Protestele din Romania continua sa inspire manifestatii anticoruptie din Europa. Episodul: Slovacia

Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 14:18
7751 citiri
Protestele din Romania continua sa inspire manifestatii anticoruptie din Europa. Episodul: Slovacia
Foto: Arhiva Ziare.com

Protestele anticoruptie din Romania, din lunile ianuarie si februarie, au facut inconjurul lumii si au inspirat cetateni din alte tari din estul Europei, si nu numai, sa faca acelasi lucru.

Spre exemplu, pe 18 februarie, 10.000 de oameni au protestat fata de Guvern in Albania, intr-o manifestatie inspirata de Romania, in timp ce bulgarii ii invidiaza pe romani pentru proteste si pentru lupta anticoruptie, iar presa din Ungaria a notat ca poporul roman are un simt al corectitudinii mai dezvoltat.

New York Times aloca un spatiu amplu protestelor din centrul si estul Europei, printr-un articol despre manifestatiile anticoruptie din Bratislava, conduse de "tineri slovaci, idealisti, dar hotarati".

Sursa citata noteaza ca, in multe dintre fostele tari comuniste din Europa de Est, coruptia a fost o problema indaratnica, iar lucrurile s-au inrautatit atat de mult incat unii analisti vorbesc acum in termeni de "captura de stat" - unde toate institutiile majore ale statului sunt in mainile politicienilor corupti si ale oligarhilor de neatins.

In plus, situatia intra intr-o etapa si mai critica, liderii cu tendinte autoritare folosind ascensiunea nationalismului si populismului pentru a-si consolida puterea.

Sute de mii de oameni din regiune, cu precadere tineri, transforma deziluzia in actiune hotarata, in tari precum Polonia, Macedonia, Serbia si nu numai, scrie New York Times, care aminteste despre faptul ca, in luna februarie, romanii au iesit pe strazi pentru a protesta fata de ordonantele din Justitie si fata de coruptia guvernantilor.

O luna mai tarziu, proteste anticoruptie au avut loc si in Moscova si aproape 100 de orase din Rusia.

In Ungaria, un grup de tineri a format o noua miscare politica prin care doresc sa forteze Guvernul sa abandoneze candidatura pentru Jocurile Olimpice din anul 2024, protestatarii temandu-se ca evenimentul ar reprezenta un teren propice pentru acte de coruptie.

Coruptia nu este insa singura tinta a manifestantilor. Protestele sunt, de asemenea, alimentate de furie, din cauza noilor initiative ce vizeaza consolidarea partidelor de guvernamant, servirea intereselor oligarhilor, slabirea statului de drept si cooptarea presei independente.

Pe tema protestelor din Romania, vezi si:

New York Times: Slovacii vor sa-si ia tara inapoi

Revenind la Slovacia, aici oamenii cer demisia ministrului de Interne si a sefului Politiei, dar si anchete complete si transparente ale scandalurilor recente de coruptie.

Ca in Romania, demonstratia din Bratislava a fost organizata pe Facebook si la ea au participat 10.000 de oameni.

Pentru tinerii protestatari, scrie New York Times, lupta anticoruptie nu e despre altceva decat despre a-si lua tara inapoi pentru urmatoarea generatie. Batalia lor are o doza sanatoasa de idealism tineresc, insa campania lor anticoruptie a prins, asa cum au prins si alte miscari din regiune.

"Statul ar trebui sa ne respecte parintii, sa nu fure de la ei si sa nu minta", spune unul dintre organizatorii protestului slovac.

"Suntem in acel moment al vietii in care decidem ce vrem sa facem. Sa stam aici in tara noastra cu familiile noastre sau sa mergem in afara, unde putem duce o viata buna fara atat de multa coruptie. (...) In politica nu este loc pentru oamenii care vor sa schimbe lucrurile, ci doar pentru cei care vor sa fure", spune o alta protestatara.

"Lupta impotriva coruptiei este intr-adevar grea. Ei au toata puterea. Ei au toti banii. Insa va voi spune de ce se tem - studentii din strada", a spus parlamentarul de centru-dreapta Igor Matovici.

Slovacia este o republica parlamentara condusa de premierul social-democrat Robert Fico, cel care a preluat din nou puterea in anul 2012, imediat dupa un urias scandal guvernamental, dupa ce anterior fusese premier in perioada 2006-2010. Asa-numitul scandal Gorila, denumire preluata dupa numele de cod al unui dosar secret, a implicat oficiali guvernamentali, oligarhi si alte persoane care au fost inregistrate discutand despre mita si alte activitati corupte.

"Daca aceasta tara valoreaza ceva, acesti oameni trebuie sa demisioneze. Legea este aceeasi pentru toti, altfel nu are sens", mai spune unul dintre organizatorii protestului slovac.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#proteste Romania inspiratie Europa, #proteste anticoruptie Slovacia, #proteste anticoruptie Europa , #proteste