Ziua Mondiala a Educatiei, sarbatorita cu proteste la Bucuresti

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 17:59
1361 citiri
Ziua Mondiala a Educatiei, sarbatorita cu proteste la Bucuresti
Foto: Arhiva

Pregatirile sindicalistilor din educatie pentru protestul de marti se afla pe ultima suta de metri. De ziua lor, aproximativ 1.000 de profesori, afiliati la Federatia Educatiei Nationale si Spiru Haret, vor picheta Palatul Cotroceni.

"Maine (n.r. marti), de Ziua Mondiala a Educatiei noi sarbatorim printr-un miting. Ne vom aduna la Palatul Cotroceni pentru a-i aduce aminte presedintelui ca existam. Este momentul ca intreaga clasa politica sa inteleaga ca fara cultura, fara invatamant, o tara nu poate exista", a declarat, luni, Constantin Ciosu, presedintele Federatiei Educatiei Nationale.

Proteste in Bucuresti pe 5 octombrie: Sindicatele din educatie ies in strada

El a precizat ca spera ca actiunea de marti "sa trezeasca clasa politica, Guvernul si Presedintia care nu trebuie sa uite ca exista un pact pe Educatie. Pana acum, acesta a fost folosit doar pentru imaginea presedintelui".

La randul sau, Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei sindicale Spiru Haret, a afirmat ca profesorii sunt obligati sa protesteze "fata de masurile aberante luate de presedinte si guvern".

Mitingurile sindicalistilor blocheaza Capitala - vezi restrictiile de trafic de marti

"Avem un ministru de import, care vrea sa faca un experiment pe invatamantul romanesc. Astfel ca maine (n.r. marti) protestam la Palatul Cotroceni, iar apoi plecam la Bruxelles pentru ca tot ce se intampla acum in Romania va duce invatamantul in colaps", a spus Isvoranu.

Printre revendicarile sindicalistilor se numara asigurarea unor salarii decente pentru personalul din invatamant, oprirea inchiderii scolilor, respectarea Legii Educatiei, a Pactului National pentru Educatie, unde se prevede alocarea pentru educatie a unui procent de 6% din PIB.

Programul protestelor de marti

9.00-10.00 adunarea participantilor la principalele puncte de intrare in Capitala:

- DN1 - Fantana Miorita;

- DN 2- Sos. Colentina(in dreptul Parcului Plumbuita, pe banda unu de circulatie);

- DN 5- capat R.A.T.B. din zona C.F.R. Progresul;

- DN 6- Peco Luckoil;

- A1- in dreptul Metro Militari(banda unu de circulatie);

- A2- B-dul Theodor Palady (in dreptul Policolor).

10.00-10.45 deplasarea participantilor din provincie si Bucuresti catre Piata Victoriei.

11.00-12.30 miting de protest Piata Victoriei.

12.30-13.30 mars de protest pe traseul: Piata Victoriei - Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

13.30-14.00 miting Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

14.00-15.00 defluirea participantilor catre Piata George Enescu, unde vor fi imbarcati in autocare.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#proteste profesori, #miting sindicalisti educatie, #FEN Spiru Haret protest , #proteste