Potrivit B1 TV, numarul lor depaseste acum 1.000 de persoane.

    Foto: captura B1 Tv

    19:24 - Bucuresti: Pana la aceasta ora nu a fost ocupat Bulevardul Magherul, traficul nu este blocat, fiind maxim 1.000 de persoane pe trotuar.

    Unul dintre protestatari a strigat "Jos Iohannis!", fiind fluierat de oamenii din jur iar, potrivit B1 Tv, a fost nevoie de interventia jandarmilor pentru a-l scoate pe acesta din multime.

    Foto: Ziare.com/Diana Robu

    19:13 - Ploiesti: Peste 500 de persoane s-au adunat in centrul orasului, in acelasi loc ca si in serile precedente, aprinzand lumanari pentru victimele din clubul Colectiv si depunand flori.

    Manifestantii, in mare parte tineri, au scandat "Romania tara mea nu va bateti joc de ea", "O dorinta sincera, Romania libera", "Uniti salvam toata Romania".

    18:42 - Bucurestenii incep sa se stranga in Piata Universitatii. In imaginile televiziunilor se vad cateva sute de persoane.

    18:21 - Chicago: Romanii s-au mobilizat si aici, strangandu-se cu pancarte si steaguri.

    17:47 - Chisinau: A avut loc un mars de amploare pentru "resetarea" Romaniei si Republicii Moldova prin Unire si formarea unui guvern comun.

  • "Tragedia din 'Colectiv' a aratat clar ca in Romania e nevoie de o 'resetare' a clasei politice. De cealalta parte, dezastrul social-economic in care a ajuns Republica Moldova a aratat clar ca e nevoie de o reorganizare a statului in intregime.

    Si la Bucuresti, si la Chisinau avem sansa sa facem un pas vital pentru a trai toti intr-o Romanie mai buna: un guvern comun pentru cele doua state romanesti", a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unitatii Nationale.

  • 17:35 - Haga: Peste 400 de persoane s-au strans in semn de solidaritate fata de victimele incendiului, sub semnul #olandapentrucolectiv.

    16:30 - Roma: Peste 250 de romani, moldoveni si italieni participa, duminica dupa-amiaza, la un miting de solidaritate cu victimele tragediei din clubul Colectiv, in fata Ambasadei Romaniei la Roma.

    O saptamana incarcata de proteste

    Presedintele Klaus Iohannis s-a consultat, vineri, cu mai multi reprezentanti ai societatii civile si ai oamenilor care au protestat in strada in ultima saptamana.

    Presedintele Iohannis si-a anuntat prezenta in mijlocul oamenii, dar a spus ca nu va anunta nici ziua, nici ora la care va merg, pentru ca nu vrea sa faca un spectacol de presa din acest moment.

    Protestele de strada au continuat chiar daca miercuri Victor Ponta a anuntat demisia sa si a Guvernului. In aceeasi zi a anuntat si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, ca demisioneaza.

    Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
    Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
    Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
    Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
    Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
    Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
    #a sasea zi de proteste, #protest Universitate duminica, #proteste Colectiv , #proteste